Doorgaan naar artikel
Impressie: Spellenspektakel 2022
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Ook dit jaar mochten wij het walhalla voor bordspellen-liefhebbers bezoeken. Hier lees je wat ons opviel tijdens Spellenspektakel 2022 dat afgelopen weekend plaatsvond in de Jaarbeurs in Utrecht. Wij waren zaterdag aanwezig in de twee hallen van de Jaarbeurs voor het evenement en het was volledig uitverkocht. Dat was duidelijk te merken aan de drukte op de vloer, want overal stonden en zaten mensen, de stands waren drukbezocht en nergens voelde het rustig. Bij de grote uitgevers zoals Asmodee, 999 Games, White Goblin Games en Jumbo waren alle tafels vrijwel constant bezet. In totaal hebben ruim 20.000 liefhebbers van bordspellen het evenement bezocht.

Een plek waar wel een leegte was, was bij de Tactic-stand. Er stonden genoeg tafeltjes om spellen te proberen, maar de leegte was bedoelt voor het buitenspeelspel Les Papattes. In deze variant op jeu de boules heeft iedere speler vier houten schijfjes met pootafdrukken. Het idee is dat dieren dorstig zijn en naar de oever willen voor water, maar er krokodillen in de rivier op de loer liggen. Je moet je pootafdrukken richting de oeverrand gooien, maar je moet elke stap wel voor de ander leggen, anders telt deze niet mee. Zodoende kun je dus niet direct naar de rand gaan, maar het ook niet te makkelijk voor de anderen maken om je te elimineren door middel van de banaan die iedereen op het einde mag gooein. De mate van behendigheid en kans op uitschakelen zorgt voor een spannend tafereel. Zeker een aanrader wat ons betreft.

Spellenspektakel 2022 Foto: Joost Klein Middelink

De Bring & Buy-stand van Budgetspelen.nl was vorig jaar al drukbezocht, maar dit jaar was de stand groter dan voorheen en dat was ook te merken aan de rij. Vrijwel constant slingerde de lange rij ruim drie stands verderop over de beursvloer, wat betekent dat er veel animo voor was, maar ook goede doorstroom. Uiteindelijk heeft de stand ruim vierduizend euro opgehaald voor Right to Play, een goed doel waarbij wereldwijd de kracht van spelen wordt ingezet om het leven van kinderen te verbeteren. Chapeau voor alle medewerkers en vrijwilligers die dit toppunt hebben neergezet!

De Dutch20-community was ook weer in grote getale aanwezig waarbij bezoekers kennis konden maken met Dungeons & Dragons en andere tabletop roleplaying games. Ondersteund met verschillende 3D-printers in de buurt op het Miniaturenplein kon je verschillende mini’s en attributen geprint zien worden in allerlei formaten en variaties. Ook kon je een heuse Spellenspektakel 2022-mini gratis ophalen en het doel is om elk jaar een nieuwe mini te maken als goodie. Het is leuk om te zien dat TTRPGs nog steeds erg populair zijn.

Spellenspektakel 2022 Foto: Joost Klein Middelink

Net als vorig jaar was er ook het Onderwijsplein waarbij je spellen en verschillende tools, zoals coderen, kon ontdekken die ingezet kunnen worden in het onderwijs. Het doel hiervan is om lessen spelenderwijs in te zetten. Naast dit plein kon je ook op voorbepaalde tijden live Black Stories meespelen met een verteller. Hier kwamen regelmatig groepen mensen op af en het was erg leuk om te zien en de theorieën van mensen te horen.

Iets wat nog steeds erg populair blijft, zijn escape games, spellen waarbij een escape room-element een belangrijk onderdeel is. Zo kwam Black Stories ook met een eigen mystery game voor zes of zeven spelers, had Haba verschillende varianten van een speurneuzenspel genaamd The Key waarbij je misdaden moet oplossen, Tactic bracht de Crime Scene Game-spellen naar de Jaarbeurs met een mooie aanbieding, Identity Games had nieuwe uitbreidingen van Escape Room The Game, kon je een moorddiner bestellen bij Menu voor een Moord en nog veel en veel meer. Wat ons betreft lijken deze spellen ons erg interessant om te beleven. Ontsnappen, puzzelen en spanning blijft dus nog steeds leuk voor spelletjesfanaten.

Wat ons betreft weer een enorm leuke beurs om te beleven met een hoop nieuws op komst voor de bordspellenwereld. Het is overduidelijk dat bordspellen nog steeds leven bij de Nederlanders en  met de grote hoeveelheid gevarieerde spellen die beschikbaar zijn, lijkt hier nog geen einde aan te komen. De data voor Spellenspektakel van 2023 zijn al bekend: pak je agenda er alvast bij, want het evenement zal namelijk op 4 en 5 november 2023 plaatsvinden, opnieuw in de Jaarbeurs in Utrecht. Hopelijk zien we elkaar dan weer!