Doorgaan naar artikel
Metroid Prime Remastered
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Metroid Prime Remastered biedt dezelfde geweldige ervaring aan als twintig jaar geleden, maar dan in een mooier en indrukwekkender jasje dat sfeer ademt. Een verplichte beleving voor een ieder die gek is op avonturen op een verlaten planeet met uitdagende gameplay en een mysterieuze verhaallijn.

Na langdurige geruchten werd de game begin februari aangekondigd en was direct speelbaar. Het is weliswaar geen Metroid Prime Trilogy die we krijgen, maar toch mochten we aan de slag met Metroid Prime Remastered, de topgame van de Nintendo GameCube die Samus’ verhaal in een ander perspectief bracht. Lees hier hoe de game bevallen is na de oppoetsbeurt voor de Nintendo Switch.

Metroid Prime Remastered

De game is zodanig opgepoetst dat alle omgevingen opnieuw zijn vormgegeven met meer levendige details, de besturing is volledig aangepast aan de Switch en grafisch is er flink huisgehouden. Verder is de game inhoudelijk vrijwel identiek aan de originele release uit 2003. Iets dat direct opvalt als je het introlevel speelt, is dat twee sticks de game beduidend makkelijker maken dan zoals we gewend waren op de GameCube. Doordat je vrij rond kan kijken en bewegen, is het raken van vijanden meteen makkelijker dan de originele houterige besturing. Mocht je toch willen overschakelen, bestaat de optie om zowel uit de klassieke besturing als de besturing uit de Metroid Prime Trilogy op de Wii te kiezen, waarbij je met een JoyCon richt op het scherm.

Daarbij oogt alles enorm veel gelikter dan voorheen. In het begin van het spel valt wel op dat bepaalde visuele snufjes afwezig zijn helaas. Denk daarbij aan reflecterende oppervlakten of het lichtgeven van Samus’ wapens in donkere omgevingen. Waarom dit absent is weten we niet, wel kunnen we het over het hoofd zien omdat de rest van de game wel grafisch sprankelt. Waar je voorheen nog de hoeken kon tellen van rotsen, wezens en objecten, zien deze er nu natuurlijker uit dan ooit.

Metroid Prime Remastered

Metroid Prime Remastered zelf blijft een pareltje om te doen, zelfs twintig jaar na dato. Het avontuur waarmee de Prime-serie van de grond kwam, blijft een prachtig verhaal van Samus op een vijandige planeet waar vreemde zaken plaatsvinden en ze onderzoek doet naar wat de oorzaak is van de stervende natuur en waar Ridley is gebleven. Het ronddolen door de gangenstelsels van Tallon IV ademt meer sfeer dan ooit tevoren en nodigt wederom uit om toch nog even verder te gaan. Toch nog even die ene kamer onderzoeken voor je het spel afsluit, maar voor je er erg in hebt ben je zo een paar uur verder. De kracht van een Metroid-game is zeker aanwezigmaar dan in een prachtig nieuw jasje.

Het rondlopen door de betoverende wereld, het oplossen van puzzels, het verslaan van verschillende indrukwekkende vijanden – die ieder een andere tactiek vragen – en natuurlijk de imposante eindbazen die het nodige van je vragen, bewijzen wederom dat een Metroid-game een unieke ervaring blijft. Het is duidelijk dat Metroid Prime Remastered het eerste deel was dat in 3D gespeeld kon worden en daardoor nog zoekende was wat goed zou werken in dit nieuwe perspectief. Er zijn dus wat mindere momenten in het spel aanwezig, maar het speelt heerlijk weg.

Metroid Prime Remastered

Toch is de game helaas niet die perfecte parel. Wij vonden het storend dat wij niet de vrijheid hadden om de besturing volledig naar eigen smaak in te delen. Zo moet er bij de twinstick-optie met een vreemde omweg gewisseld worden tussen wapens of vizieren, terwijl we daar liever de keus in hadden hoe we dit indeelden. Zodoende drukten we – zeker in het begin – erg vaak de verkeerde knop in middenin een intense situatie. Ook zit er een nieuwe kleurenblinden-filter, maar dit doet helaas niets anders dan een volledig andere kleur aan zaken geven, in plaats van dat het aanpasbaar is naar smaak. Ondanks dat dit zeer situationeel is, wilden we het toch even benoemen. Gelukkig blijven de nadelen beperkt tot deze zaken.

Zodoende is Metroid Prime Remastered wel een geweldige ode aan het prachtspel dat twintig jaar geleden de Metroid-serie weer terug op de kaart zette. Een destijds al geweldige game is na een poetsbeurt nog glimmender, nog intenser en prachtiger dan tevoren. Liefhebbers van de game kunnen opnieuw genieten van alle pracht die Tallon IV te bieden heeft en mensen die geïntereseerd zijn verplichten het zichzelf om de game op te pakken, zeker in dit zeer aantrekkelijke jasje.

Voor deze review is Metroid Prime Remastered gespeeld op de Nintendo Switch, het enige platform waar het spel voor beschikbaar is.