Doorgaan naar artikel
Het Witte Kasteel van Himeji
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Het Witte Kasteel van Himeji is een aanrader voor mensen die van een uitdagend worker-placement-spel houden.

Tijdens spellenbeurs Spiel is het nieuwe expertspel van speluitgever 999 Games uitgebracht: Het Witte Kasteel van Himeji. In Het Witte Kasteel van Himeji speel je met een lokale stam uit de provincie Harima in Japan in 1761. Met jouw stam probeer je een goede indruk te maken op Daimyo Sakai Tadazumi die het voor het zeggen heeft in de regio van het Himeji-kasteel. Dit doe je door met jouw stam zoveel mogelijk posities te bekleden in het kasteel. Combineer jouw acties zo slim mogelijk en win!

Witte_Kasteel_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

In Het Witte Kasteel van Himeji ben je in elk van de drie ronden drie keer aan de beurt om een actie te spelen. Dit doe je door van een van de drie bruggen een dobbelsteen te pakken. Deze dobbelsteen leg je op een actieveld op het speelbord. Als de waarde op jouw dobbelsteen hoger is dan de ogen op het actieveld, ontvang je het verschil in geld. Is jouw dobbelsteen lager, dan moet je bijbetalen. Je kunt zo kiezen voor het verzamelen van goederen voor latere acties of vooruitgaan op het tijdspoor waardoor je startspeler wordt en in de eindtelling punten ontvangt. Of je kan kiezen voor het plaatsen van een van jouw stamleden in de poort van het kasteel, op de brug of in het trainingskamp van de militairen. Dit heeft allemaal een eigen voordeel, maar door het plaatsen van stamleden op het bord stel je punten voor het einde van het spel veilig. De geplaatste dobbelsteen wordt de nieuwe waarde van het actieveld waardoor je andere spelers een voor- of nadeel kunt geven.

Een bijzonder onderdeel van Het Witte Kasteel van Himeji is dat je in het hele spel maar negen acties mag spelen. De truc is om zoveel mogelijk acties met elkaar te combineren. Kies bijvoorbeeld het pakken van goederen waarbij je ook een hoveling in de poort van het kasteel mag zetten. In een volgende beurt kun je een hoveling in het trainingskamp zetten, waarbij je punten verdient aan het einde van het spel, maar ook de hoveling van de vorige actie een positie hoger plaatst in het kasteel, met bijbehorende inkomsten. Dit soort combinaties zijn noodzakelijk om veel punten te verdienen en maken Het Witte Kasteel van Himeji tot een echt strategisch spel. Je moet daarom goed plannen. Ook kost het aardig wat voorbereiding om een eerste spel te spelen. De handleiding is lang en er zijn veel verschillende regels. Na een eerste potje is het wel voldoende duidelijk om een tweede potje zonder handleiding te kunnen spelen.

Witte_Kasteel_Spelerstableau Foto: Janneke Ooms_Janssen

Je speelt dit worker placement-spel met één tot vier spelers en hier doe je ongeveer een uur en een kwartier over. Dat is een stuk korter dan bordspellen met een vergelijkbare strategische basis. Doordat je aan het begin van het spel de dobbelsteentegels, inkomsten en trainingskampen willekeurig neerlegt ziet ieder potje er anders uit dan het vorige. De bruggen om de dobbelstenen op te leggen zien er erg leuk uit maar ze zijn wat onpraktisch. Je kunt hierdoor niet aan alle kanten van het speelbord langs de brug kijken om te zien welke acties daar beschikbaar zijn. Gelukkig kun je het spel ook spelen zonder de bruggen neer te zetten.

Het Witte Kasteel van Himeji zit in een bedrieglijk klein doosje voor zo’n uitgebreid spel. In deze kleine doos zit voldoende om een expertspel te spelen met voldoende diepgang zonder uren aan tafel te zitten. Er is veel aandacht besteed aan vormgeving en Het Witte Kasteel van Himeji maakt gebruik van spelmechanismen die wij nog niet kennen van andere spellen. Een aanrader die zeker een aantal keren op tafel gelegd wordt als je houdt van een uitdagend worker-placement-spel.