
Conclusie
Random Talents is vooral erg leuk met (grote) groepen die goed op elkaar afgesteld zijn zoals vrienden of goede collega's. Bij andere samenstellingen zou het eerder drie sterren zijn; vermakelijk, maar niet ideaal.Liefhebbers van spelshows met alleskunners kunnen hun lol op met Random Talents. In dit bordspel, waarbij drie teams het tegen elkaar gaan opnemen, zitten allerlei opdrachten die spelers moeten uitvoeren om zo de overwinnen te verkrijgen. Lees hier alles over dit bordspel in onze review.
Mocht je onbekend met het concept zijn, het spel werkt heel simpel. Er zijn drie teams van minimaal een tot maximaal zes spelers per team en twee teams nemen het tegen elkaar op in een opdracht, waarbij het derde teams de scheidsrechters zijn. Het team dat de opdracht wint, blijft in de race. Het verliezende team wisselt met de scheidsrechters en een nieuwe opdracht wordt gepakt.

De opdrachten zijn vrijwel allemaal fysieke opdrachten waarbij je bijvoorbeeld binnen de tijd een rolmaat zover mogelijk moet uitrollen met je dominante hand, terwijl je je andere hand op je rug houdt, zoveel mogelijk dobbelstenen moet werpen in de doos vanaf een afstandje of een fiche van de ene kant van de kamer moet overschieten naar de andere kant met behulp van een ander fiche. Andere opdrachten vereisen van je dat je zoveel mogelijk afkortingen opschrijft, omstebeurt een liedje neuriet of woorden opnoemt. Deze opdrachten roepen enorme hilariteit op of juist opperste concentratie. Beide situaties zijn mooi om onderdeel van te zijn of als scheidsrechter aan te zien.
In groepsverband kan dit erg grappig zijn, zeker als je competitieve mensen in je team hebt. Doordat je van te voren niet weet welke opdracht je krijgt, kan je je niet echt voorbereiden, maar je mag wel kiezen wie uit je team meedoet. Of er een enkele speler meedoet of juist het hele team, het voelt constant alsof je strijd voor de hoofdprijs en dat is leuk. Omdat de scheidsrechters wisselen per opdracht, blijft het ook spannend om mee te kijken naar de andere teams omdat je zo ook ziet of je kans maakt op de overwinning of nog een tandje bij moet zetten.
Een klein nadeel van Random Talents is dat er een hoop opdrachten inzitten die het tegenovergestelde zijn van een eerdere opdracht. Zo moest je eerst een dobbelsteen wegduwen met de rolmaat en moet je nu deze naar je toe trekken. Op deze manier doe je veel van hetzelfde. Onze huisregel was om deze opdrachten weg te leggen en een nieuwe te pakken. Daarnaast waren er ook enkele opdrachten die in bepaalde samenstellingen niet goed uitvoerbaar zijn. Het is namelijk erg lastig om met tien mensen jezelf te verstoppen in een enigszins kleine woonkamer terwijl er nog vier andere spelers in de ruimte zijn, of om een rechte lijn van de ene muur naar de andere muur te krijgen op de grond.

Het andere nadeel is dat er een hoop opdrachten zijn waar slechts een speler de opdracht uitvoert. Je kan ervoor kiezen om telkens te wisselen, maar tegelijkertijd is het goed om als team te overleggen wie de uitdaging doet. Echter kan je zo krijgen dat dezelfde persoon keer op keer de strijd aangaat. Afhankelijk van de groepssamenstelling waarmee je het spel speelt, kan dit bepalend zijn voor hoe het speelt. Onze ervaring is dat goeie vriendengroepen dit zelf wel mooi oplossen, maar in klassensetting of met collega’s wordt dit wat onhandiger. Met kleine groepen per team is dit makkelijker te regelen, maar dan voelt het minder als teamspel.
Random Talents werkt het beste in een partysfeer en met grote groepen, al moeten deze elkaar wel enigszins kennen om volledig tot zijn recht te laten komen. Als de groep goed is afgestemd kan dit een geweldig competitief spel zijn waar het draait om snelheid, behendigheid, slimheid of meer. Sluit de groep niet helemaal op elkaar aan, dan kan het voor sommige spelers niet erg leuk zijn als ze vaak stilzitten of niet mee kunnen doen.