Doorgaan naar artikel
Just Dance 2024
Wendy de Koster
Wendy de Koster
Gameredacteur
Profiel

Conclusie

Een gemiste kans van Just Dance 2024. Afgezien van de 40 nieuwe nummers, zijn er weinig veranderingen vergeleken met Just Dance 2023. Met name omdat ze de nieuwste functies aan de 2023-versie hebben toegevoegd via een update. Voor fervente fans is het echter nog steeds een waardevolle toevoeging aan hun verzameling!

Just Dance is een muziekspel dat in 2009 begonnen is op de Wii en inmiddels is uitgegroeid tot het bekendste dansritmespel dat te spelen is op meerdere consoles, waaronder de Nintendo Switch. Je gebruikt je Joy-Con of je telefoon met de Just Dance-app om de bewegingen zo goed mogelijk na te doen van het scherm. Afhankelijk van je sierlijkheid en timing krijg je een beoordeling voor je dans met als doel een zo hoog mogelijke score te behalen. Op 23 oktober hebben wij hier de trailer en de 40 liedjes al met jullie gedeeld. Voor de vorige editie heeft Just Dance de gebruikersinterface aangepast, de online mogelijkheden toegevoegd en de ‘Sweat’ modus verwijderd. We zijn erg benieuwd of er in de 2024 versie weer aanpassingen zijn gedaan en delen onze bevinden graag met jullie.

Het eerste wat opvalt zijn de felle en heldere kleuren die in de vormgeving is gebruikt. Hoewel het even duurt voordat het spel is opgestart, verlopen de geliefde videoclips die op de achtergrond worden weergegeven tijdens het dansen vloeiend en zonder onderbrekingen. De Joy-Con-bewegingen worden niet altijd perfect opgepakt, maar over het algemeen werkt het naar behoren. De visuals zijn prachtig ontworpen door de makers in verschillende stijlen zoals de Wasabi wereld met zijn prachtige in getekende stijl gemaakte videoclip of de wereld van klei bij het nummer Rappers Delight met Groove Century zijn fantastisch om te zien. Het enige minpunt is dat er een kleine vertraging is voordat je het voorproefje van een nummer kunt beluisteren tijdens het scrollen in de muziekbibliotheek. Het is aangenaam om naar de muziek te luisteren vanwege de goede geluidskwaliteit. Net als in voorgaande delen kun je jouw profiel aanpassen naar wens, zodat je de gewenste look krijgt op het podium. Voltooi verschillende doelen om XP te verdienen en speel nieuwe avatars, achtergronden, randen, aliassen, badges en emoties, maar ook scoor-effecten en overwinningsdansjes vrij om je unieke uitstraling te maken. Ter ere van de lancering van Just Dance 2024 is er een speciaal evenement tot en met 12 december 2023, waarbij je extra beloningen kunt verzamelen.

Zoals altijd zijn er voorgeprogrammeerde playlists gemaakt, waaronder het ‘Verhaal’ van Just Dance. Het verhaal van de ‘Night Swan’ gaat weer verder. Lukt het dit keer wel om haar te verslaan? Tijdens het dansen met de Night Swan zal ze het beeld verstoren en de karakters van uiterlijk veranderen. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer waarin je het gevoel van een strijd ervaart. Een leuk detail is dat ook enkele coaches van vorig jaar weer terug zijn, denk hierbij aan Sara. Slechts een half uur later waren we al door het verhaal heen, maar tot onze verrassing bleef het spel in normale modus doorgaan. We hadden gehoopt op een meer bevredigend einde, vooral omdat de game slechts deze ene verhaalmodus heeft. We zouden het op prijs stellen als er een modus zou zijn waarin je een carrière kunt opbouwen, zoals bij andere bekende ritmespellen.

Wij zijn positief verrast dat de ‘Sweat’ modus weer terug is onder een nieuwe naam; ‘Work-Out’. Je kunt de ‘Work-Out’ aanzetten met één klik op de knop, zodat je verbrande calorieën worden bijgehouden. Het is moeilijk te controleren of de calorieverbranding juist wordt weergeven, maar het is enorm tof dat deze sportmodus weer terug is! Dit is echter geen reden om Just Dance 2024 gelijk aan te schaffen, omdat bij de lancering van Just Dance 2024 de 2023-versie een update heeft gekregen als onderdeel van de ‘Just Dance 2024 Edition Celebration’. Deze functie en de ‘Challenge Mode’ zijn in een update van 9 oktober 2023 toegevoegd aan Just Dance 2023.
In de ‘Challenge Mode’ kunnen spelers vrienden en andere spelers rechtstreeks vanaf het klassement uitdagen, maar kunnen mensen niet automatisch willekeurige spelers toevoegen. Het was even zoeken maar je kiest je tegenstander door een nummer te kiezen en naar beneden te scrollen tot je het klassement ziet. Daar kun je je tegenstander kiezen uit het wereldwijde klassement en probeert hun score te verbeteren. Je hoeft niet tegelijk online te zijn, want de hoogste score wordt onthouden door de game, waardoor je te allen tijde iemand kunt uitdagen. Het spel stelt spelers in staat om met vrienden die de 2023-editie hebben uit te dagen, wat de sociale en competitieve aspecten van het spel verder versterkt. Dit maakt deze spelvariant toegankelijk voor mensen die misschien niet direct de nieuwste editie willen aanschaffen, maar wel willen genieten van de danscompetities met hun vrienden. Natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk om thuis samen spelen met een groep van maximaal zes vrienden, waardoor je het feestje naar je eigen woonkamer brengt!

In vergelijking met het voorgaande jaar heeft Just Dance 2024 relatief weinig vernieuwingen geïntroduceerd, en de verbeteringen zijn zelfs beschikbaar gesteld aan de 2023-editie. Hierdoor lijkt Just Dance 2024 eigenlijk een beetje in de schaduw te staan. Ook staan er maar 40 nummers in de muzieklijst, waar je na enkele uren spelen wel doorheen bent. We merken op dat de nummers in de standaard lijst wat verouderd zijn. Het zou geweldig zijn als er wat recentere muziek aan de catalogus zou worden toegevoegd. Je kunt de muziekbibliotheek wel uitbreiden met de betaalde dienst ‘Just Dance+’, die bij aanschaf een maand gratis wordt aangeboden. Toch blijft Just Dance 2024 een plezierige game om solo of met vrienden te spelen en het is fijn dat je nog steeds met zes vrienden tegelijkertijd in huis kunt dansen.