Doorgaan naar artikel
Pick-A-Pen: Riffen
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Pick-A-Pen: Riffen is het meest complexe spel uit de Pick-A-Pen-reeks, maar zeker interessant om te doen mede door de tactiek die je moet inzetten om de meeste punten te halen en/of je tegenstanders dwars te zitten.

999 Games brengt langzamerhand eigen ideeën uit op de markt en met de nieuwe Pick-A-Pen-serie kunnen spelers drie zeer toegankelijke roll & write-spellen in huis halen met een unieke twist; de potloden zijn namelijk ook de dobbelstenen. In Pick-A-Pen: Riffen gaan we vissen volgen door te duiken langs de riffen in een oceaan.

Pick-A-Pen: Riffen Foto: Joost Klein Middelink

Het concept van Pick-A-Pen kan je teruglezen in onze vorige reviews van Crypten en Tuinen. Het derde spel in de Pick-A-Pen-reeks draait om het maken van routes onderwater waarbij je schatten moet proberen te verzamelen zonder daarbij jezelf in de weg te zitten. Na het rollen van de potloden kan je een route tekenen – in een rechte lijn of met bochten, afhankelijk van het gerolde resultaat – en proberen de meeste punten te pakken. Daarbij begin je met een kleur bij een van de duiklocaties en ga je een route tekenen. Je wil daarbij muntjes pakken, maar ook de schatten van de betreffende kleur. Je mag dezelfde route niet tweemaal gebruiken en je kan ook niet langs de duiklocaties, aangezien dat startposities zijn.

Zodoende biedt Pick-A-Pen: Riffen meteen een lastig concept; je moet een route zien te plannen op basis van een hoop beperkingen als je ook nog punten wil zien te halen. Dit spel duurt in onze mening ook het langst omdat elke speler flink aan het nadenken is welk pad het meest gunstig is. De hogere niveaus voegen ook nog manieren toe om je beweging te beïnvloeden waardoor je creatiever met je routes om kan gaan.

Pick-A-Pen: Riffen Foto: Joost Klein Middelink

Net als de voorgaande spellen die we behandeld hebben, biedt Pick-A-Pen: Riffen ook problemen op het gebied van kleurenblindheid. De lijntjes zijn dermate smal waardoor symbolen niet makkelijk te maken zijn en sommige kleuren enorm op elkaar lijken. 999 Games geeft tips om symbolen creatief te gebruiken, maar er is een kans dat dit erg rommelig wordt op den duur. Ook is het gebruik van potloden als dobbelstenen nog steeds onhandig om te gebruiken, gezien deze niet soepel rollen.

Pick-A-Pen: Riffen is het meest complexe spel van de reeks en dat maakt het wel een mooi en uitdagend spel. Helaas lijken de kleuren op elkaar wat het spel wat bemoeilijkt en zorgt de complexiteit er soms voor dat spelers langer de tijd nodig hebben om na te denken, maar verder is het zeker een vermakelijk spel om erbij te pakken.