nieuws
Recensie: Madagascar 3: The Video Game valt in herhaling

Madagascar, het is alweer zeven jaar geleden dat de dieren uit de dierentuin zijn ontsnapt en ze hebben er ondertussen al enkele avonturen op zitten. Deze week gaat deel drie in de serie, Madagascar 3 Europe’s Most Wanted, in Nederland in première en zal naar verwachting een net zo’n denderend succes worden als zijn voorgangers. Ook nu zoeken de losgeslagen dieren de consoles op en rest ons slechts één vraag. Is de game net zo’n groot succes als de film?
In Madagascar 3: The Video Game zoeken de knotsgekke dieren hun heil in Europa. Zo bezoeken Alex de leeuw, Gloria het nijlpaard, Marty de zebra, Melman de giraffe en hun kornuiten verschillende Europese steden. Onder andere Rome en Parijs worden aangedaan met als eindbestemming het Amerikaanse New York. In elke stad dienen er spullen voor het circus gevonden te worden en moet er ook het een en ander gepromoot worden. Als het circus is opgebouwd, voldoende promotie is gedaan, de trainingen van de acts succesvol zijn verlopen is het tijd voor de circusvoorstelling.
Madagascar 3 is een spel gericht op de kleintjes onder ons. Het verhaal heeft allemaal niet zoveel om het lijf en de gameplay is uiterst repetitief te noemen. De speler krijgt slechts twee verschillende modi tot zijn beschikking, namelijk de verhaalmodus en de circusmodus wat een beetje karig is. In het verhaal doe je dus de verschillende Europese steden aan. Je krijgt een level, dat er telkens redelijk netjes uitziet, tot je beschikking waar je vrij in rond loopt. Hier ga je op zoek naar hout, vuurwerk, pizza’s en schoenen voor de maffe ringstaartmaki’s en de pinguïns, plak je posters om het circus op de kaart te zetten en ontloop je de dierenbestrijding. Dit alles onder een eentonig muziekje die je na een halfuurtje spelen uit zal zetten.
Ieder van de vier hoofdpersonages beschikt over eigen kwaliteiten om een level te voltooien. Zo kan Alex acrobatische sprongen uitvoeren, kan Gloria over een touw balanceren, sprint Marty retensnel over een schans en maakt Melman kratten kapot door te niezen. Het zoeken naar de opgegeven spullen is geen moeilijke opgave aangezien deze in overvloed door het level verspreid liggen.
Heb je uiteindelijk de spullen bijeen geraapt en de promotie is geslaagd? Dan is het tijd om je circusact te gaan oefenen. Dit heeft het meeste weg van een kort platform level waarin je alle kwaliteiten van de vier hoofdpersonages moet gebruiken. Het is vrij gemakkelijk en binnen een paar minuten is het wel gelukt. Je rolt dan een gigantisch doek vanaf een stijger uit om het circus te openen.
Voordat je in het verhaal naar de volgende stad gaat moet je de circusvoorstelling succesvol uitvoeren. De laatste stap binnen de verhaalmode is tevens wat de circusmode inhoudt. Tijdens een voorstelling dienen er verschillende onderdelen worden uitgevoerd. Zo verkopen bijvoorbeeld de chimpansees kaartjes aan de kassa en zorgen ze dat het publiek de vruchten krijgt die ze vragen of stuur je Marty of Stefano de goede richting in als hij uit een kanon wordt geschoten.
De meeste van deze acties zijn quicktime events . Zo is het verkopen van kaartjes of het gooien van vruchten in het publiek een kwestie van de juiste knoppencombinatie invoeren op het juiste moment. Het opvoeren van de andere acts klinkt uiteindelijk ook spannender dan dat het daadwerkelijk is. Aan het einde van iedere act krijg je een beoordeling van één tot en met vijf sterren. Ben je niet tevreden met het resultaat kun je het in de circusmode nogmaals proberen.
De sfeer van Madagascar wordt goed neergezet en het spel ziet er redelijk goed uit. De content is leuk bedacht, maar het is uiteindelijk niets meer dan een mini-game compilatie en de gameplay is dus erg repetitief. Madagascar 3: The Video Game is een matige game die je voor je kleine koopt zodra deze in de budgetbak ligt.