Doorgaan naar artikel
Vrijshort: Slow Derek
Frank Roosendaal
Frank Roosendaal
Profiel

Conclusie

Slow Derek's interessante stijl zorgt voor een vermakelijke zeven minuten. De contrasterende momenten waarin Derek's rustige leventje ineens onderbroken wordt door de chaos rondom het draaien van de aarde zorgen vaak voor verrassing. Behalve dit is de stop-motion stijl een zeer interessante die Slow Derek een intrigerende rit maakt.

Elke vrijdagmiddag, om het weekend alvast in te luiden, is er op NieuwerwetsTV een short film te bewonderen: van stop-motion animatie tot cartoons en science-fiction tot romantische drama. Daarnaast recenseert de redacteur van dienst de short. Bekijk deze keer: Slow Derek.

Slow Derek is het geesteskindje van regisseur Dan Ojari. De knappe stop-motion is geproduceerd op The Royal College of Art, geen onbekende naam op dit gebied. Er zijn namelijk meer indrukwekkende stop-motionfilms die hier hun oorsprong vinden. The Eagleman Stag (2010) is er eentje van. Evenals deze korte film maakt Slow Derek indruk in visueel opzicht. De stijl doet denken  aan de jaren ’90. Het is wat houterig en minder vloeiend dan de meeste stop-motion die we tegenwoordig tegenkomen en ook de modellen die gebruikt worden zijn wat hoekig. Dit minder gepolijste heeft echter juist z’n charme en is grotendeels waar de kracht van Slow Derek vandaan komt.

Hoofdrolspeler Derek’s moeite met de snelheid waarmee de aarde draait staat centraal in deze korte film. Zijn rustige leventje wordt tegenover het geweld waarmee de aarde zich voortbeweegt gezet. Op deze manier vormt zich een mooi contrast tussen iets alledaags en iets dat zo groots is dat we het eigenlijk niet kunnen bevatten. Ojari heeft al eens aangegeven het interessant te vinden om kleine dingen op een grote manier in beeld te brengen. Ondanks dat het draaien van de aarde natuurlijk iets onmenselijk groots is blijft het iets waar we in feite niets van merken. Wat dit betreft slaagt Ojari er prima in om iets dat we zo voor lief nemen eens flink naar de voorgrond te brengen.