Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Eind vorig jaar verschenen de nieuwe iPhone-varianten, waarbij we inmiddels bij nummer veertien zijn aanbelandt. De iPhone 13-serie was natuurlijk al behoorlijk goed, maar we kunnen ons voorstellen dat je het nieuwste model wilt. Natuurlijk kun je die bij Apple bestellen maar misschien zoek je er wel een abonnement bij. Dan kun je bijvoorbeeld de iPhone 14 kopen bij Tele2, maar welke moet je dan kiezen? Wij kijken voor je naar de verschillen tussen de gewone en de Pro en proberen je op die manier te helpen bij je keus.

Laten we beginnen bij de gewone reeks. Zo op het eerste oog is er weinig anders ten opzichte van de iPhone 13 en de veranderingen zitten dan ook vooral aan de binnenkant. Zo is de batterijduur er iets op vooruitgegaan ten opzichte van de voorganger, maar wellicht belangrijker is de verbeterde Photonic Engine die ervoor zorgt dat je mooiere plaatjes kunt schieten. Daarnaast is er ook crashdetectie toegevoegd. Wanneer je een ongeluk krijgt, kan de iPhone 14 voor jou de hulpdiensten bellen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Je hoopt het natuurlijk niet nodig te hebben, maar als de nood aan de man is, kan het levens redden. Ook zijn de kleuropties natuurlijk weer iets anders, zodat iedereen kan zien dat je het meest recente model hebt.

Wat wel nieuw is, is de Plus-variant. Waar de 13-reeks nog bestond uit een normaal formaat en een mini, is de kleinste komen te vervallen ten gunste van een formaat dat net zo groot is als de Max-variant uit de Pro-reeks. Fijn wanneer je toch het liefst een groot scherm hebt, maar er niet het geld voor over hebt om de flink duurdere iPhone 14 Pro Max aan te schaffen.

De grootste veranderingen heeft Apple zoals gewoonlijk bewaard voor de Pro-reeks, waarbij het Dynamic Island het meest in het oog springt. De notch is verleden tijd en heeft plaatsgemaakt voor een eiland in het scherm. Apple zou Apple niet zijn als ze dit noodzakelijk kwaad niet optimaal zouden benutten. De inkeping wordt namelijk afhankelijk van het gebruik breder gemaakt om zo meer informatie of snelle opties te tonen. Het resultaat is erg tof en het maakt van de nood een deugd. We hopen wel dat dit eiland een blijvertje is en dat er flink ondersteuning voor komt in verschillende apps.

Ook op cameragebied is er weer het nodige verbeterd. Zo is de hoofdcamera van 12 naar 48 megapixels gegaan en heeft de camera aan de voorkant van de telefoon autofocus, wat het leven weer een stukje makkelijker maakt. Net als de normale modellen heeft ook de 14 Pro de beschikking over de Photonic Engine om foto’s weer beter te maken en is de batterijduur weer een stukje langer. De Pro beschikt ook over het 120hz scherm dat de 13 Pro ook al had, iets dat de normale iPhone 14 moet missen.

Uiteindelijk is het vooral de iPhone 14 Pro (Max) die een echte opvallende vernieuwing kent. Vooral het Dynamic Island is tof en echt uniek aan die telefoon. De normale iPhone 14 is in onze beleving alleen interessant wanneer je echt het nieuwste model wilt hebben of een groter scherm wilt. De toevoeging van het 120hz scherm uit de Pro-serie was wat ons betreft een welkome toevoeging geweest.