Doorgaan naar artikel
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Eens in de zoveel jaar is daar weer het moment, je bent weer toe aan een nieuwe telefoon, want je abonnement is afgelopen of je toestel is gewoon op. De vraag die je dan vaak krijgt: “Koop je een iPhone of een Samsung?”. Niet zo heel gek natuurlijk, want volgens onderzoeksbureau StatCounter hebben Apple en Samsung samen een marktaandeel van nog net geen 80%. Maar wat als je nu geen iPhone of Samsung wilt, wat zijn dan de mogelijkheden? Dit jaar verschenen onder andere de OPPO Find X5 en de OnePlus 10 Pro, beide toestellen beschikken over prestaties die zich kunnen meten met de high-end toestellen van Apple en Samsung.

Toch blijft het altijd wel een beetje Apple’s met peren vergelijken, want waar het natuurlijk vaak om draait, is de software die aanwezig is op een toestel. Apple heeft natuurlijk al jaren iOS op hun toestellen draaien en deze software laten ze ook perfect samenwerken met de hardware. Hierdoor was het voor Apple mogelijk om hardware te produceren die minder was qua specificaties dan toestellen in een vergelijkbare prijsklasse, maar uiteindelijk voelde het allemaal wel even snel aan.

Samsung daarentegen maakt gebruik van Android, een besturingssysteem dat niet ontwikkeld is door Samsung zelf, maar waar ze wel dankbaar gebruik van maken. Ook de OPPO Find X5 en de OnePlus 10 Pro maken gebruik van Android als besturingssysteem en daarom is het makkelijk om een vergelijking met de Samsung-telefoons te maken. Hierdoor lijkt er in eerste instantie ook niet echt een alternatief te zijn voor de iPhone, zeker niet als je daarnaast ook nog een MacBook en een iPad in je bezit hebt, maar als je puur en alleen naar de telefoon zelf kijkt, zijn er echt wel alternatieven.

Want waar je vroeger misschien nog een iPhone kocht voor het uiterlijk, lijken de meeste toestellen tegenwoordig zoveel op elkaar, dat het steeds minder een rol gaat spelen. We gebruiken de telefoon ook steeds meer voor het kijken van video’s en het spelen van games. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je een goed en groot scherm hebt. Zowel de OPPO Find X5 als de OnePlus 10 Pro hebben een scherm dat groter is dan 6.5 inch en een iPhone met een vergelijkbare prijs, zit op zo’n 6.1 inch.

Ook wat betreft camera zijn de toestellen van OPPO en OnePlus wel te vergelijken met een iPhone. Zo kun je met de OPPO Find X5 video’s schieten met een resolutie van 4K en 60fps en met de OnePlus 10 Pro 8K en 30fps. Het doet wat dat betreft allemaal niks onder voor de prestaties die een iPhone of Samsung kan leveren.

Je hoeft dus helemaal niet elke keer vast te zitten aan een toestel van Apple of Samsung, maar vaak doe je dit wel uit gewoonte. Natuurlijk hebben we niet alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen, maar het zou je meer aan het denken moeten zetten op het moment dat je abonnement weer afloopt of dat je huidige toestel de geest geeft. Probeer eens een ander merk en misschien wil je wel nooit meer terug naar die Apple of Samsung.