Doorgaan naar artikel
The Last of Us: Part II Remastered
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

Omdat The Last of Us: Part II Remastered slechts een tientje kost als je hem al hebt en anders ook voor maar vijftig euro te krijgen is, kunnen we niet anders dan de game vijf sterren geven! Het is en blijft een ijzersterk spel, met een zeer goed verhaal en bovenal nu nog betere graphics. Mocht je fan zijn van dit genre en The Last of Us: Part II nog niet gespeeld hebben, dan is dit je kans!

Het lijkt een hype te zijn om op de nieuwe generatie consoles games uit te brengen die op eerdere consoles ook al zijn verschenen. Niet alleen Nintendo doet dit zeer regelmatig, maar ook Sony PlayStation heeft hier een aardig handje van. Toch kunnen zo nieuwe generaties games spelen die voldoen aan de huidige standaarden vol verbeteringen en aanpassingen, die eerder op bijvoorbeeld de PlayStation 4 verkrijgbaar waren. Dit is ook het geval met The Last of Us: Part II Remastered, een game die amper drieënhalf jaar geleden verschenen is heeft nu een upgrade gehad. Wij hebben de game al uitgebreid kunnen testen en weten het antwoord op de vraag: is dit wel echt nodig?

Voor meer over het verhaal van de game verwijzen we naar onze review van het origineel, welke je hier kunt lezen. Op dit gebied zijn er namelijk geen aanpassingen. En aangezien de game nog geen vier jaar oud is, is het verhaal niet ineens schokkend ten opzichte van de huidige situatie (het verhaal op zich is wel ijzersterk en meeslepend). Wel is het na het succes van de HBO MAX-serie nog interessanter geworden om dit spel te spelen en het verhaal, wat nog altijd zeer diepgaand en indrukwekkend is, te volgen.

De grote wijzigingen in The Last of Us: Part II Remastered zitten hem natuurlijk in het grafische aspect. Om te beginnen is de game volledig in 4K te spelen. En dit merk je vanaf het begin, zeker wanneer je het origineel hebt gespeeld. De game lijkt goed bij de huidige generatie te passen. Naast dat de game in 4K te spelen is, zijn er ook kleine upgrades geïmplementeerd om bijvoorbeeld frame drops tegen te gaan, is er een betere en variabele refresh rate (wat ook de frame drops voorkomt) en zijn onderdelen waar licht bij komt kijken flink verbeterd waardoor het een stuk realistischer oogt. Doordat je vanaf de eerste seconde in het verhaal wordt gezogen zal dit echt niet altijd duidelijk zijn, maar zoals Stefan al adviseerde in de review van het origineel, is het nu nog meer ons advies om af en toe echt te genieten van de omgevingen. Die tijd krijg je echt wel!

Gelukkig zijn er meer extra’s te benoemen dan alleen de verbetering van het grafische aspect. Zo zijn er drie nieuwe levels toegevoegd aan de game die al wel in concept bestonden. Het is natuurlijk niet de moeite waard om hier het spel voor aan te schaffen. Maar het is wel echt een toffe extra. Verder is er uren aan door ontwikkelaars ingesproken beeldmateriaal om te vertellen over de game en het ontwikkelproces. Wanneer je dus niet gaat spelen is dit altijd nog een zeer waardevolle toevoeging. Een andere belangrijke toevoeging is de ondersteuning van de DualSense-controller. Eerdere PlayStation 5-games bewezen al dat de controller een echte toegevoegde waarde heeft omdat het bepaalde onderdelen nog realistischer maakt. Alhoewel de ontwikkelaar wat ons betreft hier nog wat meer mee mogen doen, werkt het zeker goed. Als laatste zijn er een aantal nieuwe modi toegevoegd, zoals No Return. In verschillende golven komen er in deze modus vijanden op je af. Een goede modus om je vaardigheden in te verbeteren en van toegevoegde waarde als je echt voor het gevechtsonderdeel gaat. Wij hechten persoonlijk meer waarde aan het verhaal en hebben minder met deze toevoeging.

Groot voordeel is dat als je The Last of Us: Part II op de PlayStation 4 hebt, je een upgrade kunt doen voor ongeveer tien euro. Dat is geen enorm bedrag. Mocht je zelf niet van plan zijn om het spel echt volledig opnieuw te spelen, dan biedt het bijvoorbeeld ook kansen voor vrienden, nieuwe relaties of eventueel kinderen om dit spel voor het eerst te ervaren. Daarnaast is The Last of Us: Part II Remastered met vijftig euro sowieso geen dure game, die je wel rond de 25 uur aan speelplezier biedt!

The Last of Us: Part II Remastered is een game die je echt niet opnieuw hoeft te kopen als je het origineel al hebt gespeeld, maar is het tientje voor de upgrade het wel waard! En de vele verbeteringen, waaronder een goede grafische upgrade, maken het spel nog altijd een van de sterkste games, zeker qua verhaal en beleving, van de afgelopen jaren!