Dagje Uit: BestZoo (video)

Jeffry van Geel, 27 juli 2013
Profiel

NieuwerwetsTV was onlangs in BestZoo, een regionale dierentuin in de omgeving van Eindhoven. Bijzonder aan het park is dat het de enige dierentuin is in Nederland met panters.

Een verslag van het park is hieronder te vinden. Daarnaast heeft de educatiemedewerker ons nog een hoop extra weetje gestuurd, die ook hieronder te vinden zijn. Later vanavond gaat er een prijsvraag online op onze site waarmee tickets te winnen zijn voor het park om zelf met de panters te spelen.

 • Doodshoofdaapjes hebben altijd klamme handjes. Dat komt omdat ze over hun eigen handjes heen plassen om zo hun territorium af te bakenen.
 • De Aziatische kleinklauwotters werden vroeger getraind door de vissers in hun natuurlijke leefomgeving om te helpen bij het vangen van vis
 • De beermarter lijkt altijd te stinken. Maar als je goed ruikt, ruik je dat hij naar popcorn ruikt
 • Ringstaartmaki’s zijn echte zonneaanbidders. Het liefst gaan ze op hun billen, met hun buik in de zon liggen. Ze leggen dan hun handen, met polsen omhoog op hun knieën. Dit doen ze omdat ze daar geurkliertjes hebben zitten die dan geurtjes afgeven.
 • Luipaarden leven van Zuid-Afrika tot west Azië. Lang geleden werden in Azië zwarte katachtige ontdekt. Onderzoekers dachten dat het om een nieuwe soort ging die zij panters hebben genoemd. Later bleek dat het gewoon om een kleurvariatie van het luipaard ging. Maar in de tussentijd was het beroemde verhaal van Jungle Boek al uit gekomen en hebben mensen zwarte, grote katten als panter leren kennen. In de Nederlandse vertaling hebben wij de naam panter meer overgenomen voor de Aziatische luipaarden.
 • Poema’s leven van Noord-Amerika tot het zuiden van Zuid-Amerika. Er zijn wel 40 verschillende benamingen voor deze kat in Amerika. Alleen maar omdat het dier in zoveel gebieden voor komt.
 • De jaguar leeft in Zuid-Amerika en is de katachtige met de sterkste kaken. De kaken van een jaguar zijn zo sterk dat ze er zelfs een bowlingbal mee kunnen breken!
 • Lynxen hebben haar tussen hun voetkussentjes zitten, daardoor werken de voeten van de lynx als een soort sneeuwschoenen. Dit hebben ze nodig omdat de lynx vaak in sneeuwrijke gebieden voorkomt.
 • De serval heeft ontzettend grote oren. Dat moet ook wel want de serval kan in zijn leefgebied, de savanne, niet over het hoge gras heen kijken. Hij is dus volledig afhankelijk van zijn gehoor. De serval hoort prooien onder de grond lopen en vogels in de lucht vliegen. Met zijn ontzettend lange, slanke poten kan hij in de holen van zijn prooi reiken. Daarnaast kan hij wel drie meter de lucht in springen waardoor hij dan weer vogels kan vangen.
 • Kamelen hebben twee bulten, dromedarissen maar één. Dat er water in de bulten van de kameel zit is echt een fabeltje. Er zit wel vet in de bulten wat het lichaam van de kameel wel om kan zetten in water wanneer hij in de woestijn lange tijd zonder water moet.
 • Slingerapen gebruiken hun staart als extra arm. Het uiteinde van de binnenkant van de staart is kaal waardoor de slingeraap de staart kan gebruiken als extra hand.