Doorgaan naar artikel
Sony Xperia 5 IV
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Sony Xperia 5 IV is een high-end smartphone en dat is op vrijwel alle vlakken wel merkbaar. Vooral op het gebied van foto en video zijn er voor de liefhebbers talloze instellingen en opties. Ook het compacte formaat is fijn om in je handen te houden. Helaas beschikt het toestel over wat minder werkgeheugen in tegenstelling tot concurrerende modellen in dezelfde prijsklasse.

Wanneer het over Sony gaat, dan denk je wellicht eerder aan de PlayStation, een tv of een koptelefoon, maar niet zo gauw aan smartphones. Het merk is in deze markt een minder grote speler dan bijvoorbeeld Samsung of Apple, maar desalniettemin brengen ze regelmatig een nieuw high-end smartphone uit. Een goed voorbeeld is de nieuwe Sony Xperia 5 IV, dat een logische opvolger is van de Xperia 5 III. Kan Sony de concurrentie in het high-end segment aangaan met bijvoorbeeld Samsung of Apple? Je leest het in deze review.

Bij het openmaken van de doos treffen we naast het toestel vrijwel niets aan, geen oplader en zelfs geen USB-kabel. Dit is iets wat steeds vaker voorkomt bij diverse fabrikanten. De reden die de fabrikanten aangeven is dat dit beter voor het milieu is en dat veel gebruikers al in het bezit zijn van een oplader van een andere smartphone. Gevoelsmatig koop je een incompleet toestel, vooral als je kijkt naar het bedrag wat de high-end smartphones kosten vandaag de dag. Dit is niet waar je op zit te wachten wanneer je €1049,- hebt betaald voor je nieuwe telefoon.

Sony Xperia 5 IV

Wat direct opvalt is dat ook de Sony Xperia 5 IV het kenmerkende Xperia-design heeft. Dit houdt in dat het toestel vrij groot, maar toch ook smal is. Hierdoor is de smartphone, ondanks zijn 6,1-inch scherm, toch vrij “compact” en past hij makkelijk in je hand. Dit zorgt er tevens voor dat je met één hand het toestel toch goed kunt bedienen. Het scherm is voorzien van een FHD OLED-scherm met een resolutie van 2400×1080 pixels in een 21:9-verhouding. Mede door de snelle verversing van 120Hz ziet alles er haarscherp uit en loopt het beeld vloeiend door bij bijvoorbeeld het scrollen. Vlak boven het display is een kleine zwarte rand waar de selfiecamera is gepositioneerd. Hier vind je overigens ook het notificatie-ledje terug. Als we verder op onderzoek gaan zien we toch enigszins verbaasd een 3,5mm jack-aansluiting, iets wat ook bij steeds meer smartphones wordt weggelaten. De zijkant is voorzien van een fysieke vingerafdrukscanner die is verwerkt in de powerknop en een knopje om de Xperia te gebruiken als fotocamera en de lens scherp te stellen. Aan de achterkant treffen we echter het camera-eiland aan met drie camera’s, maar hierover later meer.

Sony Xperia 5 IV

Onder de motorkap treffen we een snelle Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-processor aan. Deze krachtige chip zorgt ervoor dat alles lekker snel werkt en dat de apps vlot draaien. Helaas is er maar 8GB aan werkgeheugen aanwezig, waarbij andere smartphones uit dezelfde prijsklasse vaak zijn voorzien van 12GB of meer. Het werkgeheugen zorgt er onder andere voor dat het multitasken tussen de apps soepel verloopt en dat wat in het geheugen is opgeslagen snel benaderd kan worden. Gelukkig hebben we hier geen problemen ondervonden, maar wanneer het toestel voor langere tijd in gebruik is geweest kan je hier eerder wat van gaan merken. Ook is er 128GB aan opslagruimte aanwezig, wat ook wel de minimale standaard is voor een high-end smartphone. Gelukkig is er ook nog een mogelijkheid om een MicroSD-kaartje te plaatsen. Dit is overigens iets wat je ook steeds minder terugvindt in de nieuwste smartphones. In het simkaart-slot is plaats voor maar één fysieke simkaart in tegenstelling tot het vorige model. Het is overigens wel mogelijk om dual sim te gebruiken in combinatie met een e-sim.

Standaard wordt de Xperia 5 IV geleverd met Android 12 en is er ondersteuning voor de aankomende twee Android-versies en drie jaar aan beveiligingsupdates. Iets wat in onze ogen vrij beperkt is, vooral als je kijkt naar de prijsklasse waarin deze smartphone valt. Helaas is dit wel iets waar veel Android-smartphones mee te maken hebben. Wanneer je de Xperia 5 IV voor de eerste keer in gebruik neemt, is het mogelijk om tijdens de installatie te kiezen welke apps er extra geïnstalleerd mogen worden. Mocht je hier geen interesse in hebben, dan blijft er een redelijke schone Android-installatie over. Dit is erg fijn, want vaak zit je niet te wachten op de zogeheten bloatware die verplicht geïnstalleerd wordt en niet te verwijderen is. Het enige dat wel verplicht wordt geïnstalleerd is de foto- en camera-app van Sony. Dit komt omdat hier diverse functionaliteiten in zijn verwerkt die samenwerken met de camera’s. Ook is er een app aanwezig om foto’s en video’s te bewerken. De apps kunnen vrij overweldigend zijn, vooral wanneer je niet echt thuis bent in de fotografie. Denk hierbij aan het aanpassen van diverse instellingen zoals witbalans en het bewerken van diverse onderdelen om bepaalde effecten te krijgen.

Sony Xperia 5 IV

De selfiecamera aan de voorkant, en de hoofdlens, telelens en groothoeklens aan de achterkant zijn allemaal voorzien van een 12 megapixel resolutie en schieten prachtige foto’s. Vooral het heldere kleurenpalet springt eruit en is erg natuurgetrouw. Als je daarmee de nodige trucjes uithaalt in de aanwezige apps is dit een semiprofessionele camera op zakformaat. Er is wel een kanttekening als het gaat om foto’s maken bij weinig licht: hier valt de kwaliteit behoorlijk tegen en ben je altijd genoodzaakt om een flits te gebruiken waardoor je vaak het effect krijgt dat het overbelicht wordt. Ook is opvallend dat de 2,5 x optische zoom van de groothoeklens minder is dan zijn voorganger.

Los hiervan is dit een prima smartphone voor met name content creators, vooral door de combinatie met de uitgebreide apps.