Doorgaan naar artikel
Mega Man Battle Network Legacy Collection
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Mega Man Battle Network Legacy Collection is een verzameling van klassieke en goede spellen met wat leuke extra's. Toch is het hoge prijskaartje niet heel uitnodigend voor oude games en zijn de aanpassingen minimaal en is de verzameling wat gemakzuchtig in elkaar gezet.

In de periode van 2001 tot 2005 kwamen er zes games uit van de Battle Network spin-off van Mega Man en deze maand kunnen we deze opnieuw beleven in de Mega Man Battle Network Legacy Collection. Er zijn twee edities met de eerste drie (Vol. 1) en laatste drie spellen (Vol. 2) die je ook in een bundel kunt kopen. Wij konden al even aan de slag met de games en hier kan je lezen wat we vonden van deze verzameling van klassieke spellen.

Mega Man Battle Network Legacy Collection

De Battle Network-spellen draaien om een toekomst waarbij mensen inloggen op het internet middels een NetNavi, een speciale avatar waarmee fysiek bewogen wordt over het netwerk. Daarbij zijn er computervirussen en andere gevaren die bestreden moeten worden met deze personages. Door het invoeren van speciale chips krijgt het personage extra vaardigheden, wat resulteert in een leuk en actievol RPG-spel.

Wij spelen als Lan met de avatar MegaMan waarmee wij als schoolkind slechts hoeven na te denken over school en buitenspelen. Tot er verschillende problemen op ons pad komen, zoals een brand in de school of losgelaten dieren in de dierentuin. Doordat het ons steeds lukt deze problemen op te lossen, worden wij het middelpunt van kwaadaardige organisaties die ons een obstakel vinden voor hun plannen.

Mega Man Battle Network Legacy Collection

Zodoende beleven wij allerlei avonturen als MegaMan en worden we langzaam sterker door het verkrijgen van meer chips en unieke vaardigheden. Elke deel in de reeks heeft zijn eigen toevoegingen waardoor elk spel wel anders aanvoelt. Hoe verder je komt in de serie, hoe complexer en uitdagender de games worden. MegaMan kan later ook in vormen veranderen waarbij hij andere krachten krijgt, waardoor het loont om alles te ontdekken wat het spel te bieden heeft.

Naast de games wordt Mega Man Battle Network Legacy Collection opgefleurt met leukigheden die te ontdekken zijn in de gallerij. Daar kan je muziek beluisteren of concept art bekijken van de games. Ook kan je verschillende extra bonussen vrijspelen die je direct in de games kan gebruiken. Op de GameBoy Advance kon je een e-Reader gebruiken om speciale kaarten in te lezen voor extra in-game spullen. Deze waren uniek voor Japan, maar door deze collectie kan nu een ieder ze direct inzetten. Daarmee maak je de games wel bijster makkelijk, want je kunt vanaf de tutorial al meteen een paar enorm sterke BattleChips inzetten waarmee je lachend de vijanden verpulvert. Daarnaast zou je ook de optie kunnen inschakelen om alle standaardkogels van MegaMan.EXE al honderd punten schade te laten doen. Hiermee kunnen beginners makkelijker door het spel heen.

Mega Man Battle Network Legacy Collection

De eerste twee games zijn redelijk rechttoe rechtaan en vanaf het derde spel zijn er twee versies beschikbaar met elk andere personages om te ontdekken. Het is jammer dat Capcom er niet voor heeft gekozen om de unieke voordelen van elke versie te bundelen in een ultieme versie, zeker als je bedenkt dat elke versie een eigen save file heeft zodat je praktisch tweemaal hetzelfde spel moet doorspelen om alles volledig te beleven. Ze proberen het te verkopen dat je tien spellen krijgt, maar in de kern zijn het dus zes spellen met wat variaties.

Ondanks de toffe verzameling van leuke, klassieke GameBoy Advance-games is er overduidelijk gekozen voor gemak. Zo zijn de extra’s van de DS-versies van het vijfde deel niet toegevoegd, zijn andere spin-offs van deze serie ook niet meegenomen – zoals het ondergewaardeerde BattleChip Challenge – en zijn de toevoegingen wat minimaal. Het is spijtig dat van de games met twee versies deze niet samengevoegd zijn, waardoor je dezelfde game tweemaal helemaal moet doorlopen om beide unieke zaken te ontdekken. Ook zijn de games inmiddels wel redelijk verouderd, waardoor het merkbaar is dat sommige zaken tegenwoordig niet snel populair meer zouden zijn, zoals het constant heen en weer gaan tussen verschillende gebieden.

Mega Man Battle Network Legacy Collection

Uiteindelijk is de Mega Man Battle Network Legacy Collection een toffe verzameling van klassieke games die zowel voor liefhebber en geïnteresseerden leuk zijn om te beleven. Het is jammer dat sommige onderdelen toch afwezig zijn en dat Capcom voor gemak heeft gekozen, maar dat neemt niet weg dat het ijzersterke games zijn met genoeg content en variatie om vele uren zoet te zijn met een actievolle RPG als basis. Toch hadden wij bepaalde verbeteringen willen zien om de langdradigheid en overbodige dubbeling te vermijden.

Voor deze review hebben wij beide Mega Man Battle Network Legacy Collections gespeeld op de Nintendo Switch. De verzamelingen zijn ook verkrijgbaar op de PlayStation 5/4,  Xbox Series X|S/One en pc.