Doorgaan naar artikel
EA Sports PGA Tour
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

EA Sports PGA Tour is een meer dan prima golfgame geworden. Het golfen zelf werkt uitstekend, is met de vele hulpmiddelen voor iedereen toegankelijk en er is voldoende content aanwezig om je een tijdje zoet te houden.

Van donderdag 6 tot en met zondag 9 april is er met de Masters de eerste golfmajor van het jaar gespeeld. De Spanjaard Jon Rahm wist met twaalf slagen onder par uiteindelijk het toernooi te winnen en ontving niet alleen een cheque van rond de drie miljoen dollar, maar kreeg ook het felbegeerde groene colbertje omgehangen. Voor Electronic Arts was dit toernooi een mooi moment om hun golfgame na zeven jaar eens uit de kast te trekken, af te stoffen en in de winkels te leggen. De afgelopen dagen hebben wij dan ook een balletje geslagen op de virtuele golfbaan van EA Sports PGA Tour, die uiteindelijk een prima tegenhanger blijkt te zijn voor het vorig jaar verschenen PGA Tour 2K23 van uitgever 2K.

Zoals gebruikelijk in een sportgame kun je uit diverse singleplayer- en multiplayer-spelmodi kiezen. Met Quick Play kun je simpelweg uit een van de dertig golfbanen kiezen en in je eentje of met maximaal drie vrienden lokaal een balletje slaan. Je kunt uit tweeëntwintig gelicentieerde profgolfers kiezen of gewoon met je eigen aangemaakte golfer aan de slag gaan. Met ook nog eens de keuze uit diverse varianten is deze modus best uitgebreid te noemen. Online zijn er lobbies voor zowel ranked als unranked wedstrijden en kun je deelnemen aan toernooien.

Ben je niet bekend met de sport en is dit je eerste keer op een virtuele golfbaan, dan is de Challenges-modus van EA Sports PGA Tour een uitstekend beginpunt. Deze modus geeft je een grote hoeveelheid uitdagingen om te bemeesteren. De Coaching Academy leert je de basisbeginselen van het golf, via Sponsor-uitdagingen kun je extra kledingstukken en nieuwe golfuitrusting ontgrendelen en met Championship Moments kun je bijzondere gebeurtenissen uit recente golftoernooien naspelen. Elke uitdaging geeft je een inkijkje in bepaalde situaties die je voor je kiezen kunt krijgen. Denk aan het simpelweg putten van de bal, de drive vanaf de tee (het beginpunt van elke hole) en de bal op de green krijgen vanuit de bunker. Dit is een hele goede modus om een indruk te krijgen van wat het gebruik van de diverse ijzers, de slagkeuze, de windkracht en windrichting, de kracht van je slag en het wel of niet toepassen van spin aan de bal voor impact heeft op de koers die de golfbal maakt.

De belangrijkste singplayermodus is natuurlijk de carrièremodus. Met je zelf aangemaakte golfer ga je de uitdaging aan om de top van de ranglijst te bestormen. Er zijn drie beginpunten waar je uit kunt kiezen. Je kunt starten als een amateur om via de Q-School een proflicentie te bemachten, je kunt beginnen in de Korn Ferry Tour, de competitie voor beginnende profgolfers, of je kunt direct voor de PGA Tour gaan. Het seizoen bestaat uit een aantal weken waarin je een aantal toernooien afwerkt. Elk toernooi bestaat uit vier rondes (de vier dagen dat een golftoernooi duurt). Om tot de finaleronde te komen zul je onder een bepaald slagengemiddelde moeten komen om de zogenaamde ‘cut’ te halen. Voor elk toernooi kun je ervoor kiezen of je alle achttien holes wilt afwerken of voor een verkorte variant wilt gaan. Met de verkorte variant speel je slechts zes van de achttien holes, waarna de rest van de banen wordt gesimuleerd.

Het belangrijkste onderdeel van een golfgame is natuurlijk hoe het golfen zelf werkt. Wat ons betreft werkt dit in EA Sports PGA Tour uitstekend. Zoals al eerder vernoemd werd, zul je de diverse elementen van het golf in acht moeten nemen. Hoe soepel is je gehele swing? Hoeveel kracht geef je aan de bal? Wat is de windrichting en -kracht? Vanaf welke ondergrond sla je de bal? Welk ijzer en welke slagkeuze gebruik je? Al deze zaken hebben invloed op hoe goed je slag wordt uitgevoerd en welk effect de bal krijgt als deze op de baan terecht komt. Het is in het begin wat lastig en al helemaal als je niet echt bekend bent met de sport en wat voor effect de diverse slagkeuzes en spin aan de bal geven. Ook ben je met je zelf aangemaakte golfer aan het begin wat afhankelijk van de geluksfactor. De vaardigheden van de golfer zijn nog niet zo sterk, waardoor een uitgevoerde slag vrij gemakkelijk volledig de mist in kan gaan en de bal buiten de fairway (het korte gras) of in een bunker belandt.

Gelukkig heeft de game de nodige opties en hulpmiddelen om aan of uit te zetten. Wil je de swing zo eenvoudig mogelijk maken en hulp bij het putten krijgen? Dat kan. Wil je de mogelijkheid hebben om een slag opnieuw uit te voeren als deze volledig de mist in gaat? Ook dat kan. Wil je de volledige informatie krijgen over de windkracht en -richting dan kan dat ook. Eigenlijk kan iedereen wel een leuke golfervaring krijgen, ongeacht hun kennis van de sport, en dat is natuurlijk alleen maar goed.

Voor elk toernooi dat je speelt ontvangt je golfer ervaringspunten (XP) en bij een goede prestatie ook wat geld. Met de XP stijgt je personage in niveauen daarme ontvang je weer speciale vaardigheidspunten. Hiermee maak je de diverse kenmerken van je golfer sterker en kun je zelfs speciale slagkeuzes ontgrendelen. Zo krijg je gaandeweg je carrière steeds meer mogelijkheden om hachelijke situaties de baas te zijn of ze zo veel mogelijk te vermijden. Met het geld en via Challenges en Quests (diverse mijlpalen, zoals het winnen van toernooien) kun je diverse kledingstukken of betere golfuitrusting bemachtigen. Deze zijn ook aan te schaffen met zogenaamde PGA Tour Points, welke in de in-game store met echt geld te koop zijn. Het gaat hierbij puur om cosmetische items.

Ook grafisch ziet de game er goed uit. De golfbanen liggen er strak bij en de locatie van sommige van deze banen zorgen voor best fraaie plaatjes. Het publiek ziet er prima uit en deze zorgt op bepaalde momenten voor een best leuke interactie. De animaties zijn prima, al ogen ze soms wat kolderiek wanneer je golfer met een verbeten gezicht naar de gevolgen van een mispeer kijkt of zijn hand uitsteekt als bedankje naar het publiek.

Uiteindelijk moeten we concluderen dat EA’s golfreeks met EA Sports PGA Tour voor een uitstekende revival heeft gezorgd. Er is voldoende content beschikbaar, de vele challenges zijn de perfecte manier om de fijne kneepjes van het golf te leren en de gameplay steekt goed in elkaar en is met een flinke hoeveelheid hulpmiddelen voor iedereen toegangelijk.

EA Sports PGA Tour is voor deze review gespeeld op de Xbox Series. De game is verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.