Doorgaan naar artikel
De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene Steen
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene Steen is een redelijk vervolg op De Smurfen: Missie Vileaf, maar het ontbreekt aan de variatie, speelsheid en leuke extraatjes die de voorganger wel had. Het platformgedeelte en de gevechten zijn in dit deel wel wat uitdagender.

Na het toch best wel vermakelijke smurfenavontuur in De Smurfen: Missie Vileaf, keren onze blauwe vriendjes terug in een nieuw avontuur. Weet De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene Steen ons opnieuw te vermaken? Je leest het hieronder.

Knutselsmurf heeft weer eens een ideetje om zijn smurfmixer te verbeteren, maar daarvoor moet hij wel in het hol van hun aartsvijand zijn. Samen met Brilsmurf, Klungel en Storm sluipt hij dan ook het huis van Gargamel binnen. Zoals gewoonlijk gaat het plannetje niet helemaal gesmurft en weet er een wezen uit de steen te ontsnappen. Onze blauwe vriendjes moeten nu samenwerken met hun aartsvijand om dit wezen genaamd Stolas te verslaan.

Qua gameplay is De Smurfen 2 vrijwel identiek aan zijn voorganger. Waar we in Missie Vileaf nog als onkruidverdelger werkten, moeten we nu kristallen vernietigen om de smurfenwereld weer schoon te krijgen. Daarnaast krijg je weer het nodige platformwerk voor je kiezen en zul je kristobeesten moeten verslaan.

Door de levels te ontdoen van de kristallisatie en het verslaan van de kristobeesten bemachtig je de kristallen, die weer gebruikt kunnen worden om de smurfmixer en diens substanties te verbeteren. Al heel snel in het avontuur ontvang je namelijk diverse extra toepassingen op de smurfmixer die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Voor het platformwerk kun je bijvoorbeeld een rad langzamer laten draaien zodat je door spaken kunt heenspringen, blokken die de weg versperren wegbeuken of een valluik openen om als platform te dienen. Tijdens de gevechten kan je bijvoorbeeld met de Allesplak-substantie een plakkerig goedje over het beest gooien zodat deze zich niet kan bewegen. Ook kun je de hoeveelheid schade die de smurfmixer en de substanties aanrichten verbeteren en is de levensbalk van onze smurfen te verhogen.

In de levels zijn ook enkele speciale portalen te vinden die een uitdaging activeren. Deze uitdaging bestaat simpelweg uit het verslaan van een aantal golven aan kristobeesten binnen een bepaalde tijd. Hoe beter je dit doet, hoe hoger de beloning is. De beloning bestaat uit kristallen, soms een extra kostuum voor onze blauwe vriendjes en substantie van Nietsigheid. Die laatste kan weer gebruikt worden om signatuurvaardigheden te ontgrendelen. Dit is een speciale aanval die voor elke smurf uniek is. Zo kan Klungel een lokwortel smurfen die schade aanricht aan de kristobeesten die eraan smullen, kan Storm een orkaanpijl afvuren, zorgt de Turboxmix van Knutselsmurf voor een snelle, speciale aanval en kan Brilsmurf een alchemistisch goedje smurfen die voor een krachtige explosie zorgt. Ook deze signatuurvaardigheden zijn weer te verbeteren.

De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene Steen heeft toch wel een groot nadeel ten opzichte van zijn voorganger: een gebrek aan variatie en leuke extraatjes. Missie Vileaf liep aanvankelijk ook tegen dit probleem op maar kwam op de valreep met nieuwe concepten die de gameplay leuk hielden. De Smurfen 2 heeft dat allemaal niet. In alle drie de gebieden doe je eigenlijk telkens hetzelfde, maar dan net op een iets uitdagendere manier. Vooral het derde gebied zal met zijn smalle en bewegende pilaren soms voor wat extra uitdaging in het platformwerk zorgen.

In dit vervolg ontbreekt het ook een beetje aan de speelsheid die Missie Vileaf wel had. Alleen in het tweede gebied, wanneer je Klungel onder de knoppen hebt, merk je wat meer van de smurfencharme. Klungel stamelt leuke kreetjes uit en heeft echt plezier als hij van een ijshelling naar beneden glijdt. We kunnen echt merken dat De Gevangene van de Groene Steen veel rechtlijniger en eenvoudiger van opzet is dan zijn voorganger. Na het voltooien van een gebied ga je bijvoorbeeld weer terug naar Gargamels huis. Je kunt even een praatje houden met de andere smurfen en de vervelende alchemist zelf, maar voor de rest is er eigenlijk niets te doen. Dit deed De Smurfen: Missie Vileaf veel beter, waarbij in het smurfendorp steeds nieuwe gebieden vrijkwamen met allemaal platformpuzzels om op geheime plekjes te komen. De Smurfen 2 is nog steeds een prima game, maar meer dan dat ook niet.

De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene Steen is een best leuk vervolg, maar het ontbreekt aan de variatie, speelsheid en leuke extraatjes die het vorige deel wel had. Het platformgedeelte en de gevechten met de kristobeesten zijn dan wel weer uitdagender in dit tweede deel.

Voor deze review is De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene Steen gespeeld op de Xbox Series. De game is daarnaast verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.