Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

De RoboVac X8 is geweldig multifunctioneel apparaat dat niet alleen kamers stofvrij maakt, maar ze ook schoonmaakt. Daarnaast valt er genoeg in te stellen waardoor het apparaat goed afgesteld kan worden naar eigen wensen met alle mogelijke opties.

Drie jaar geleden konden we de Eufy RoboVac 35C robotstofzuiger testen en waren we erg positief. Hier kan je teruglezen wat we ervan vonden. Inmiddels is er een nieuw model verschenen die zelfs ook nog kan dweilen. Des te meer reden om dit nieuwe apparaat ook eens te testen. Lees hier onze review van de RoboVac X8 over onze ervaringen met de stofzuiger.

Eufy RoboVac X8 Foto: Joost Klein Middelink

Wat de RoboVac X8 uniek maakt, is dat er ook de optie bestaat om de bijgevoegde mop te installeren waardoor het apparaat niet alleen stofzuigt, maar dus ook dweilt. Eerst probeerden we de reguliere stofzuig-functie uit op de benedenverdieping. Daar ligt een pvc-vloer met enkele vloerkleden, waardoor we benieuwd waren hoe de stofzuiger dat zou schoonmaken. Na het instellen via de app kon het apparaat zijn gang gaan. Na de eerste ronde, die wat langer duurt omdat de RoboVac X8 eerst de volledige plattegrond probeert te maken, kon de stofzuiger netjes al het oppervlakkige vuil weghalen. Bij de overgang naar de kleden ging de stofzuiger harder zuigen dankzij de BoostIQ-mogelijkheid, waarbij het apparaat de ondergrond lijkt te detecteren en op basis daarvan de zuigkracht aanpast.

Naast deze functie hebben we vervolgens ook de dweil-modus uitgeprobeerd. De stofzuiger snap feilloos of je deze wel of niet hebt aangesloten. Eenmaal met de dweil sproeit de RoboVac X8 kleine beetjes water op een dweil die vervolgens over de grond heen gaat. Doordat het apparaat ook stofzuigt, zal er dus geen nat vuil ontstaan. De mate van dweilen is oppervlakkig doordat de stofzuiger geen directe druk zet op de vloer, net als dat het net schrobt of poetst, maar meer netjes er overheen veegt. Zodoende ontstaan er ook geen strepen, maar ontstaat er ook een minpuntje.

Eufy RoboVac X8 Foto: Joost Klein Middelink

Iets wat het apparaat dus niet vlekkeloos kan, is grotere, hardnekkige of plakkerige vlekken weghalen. Nu is de RoboVac X8 ook niet helemaal bedoeld voor dergelijke viezigheid, maar mocht je huisdieren hebben, af en toe drinken omver gooien of grotere kruimels hebben van bijvoorbeeld eten, is er dus de mogelijkheid dat de vlek niet weg is of misschien zelfs wel erger is geworden. Zodoende kan je je dweil niet definitief wegdoen. Ook kan je in de app aangeven welke gedeeltes niet gedweild mogen worden – denk bijvoorbeeld aan hoogpolig tapijt of gevoelige ondergronden – maar desondanks rijdt het apparaat wel met een ietwat natte dweil over die gedeeltes heen als je het daar wel laat stofzuigen.

De Eufy RoboVac X8 is een uiteindelijk wel topapparaat die zowel goed kan stofzuigen, maar ook nog eens de vloer kan dweilen. Intens vieze en hardnekkige vlekken krijgt de stofzuiger niet helemaal netjes weg, maar voor het algemene dagelijkse gebruik zorgt het er zeker voor dat vloeren er niet alleen stofvrij uitzien, maar ook nog eens netjes zijn schoongemaakt. De opties in de app zijn ook zodanig uitgebreid dat je simpelweg kan instellen wanneer de RoboVac X8 moet stofzuigen, welke delen van de kamer, hoe intens dat moet en hoe vaak de stofzuiger langs bepaalde gebieden moet komen. Wat ons betreft een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een multifunctioneel apparaat.

Eufy RoboVac X8 Foto: Joost Klein Middelink