Doorgaan naar artikel
De 10 beste bossfights uit Cuphead
Tim Horsting
Tim Horsting
Redacteur
Profiel

Wij zijn dol op Cuphead! Nu de DLC The Delicious Last Course eindelijk uit is, leek het ons leuk om weer in de wereld van Cuphead en Mugman (en Mrs Chalice) te duiken en de tien beste bossfights op een rijtje te zetten. Dit is echter geen lijst van moeilijkste naar makkelijkste, maar dit zijn de bossfights die bij ons de grootste indruk hebben achtergelaten.

Let op: spoilers voor Cuphead en The Delicious Last Course!

1: De leukste: Phantom Express

Bij de Phantom Express vecht je tegen verschillende bazen op één trein. Vanuit je railkarretje beweeg je steeds iets naar voren naar de duivelse locomotief toe. Onderweg kom je een geest tegen die met ogen gooit, een boze conducteur en twee monsters die elektriciteit braken alsof het eerstejaars studenten zijn. Door je “parry” in te zetten beweeg je je railkarretje van links naar rechts en ontwijk je projectielen, monsters en aanvallen. Een van de leukste en creatiefste bossfights in Cuphead. Wél is het jammer dat deze baas zo laat in de game pas voorbij komt.

2: De verwarrendste: Howling Aces

De Howling Aces begint als een vrij makkelijke bossfight. Bovenop de vleugels van een vliegtuig ontwijk je de aanvallen van een vliegende bulldog. Door op de vleugels te staan beweeg je het vliegtuig van links naar rechts. In de tweede fase ontwijk je de puppy’s die van allerlei meuk op je afgooien, maar in de laatste fase wordt het lastig. Hier draait het scherm en daarmee de besturing, links word omlaag, rechts omhoog enzovoort. Het is geen lange fase, maar wel één die flink wat oefening én omdenken nodig heeft. Echter, is er ook een geheime, alternatieve derde fase waarmee het scherm en de besturing niet draaien.

3: De eerste: The Root Pack

The Root Pack is de eerste boss die je waarschijnlijk tegenkomt in Cuphead. Niet té moeilijk en met een heerlijk muzikaal jazzsausje. Een aardappel die aarde tuft, een ui met dodelijke tranen en een trippy wortel die je probeert te hypnotiseren alsof ie iets te vaak naar Rasti Rostelli heeft gekeken. Dé ideale baas om de game mee te openen.

 

4: De plottwist: Chef Saltbaker

Jajaja, deze hadden we van een kilometer aan moeten zien komen. Met zijn vriendelijke uitstraling, bereidwilligheid om te helpen en relevantie tot het verhaal, hadden we geen enkele reden om te twijfelen aan de intenties van dit kwaadaardige bakkende zoutvaatje. Echter, gaat deze chubby reus volledig in psychomodus met zijn koksmes. Waar andere bazen handlangers of projectielen hebben, snijd de chef zijn levende (en doodsbange) ingrediënten aan stukjes om deze op je af te sturen. Deze chef is enger dan de duivel zelf en hiermee een prima boss ter afsluiting van de DLC.

5: Een welkome toevoeging: The King’s Leap

The King’s Leap bestaat uit een prachtig kasteel (een maquette) waar je het kan opnemen tegen verschillende schaakstukken. Door alle charms en wapens uit te schakelen, blijf je enkel over met je “parry move” Hierdoor ben je 100% aangewezen op je skills. Onze hoogtepunten waren de loper/bisschop waarbij je éérst alle kaarsen uit moest blazen terwijl je zijn hoofd ontweek en de toren/executeur die zijn bijl slijpt en droomt van een sexy guillotine. Deze laatste stuurt afgehakte hoofden op je af die je moet “terugpareren”. Door de nieuwe “parrydash” van Mrs Chalice wordt je hierin ook uitgedaagd om met haar personage te leren spelen.

 

6: Nieuw en toch vertrouwd: The Moonshine Mob

De Moonshine Mob is waarschijnlijk de eerste bossfight die je tegenkomt in The Delicious Last Course. Nu hadden wij al even geen Cuphead meer gespeeld (er zat maar liefst vijf jaar tussen de basisgame en deze uitbreiding) en even leek het er op dat dit een lastig gevecht zou worden. Drie platformen waar je tussen kan wisselen, drie fases (plus een fake knockout) maken dit tot een op het oog vrij pittige bossfight. Dat is totdat de reflexen intreden en je langzaam deze bossfight begint te snappen. Dan blijkt de spin helemaal niet zo lastig, de verschrikkelijke geluidsgolven in fase twee vrij makkelijk te ontwijken en de enorme miereneter op het eind net zo voorspelbaar als een aflevering Goede Tijden Slechte Tijden. Wat overblijft is dé perfecte bossfight met fenomenale soundtrack om ons weer in de game én de DLC te krijgen.

7: De grappigste: Wally Warbles

Een vadsige vogel die vastzit in zijn eigen vogelhuisje. Als een boze koekoeksklok verschijnt hij achter het klokje in zijn nest. Braakt eieren, stuurt vogeltjes met spijkers op je af en smijt met veren als ie het even niet meer weet. In de tweede fase veranderd hij in een jong vogeltje dat vanuit zijn nest lasers op je af schiet. De laatste fase ligt ie verslagen in een brancard gedragen door twee vogels die hem maar nét kunnen dragen. Zodra hij verslagen is beginnen ze Wally met zout en peper te bedekken. Duister, maar stiekem ook wel hilarisch.

 

8: De beste muziek: Baroness von Bon Bon

Eigenlijk zou dit een vrij irritante bossfight moeten zijn. Een prinses in suikerspinjurk die verscholen in haar kasteel van allerlei snoepgoed op je afgooit alsof ze een doorgedraaide zwarte piet is. Voordat je haar zelf kan bevechten dien je eerst twee van haar hulpjes te verslaan. Een trippende kauwgomballenautomaat, een ontploffende wafel, een stalkende “jawbreaker” en een irritante candycorn. Hierna komt het hele gebouw in beweging terwijl de Baroness van allerlei suikerspinnen op je af schiet. Echter maakt de fantastische swingende soundtrack zo veel goed dat het een van onze favorieten is. Nadat we de Baroness hadden verslagen bleef het deuntje nog lang hangen.

9: De meeste variatie: King Dice/Casino Bosses

King Dice is an sich geen moeilijke baas. Het pareren van de kaarten kan een beetje tricky zijn maar met de “P. Sugar Charm” waarmee je automatisch pareert, is het een peulenschil. Door de dobbelsteen te pareren kies je de verschillende mini bossfights voordat je het tegen King Dice opneemt. Een paar schommelende dominostenen, een gewapende stapel pokerfiches, een stel asbakbewoners en meer. Het is duidelijk dat de makers van Cuphead een hoop lol hebben gehad met het bedenken van deze minibosses en het is in elke seconde te zien.

10: De moeilijkste: Dr Kahl’s Robot

Deze f*cking robot! Soms voelt het oneerlijk, frustrerend en soms voelt het alsof je meer voorwerpen moet ontwijken dan op een Belgische snelweg. Een enorme laser op zijn hoofd, uit zijn buik komen dingen die je scherm vullen met lasers en onderin verschijnen irritante drones. Als je deze kapot hebt geschoten gaat hij met meuk gooien, met zijn armen wapperen en lanceert hij bommen die je langzaam achtervolgen. De tweede fase is, los van de bommen, vrij makkelijk, maar het is in de derde fase dat de game in volledige “bullet-hell modus” gaat. Vanuit een enorme diamant schiet het hoofd van de robot allerlei kristallen, van boven en onder het scherm komen panelen die je moet ontwijken en er komen ook nog irritante voorwerpen onderin voorbij die je beeld blokkeren. Deze baas staat met stip op nr. 1 van moeilijkste Cuphead-bazen.

 

Cuphead en de uitbreiding The Delicious Last Course zijn verkrijgbaar voor PlayStation, Xbox, Nintendo Switch en pc.