Doorgaan naar artikel
The Crew Motorfest
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

The Crew Motorfest lijkt op weg om een geduchte concurrent voor Forza Horizon te worden. De Playlists hebben elk hun eigen thema en voelen daardoor uniek aan en verder is er gewoon een hoop content om je een tijd lang te vermaken. Alleen de balans in races tegen de kunstmatige intelligentie is volledig zoek en zou daardoor op de langere termijn voor irritaties kunnen zorgen als dat in de uiteindelijke versie niet verbeterd is.

Aloha! Welkom op O’ahu, Hawaii, het speelveld voor The Crew Motorfest. Recentelijk mochten we deelnemen aan een gesloten beta en hebben we een eerste indruk gekregen van dit derde deel in de reeks, die al over iets minder dan twee maanden zal verschijnen.

Na het bekijken van de introductie zouden we bijna denken dat we Forza Horizon 6 aan het spelen zijn. Door hoe het begin is opgezet en het hele festivalthema, kent Motorfest veel raakvlakken met de Forza Horizon-reeks. Beter goed gejat, dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen. Niet dat het verder zo’n ramp is, want The Crew Motorfest steekt voor het grootste gedeelte gewoon prima in elkaar.

De hoofdmoot wat betreft singeplayer-content bestaat uit zogenaamde Playlists. Hier werk je een reeks races af in een bepaalde thema. Tijdens de beta kregen we de beschikking over vijf van deze Playlists, maar in de uiteindelijke versie zullen er een heleboel meer zijn. In bijvoorbeeld Hawaii Scenic Tour staat het eiland zelf centraal. We racen over stranden, door een regenwoud en hebben uitzicht over bergen en een vulkaan. Ook mogen we even achter het stuur van een powerboat en de knuppel van een vliegtuigje plaatsnemen om naast te land, ook ter zee en in de lucht te racen. Het toont bij uitstek hoe ook deze virtuele versie van O’ahu een heerlijke vakantiebestemming is.

In Made from Japan racen we in diverse Japanse bolides, terwijl de omgeving helemaal in neonkleuren verlicht is en Electric Odyssey laat ons het asfalt verkennen met een aantal elektrisch aangedreven auto’s. Tijdens elke race barst er hier een storm los waar het onweer de batterij van onze auto op figuurlijke wijze oplaadt. Elke Playlist wordt zodoende op een andere manier gepresenteerd en voelt daardoor uniek aan. Na het voltooien van drie Playlists wordt de Main Stage ontgrendeld. Door in drie categorieën bepaalde doelstellingen te behalen, kun je uiteindelijk meedoen met een speciale competitie.

The Crew Motorfest wordt uitgegeven door Ubisoft en we kennen allemaal wel de blauwdruk die voor zo’n beetje elk van hun games geldt: een wereld vol icoontjes en daarmee tal van content. Ook in Motorfest is er dus van alles te doen. Naast wat we al besproken hebben, kom je dus ook veel nevenactiviteiten tegen; van diverse uitdagingen tot het vinden van collectibles en een fotomodus om mooie vakantiekiekjes te maken. Ook zijn er een paar online-modi aanwezig om het op te nemen tegen andere spelers. Je zal je dus geen moment hoeven te vervelen.

We hebben eigenlijk maar één echt puntje van kritiek en dat is het racen tegen de kunstmatige intelligentie in de Playlists. De balans is hier namelijk compleet zoek. De ene race weten we redelijk eenvoudig te winnen, terwijl we in de volgende race volledig zoek worden gereden. Een grote boosdoener lijkt de nitro te zijn. Onze tegenstanders gebruiken deze veelvuldig waardoor we het zelf ook moeten hanteren. Doen we dit niet en raken we op wat voor wijze dan ook in het begin van de race al op achterstand, dan is er gewoon geen kruid meer tegen gewassen. Het is daardoor lastig om een goede afstelling van de moeilijkheidsgraad te vinden. Ook kan dit ervoor zorgen dat het doorlopen van de diverse Playlists op den duur gaat irriteren, dus hopelijk wordt dit de komende weken nog gladgestreken.

Voor de rest lijkt The Crew Motorfest op weg om niet alleen een hele goede arcaderacer, maar ook een geduchte concurrent voor Forza Horizon te worden. Het unieke thema van elke Playlist maakt het een genot om deze te doorlopen en er is verder gewoon ontzettend veel te doen. Nu nog even de balans in races tegen de kunstmatige intelligentie verbeteren.

Na drie dagen virtueel vertoeven op een prachtige locatie, keren we redelijk voldaan terug in het koude en natte Nederland. Gelukkig hoeven we niet heel lang te wachten om terug te keren naar O’ahu, want The Crew Motorfest verschijnt op 14 september voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc.