Doorgaan naar artikel
Luigi’s Mansion 2 HD
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

De keuze van Nintendo om Luigi's Mansion 2 HD als remake uit te brengen valt tot nu toe goed uit. Een perfecte balans in gameplay tussen gevechten en puzzels maken deze game vooralsnog spookachtig goed!

Met nog ruim twee weken te gaan tot Luigi’s Mansion 2 HD verschijnt, mochten wij al uitgebreid met de game aan de slag. Weet dit tweede deel in de Luigi’s Mansion’s-reeks ook te slagen net als deel drie, of had Nintendo dit spel beter in het verleden kunnen laten?

Luigi’s Mansion 2 HD is de tweede remake die Nintendo in korte tijd uitbrengt. Vorige maand verscheen namelijk Paper Mario: The Thousand Year Door en dit spel werd zeer positief ontvangen door de pers, waaronder ook door ons. De originele versie van Luigi’s Mansion 2 (de originele naam is Luigi’s Mansion: Dark Moon) verscheen een stuk recenter dan Paper Mario en de eerste vraag die veel spelers zich zullen stellen is, heeft dit spel wel een remake nodig? Toch is Luigi’s Mansion 2 alweer elf jaar oud en daarnaast is er nog een belangrijke reden waarom dit spel wel opnieuw uitgebracht kan worden: het is namelijk een Nintendo 3DS-game en dus nooit op een televisie te spelen geweest.

Enigszins verwarrend is misschien dat na Luigi’s Mansion 3, nu Luigi’s Mansion 2 HD op de Nintendo Switch verschijnt. Zeker als je Luigi’s Mansion en Luigi’s Mansion 2 nooit gespeeld hebt, speel je de reeks nu mogelijk in de verkeerde volgorde. Er zit overigens geen diepgaand verhaal in zoals we bij de Mario-games gewend zijn, dus het is niet storend, maar mogelijk was het wel een goede overweging geweest om bijvoorbeeld eerst het eerste deel (al dan niet als remake) uit te brengen. Het verhaal begint namelijk met een aantal verwijzingen naar Luigi’s Mansion.

Het verhaal vangt aan wanneer King Boo de Dark Moon vernietigt. Dit voorwerp zorgt ervoor dat de spoken vriendelijk blijven en houdt Evershade Valley rustig en kalm. Nu de Dark Moon vernietigd is staat niets de spoken in de weg om professor E. Gadd aan te vallen. De professor roept dan ook opnieuw de hulp in van Luigi om de spoken te lijf te gaan. Luigi’s Mansion 2 HD kent een groot verschil ten opzichte van het eerste en derde deel. Je gaat namelijk niet in slechts één huis op jacht naar de spoken, maar in meerdere huizen.

Dit tweede deel bestaat niet uit open stukken waarin je een verdieping of in dit geval een huis moet doorzoeken, maar uit losse missies. E. Gadd stuurt je er op uit met een doel en als je dit doel voltooid hebt, mag je terug naar zijn veilige schuilplaats. Gelukkig blijven de geopende deuren of veranderingen wel actief. Het jagen op de spoken is natuurlijk niet veranderd. Je hebt weliswaar een ander type Poltergust, maar net als in andere delen speel je langzaam maar zeker bepaalde functies van het apparaat vrij en ben je in staat om betere spoken ook makkelijker te verslaan.

Vooral het puzzelelement is sterk aanwezig in Luigi’s Mansion 2 HD en dat maakt het spel zeer goed speelbaar. Missie voor missie wissel je gevechten af met het zoeken naar sleutels, verborgen ingangen en andere elementen om de stukjes van de Dark Moon terug te vinden. Er zit flink wat afwisseling in de puzzels en vijanden wat ervoor zorgt dat de game tot nu toe niet repetitief aan gaat voelen.

Wat Nintendo daarnaast goed heeft gedaan is de grafische upgrade. Het spel verscheen origineel op de Nintendo 3DS en moest dus volledig vanaf de grond af aan opgebouwd worden. Dit deel kan zo mee met de huidige generatie Nintendo-games en doet bijvoorbeeld niet onder voor Luigi’s Mansion 3. Spelers die met Luigi’s Mansion 2 HD beginnen zullen bij deel drie ook het gevoel hebben een direct opvolgend deel te spelen.

Luigi’s Mansion 2 HD is tot nu toe spookachtig leuk en daagt spelers door de goede afwisseling in gameplay uit om steeds verder te willen komen. We zijn heel benieuwd naar het uiteindelijke spel, maar zijn tot nu toe onder de indruk.