Doorgaan naar artikel
Recensie: Worms: Revolution Collection
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Er zijn games in alle vormen en maten waarbij de gamer het opneemt tegen menselijke vijanden, aliens of zombies, maar een gevecht op leven en dood tussen wormen is net even wat anders.

De geschiedenis van Worms
Oudere Worms-fans zullen zien dat ontwikkelaar Team 17 is teruggegaan naar een tweedimensionaal weergave, evenals de eerste delen. De eerste Worms werd uitgebracht in 1995 en al gauw volgde er in de eerste zes jaar drie vervolgen en twee uitbreidingen. In 2003 werd de eerste 3D-variant uitgebracht. Voor de trouwe speler was dit een flinke verandering omdat de interface en de besturing compleet veranderden. Door de jaren heen zijn er tot en met deze laatste Worms game in totaal zestien Worms-titels verschenen op verschillende consoles. Er staat zelfs een variant gepland voor Facebook in 2013.

Een worm-tot-wormgevecht
Worms kent veel verschillende spelvormen. De campaign is vrij simpel: opdrachten variëren van het vernietigen van alle vijandige wormen tot het vernietigen van een bepaald doel binnen een aantal beurten. De meest gespeelde modus is toch deathmatch, waarbij twee of meer teams het tegen elkaar opnemen met maar één doel voor ogen: moorden en overleven. Elk team heeft een vooraf bepaald aantal wormen tot zijn beschikking met een flink arsenaal aan wapens. De gamers krijgen om de beurt de mogelijkheid om één worm van zijn team te besturen en proberen een worm van het andere team te raken met de meest uiteenlopende, bizarre wapens. De winnaar is het team dat overblijft, al is het nog maar met één worm.

Er zijn allerlei omgevingsfactoren om tijdens het vuren rekening mee te houden. Zo kan het flink waaien,wat invloed heeft op hoe sommige projectielen vliegen. Ook staan de wormen vaak beschut achter obstakels in het level. Ook met de klok moet rekening worden gehouden. Elke beurt kun je standaard één minuut lang je worm besturen en een actie ondernemen, waarna de beurt eindigt.
[one_half][/one_half]
[one_half_last][/one_half_last]

Weinig vernieuwingen
Alle Worms-spellen zijn vrijwel hetzelfde en bevatten bijna dezelfde wapens met af en toe wat afwijkingen. Zo is de gameplay ook in Worms: Revolution weinig vernieuwd. De grootste vernieuwing is op visueel vlak. De explosies zien er goed uit en de landschappen en de achtergronden zien er getailleerd uit. De wapens zijn wel wat verbeterd en versterkt. Net als in de vorige delen zijn de bazooka en granaten de norm en vaak ook onbeperkt bruikbaar. De leukere en/of destructievere wapens daarentegen zijn maar beperkt bruikbaar. Humor is net als in de vorige delen volop aanwezig. De accenten en uitspraken van de wormen zijn grappig en om een schaap met een cape rond te laten vliegen en te laten exploderen op de gewenste plek is een van de dingen die deze game anders maakt dan andere ‘shooters’. Het is natuurlijk ook erg grappig om je tegenstander op het randje van de afgrond een laf duwtje te geven in plaats van je gebruikelijke explosieve arsenaal.

Collection pack
Deze Worms: Revolution Collection bevat het spel Worms: Revolution inclusief de drie uitbreidingen. In deze collection pack zit ook een van de meest gespeelde games in de Worms reeks, namelijk Worms 2: Armageddon. Ook bij deze game zijn maar liefst vijf uitbreidingen in het pakket toegevoegd. De uitbreidingen voegen extra wapens, missies en andere leuke extra’s toe.

Worms: Revolution is bij uitstek een spel voor een lui halfuurtje. Gewoon simpelweg andere wormen opblazen en winnen is het devies. Het leukste blijft nog online een potje tegen vrienden of totale vreemde. Een potje spelen tegen de computer zorgt al vaak voor ergernissen vanwege hun machinale moordprecisie. Door de aanschaf van het collection-pakket heb je twee game-titels in één, plus de bijhorende uitbreidingen wat een aantal euro’s scheelt.