Doorgaan naar artikel
Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name voelt enorm vertrouwd aan, maar is helaas wel wat aan de korte kant.

Toen Ryu Ga Gotoku Studio bekend had gemaakt dat Yakuza 6 het laatste optreden zou zijn van Kazuma Kiryu, vielen wij in een diep gat. Gelukkig kwam de Japanse ontwikkelaar met een waardige opvolger van de franchise in de vorm van Ichiban Kasuga, maar echt Kiryu-fans voelden toch een soort van leegte. Vorig jaar werd bekendgemaakt dat de studio bezig was met Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name en daarmee werd de terugkeer van the Dragon of Dojima bevestigd. Wij doken in dit nieuwe avontuur en hieronder kun je lezen of het alles is wat we hadden gehoopt.

Like a Dragon Gaiden speelt zich vlak na de gebeurtenissen in Yakuza 6: The Song of Life af. Kiryu heeft zijn eigen dood in scène gezet om zijn pleegkinderen te beschermen. De ex-Yakuza gaat nu door het leven als Joryu en, geheel in stijl van de franchise, zijn enige vermomming is een zonnebril. Hij is inmiddels een geheim agent voor de organisatie Daidoji en tijdens een missie wordt Hanawa, een van de leden, ontvoerd. Kiryu gaat achter hem aan, maar wordt natuurlijk in de weg gezeten door alles en iedereen, vooral leden van de Yakuza. Ook zijn vermomming blijkt niet zo goed te werken en veel mensen hebben toch wel het vermoeden dat Joryu niet is wie hij zegt dat hij is.

Het verhaal in Like a Dragon Gaiden is weer van een erg hoog niveau, zoals we inmiddels zijn gewend. Toch is het tempo hoger dan normaal en duik je van het ene grote gevecht in het andere. Dat moet ook wel, want dit deel is een stuk korter dan voorgaande games. Uiteindelijk ben je nog geen tien uur bezig om Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name uit te spelen. Maar in die ‘korte’ tijd ontmoet je veel nieuwe, interessante personages, zoals Akame. Deze dame runt het Akame Network, waarvoor ze de daklozen in Sotenbori gebruikt om haar van informatie te voorzien. Joryu moet simpele opdrachten voor haar uitvoeren, waarvoor hij geld en punten krijgt. De verkregen punten kun je gebruiken om nieuwe vaardigheden te leren. Het idee is leuk, maar de opdrachten zijn vaak hetzelfde: sla deze groep mensen in elkaar of haal dit voor die persoon. Het was leuker geweest als er wat meer variatie in had gezeten, maar gelukkig is het voor het grootste gedeelte optioneel.

Like a Dragon Gaiden gebruikt weer de oude oude manier van vechten, maar met een aantal vernieuwingen. In voorgaande delen kon je al kiezen tussen verschillende vechtstijlen en ook hier heb je er twee tot je beschikking: Yakuza en Agent. De eerst stijl is een beetje zoals we het gewend zijn, maar de tweede introduceert gadgets. Zo kun je een soort touw schieten op een Spider-Man-achtige manier. Je kunt hiermee mensen tijdelijk vastzetten of naar je toehalen. Daarnaast kun je later ook nog vechten met behulp van drones. Je kunt ze gebruiken als verdediging of op je tegenstander afsturen om aan te vallen. Het is een leuke verandering van de oude vertrouwende manier van vechten, maar wij vervielen toch vrij snel weer in ons oude patroon. Dus klappen uitdelen, ontwijken en als je meter vol is, een flink dosis schade aanrichten met een prachtige heat-actie. Het voelt voor fans van de vorige delen echt aan als een warm bad, zeker als je niet kon wennen aan de turn-based gevechten in Yakuza: Like a Dragon.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name speelt zich af op verschillende locaties die we kennen uit eerdere games: Yokohama, Osaka en Sotenbori. Via die laatste locatie kun je ook afreizen naar The Castle, een containerschip dat volledig is omgebouwd tot pretpark voor volwassenen. Er is onder andere een casino, een arena om in te vechten en een cabaret club, een plek waar je vrouwen moet zien te verleiden. Nu zijn dit allemaal geen nieuwe onderdelen van een Yakuza-game, maar die laatste is toch anders dan dat we gewend zijn. Ryu Ga Gotoku Studio heeft er deze keer namelijk voor gekozen om echte actrices te gebruiken voor deze minigame. Het is daardoor tegelijkertijd de meest leuke en meest ongemakkelijke ervaring die je kunt krijgen, want als je in een relatie zit voelt het bijna als vreemdgaan.

Zoals we gewend zijn van de ontwikkelaar zit ook Like a Dragon Gaiden vol met minigames die je kunt spelen op rustige momenten. Zo zijn er weer arcadehallen waarin je oude SEGA-games kunt spelen en kun je lekker losgaan in de karaokebars. Ook de oude Pocket Circuits die we kennen van onder andere Yakuza Kiwami behoren weer tot de mogelijkheden. Het is mooi om te zien dat een game die eigenlijk begon als dlc voor Yakuza: Like a Dragon zoveel verschillende minigames heeft en dat is ook een van de onderdelen die de serie zo goed maakt.

Like a Dragon Gaiden draait net zoals de vorige delen op de Dragon Engine. Hoewel het over een paar jaar misschien eens tijd wordt voor iets nieuws, ziet de game er meer dan prima uit. Het is zonder twijfel de mooiste Yakuza-game die we tot nu toe hebben gezien. Vooral het kleurrijke The Castle ziet er echt oogverblindend uit.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name is een game waar Kiryu-fans op hebben gewacht. Het heeft alles wat de Yakuza-games met Kiryu in de hoofdrol zo goed maakt, ondanks dat het wat aan de korte kant is. Het verhaal is spannend en het zit vol met nieuwe, interessante personages maar ook zie je weer oude bekenden. Hoewel er weinig echte vernieuwingen zijn, zullen fans absoluut niet teleurgesteld worden.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name is voor deze review gespeeld op PlayStation 5. De game is verder verkrijgbaar voor Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc.