Doorgaan naar artikel
Het belang van een goede houding tijdens het gamen
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Met het thuiswerken valt steeds meer mensen op hoe belangrijk het is dat je let op hoe je erbij zit tijdens het werken. Dan is het niet zo gek dat ditzelfde ook voor gamen geldt, maar gamers staan toch niet bepaald bekend om hun gezonde lichaamshouding tijdens urenlange gamesessies. Wat kunnen we daaraan doen?

Een vrij belangrijk punt is een ergonomische bureaustoel. Ook wij hebben mensen op de redactie rondlopen die jarenlang met een vrij slechte houding achter hun bureau zaten. Als je dan ook nog eens een bureaustoel hebt die je op dat vlak niet helpt, dan kost het wel heel veel energie om hier verbetering bij aan te brengen. Een degelijke stoel kan je zoveel meer steun bieden bij het rechtop zitten, waardoor het werken aan je houding niet een ongelooflijk lastige klus hoeft te zijn.

Wist je dat een slechte houding tijdens het gamen er zelfs voor kan zorgen dat je minder energie hebt in het dagelijks leven, zelfs wanneer je absoluut niet met gamen bezig bent? Als je slecht zit, moeten je spieren namelijk extra werk verrichten om de boel in orde te houden. Maar dit is niet gratis, want dit kost gewoon energie die anders naar je brein had kunnen gaan. Niet alleen kan het zijn dat je minder energie hebt, maar ook kan je door ingezakt te zitten te veel druk uitoefenen op je ribbenkast, waardoor je veel minder lucht binnenkrijgt. Zonder dat je het zelf doorhebt, kan je hierdoor dus minder zuurstof innemen, waardoor bepaalde onderdelen van je hersenen simpelweg minder actief werken.

Minder rugpijn, meer energie en een actiever brein zijn allemaal voordelen waar je ook baat bij hebt als je niet aan het gamen hebt. Het moge duidelijk zijn: hoe jij erbij zit wanneer je aan het gamen hebt, kan grote gevolgen hebben op je dagelijks leven. We hebben hier nog een nuttig linkje voor je. Daarin wordt uitgebreid verteld over de nadelen van het slecht zitten en daarmee dus ook de voordelen van het goed zitten. Hierin wordt ook uitgelegd hoe lang het ongeveer kan duren om te wennen aan een betere houding. Het kan in eerste instantie misschien wat oncomfortabel zijn, maar binnen tien dagen kan je lichaam al volledig gewend zijn en de houding vervolgens automatisch aanhouden. In de bijgevoegde link kan je ook lezen over welke onderdelen een ergonomische stoel zou moeten hebben om je hierbij te helpen.

De gamesindustrie wordt zich er steeds meer bewust van dat een goede stoel belangrijk is voor de gamer-lifestyle, zo hebben wij dit jaar ook een recensie geschreven over bijvoorbeeld een stoel van het beroemde game-lifestyle-merk ‘Razer’, die kan je hier teruglezen. Veel gamers onderschatten het onderwerp toch nog, omdat de slechte gevolgen vaak dingen zijn die je niet bewust merkt als het gaat om je energieniveau of hoe actief je brein is. Of in het geval van rugklachten, merk je de gevolgen helaas pas veel te laat. Je bent het dus aan jezelf verplicht om je gamehouding serieus te nemen!