Doorgaan naar artikel
XDefiant
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

XDefiant lijkt in eerste instantie een vlotte arena-shooter met een leuke Ubisoft-inkleuring. Sommige vaardigheden en wapens slaan de plank nog wat mis wat betreft balans, maar in de kern speelt de snelle shooter wel lekker weg.

In XDefiant komen meerdere Ubisoft-franchises samen in een online team-versus-team-shooter. Wij konden met de gesloten beta aan de slag om het spel te proberen. Lees hier onze indrukken van de game.

XDefiant

De game is gevuld met personages verdeeld over vijf groepen uit Ubisoft-games zoals Far Cry en Watch Dogs, maar ook Tom Clancy-spellen zoals The Division, Splinter Cell en Ghost Recon. Elke groep heeft zijn eigen unieke vaardigheden die enigszins passen bij het thema van hun origine. Denk daarbij aan sluip- en stealthtactieken uit Splinter Cell of de hackvaardigheden uit Watch Dogs.

De vier spelmodi die de beta ons bood waren klassieke mogelijkheden die we verwachten van een dergelijke arena-shooter. Denk daarbij aan drie punten bezetten, een wisselend gebied veroveren of het begeleiden (of tegenhouden) van een pakketje. Afhankelijk van de tijd en spelmodus duurde matchmaking soms enkele minuten tot lange tijden, maar meestal kwamen we wel in een potje terecht. Levels zijn gebaseerd op de games waar XDefiant op gebaseerd is. Zo ren je door de kille straten van New York, door het hoofdkwartier van Third Echelon of in een futuristisch gebouw.

XDefiant

De meeste vuurgevechten vinden plaats op korte afstand met flitsende actie, iets dat we kennen van andere snelle shooters zoals Call of Duty en zo voelen de wapens ook aan. Ondanks de redelijke verscheidenheid aan wapens, blijven de machinepistolen (submachine guns) voor korte afstand superieur omdat veel gevechten op hoog tempo gebeuren. Zodoende voelde het spel nog niet volledig gebalanceerd, omdat menig ander wapen bijna altijd als een handicap aanvoelde. Ook voelde sommige vaardigheden erg slap aan, terwijl anderen weer zeer krachtig leken. Wellicht wordt daar in de uiteindelijke versie nog naar gekeken.

Ondanks de ietwat onjuiste balans, heeft XDefiant wel al dat ‘nog een potje’-gevoel, waardoor je toch snel wat uurtjes in de game stopt. In de kern speelt het wel lekker weg en dat is bij een gesloten beta een heel goed teken. In de beta kwam het nog wel eens voor dat de servers niet helemaal werkten en dat kogels soms niet of juist wel, terwijl je al achter een muur zit, raakten. Als dat soort irritaties verholpen worden, dan gaat het zeker een vermakelijke game worden.

Voor deze preview is Tom Clancy’s XDefiant gespeeld op de PlayStation 5. Het spel zal ook verkrijgbaar zijn voor Xbox Series X|S en pc.