Doorgaan naar artikel
Super Mario 3D World
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

Super Mario 3D World is niet de gewenste systemseller waar Nintendo al sinds het begin van de Wii U op hoopt. Vooral doordat het spel in de éénspelermodus niet vernieuwend is kunnen spelers beter wachten op andere games. Mocht er toch al een Wii U in huis staan dan is het zeker een aanrader, vooral wanneer er met meerdere spelers wordt gespeeld.

Veel gamers van een jaar of dertig zijn opgegroeid met Mario als gameheld. De besnorde Italiaanse loodgieter is expert in het redden van zijn geliefde prinses, maar het concept lijkt verouderd en boeit vaak niet de echte gamer. Weet een nieuw deel hier verandering in te brengen?

Verhaal

Een nieuwe wending


Er zijn sinds de eerste Super Mario Bros. uit ’85 al tientallen Mario-avonturen verschenen en het verhaal hierin was in de basis eigenlijk altijd hetzelfde: prinses Peach wordt ontvoerd door de grote slechterik Bowser en Mario, eventueel samen met zijn broer Luigi, moeten haar gaan redden. Dat is dit keer anders. Voor het eerst sinds Super Mario Bros. 2 is Peach namelijk zelf aanwezig als speelbaar personage en moet Mario dus iemand anders redden.

Alhoewel Peach gespaard wordt dit keer, zullen Mario en z’n vrienden toch een prinses moeten gaan bevrijden uit de klauwen van Bowser. De draak heeft het Sprixiekoninkrijk veroverd en de verschillende prinsessen uit het koninkrijk ontvoerd. Mario, Luigi, Toad en Peach twijfelen geen moment en duiken direct de pijp in waardoor de Sprixie is ontvoerd om haar te bevrijden.

Mario 3D02

Gameplay

Alleen of met drie vrienden


In de New Super Mario Bros.-reeks heeft Nintendo al enkele jaren geleden ervoor gekozen een co-opmodus toe te voegen aan het spel. Door met vier man tegelijk op hetzelfde scherm aan het werk te zijn, ontstaat er een gezellige chaos. Voor het eerst is dit nu ook mogelijk in een 3D-Mariogame, een welkome aanvulling.

Het is niet alleen een welkome aanvulling, maar vooral de leukste modus in het hele spel. Alleen wanneer een speler op zoek gaat naar een score van 100 procent is aan te raden om het spel alleen te spelen, anders is juist de multiplayer de beste optie.

De nieuwe items zorgen daarentegen wel voor positieve invloeden. Catmario kan daadwerkelijk meer dan andere power-ups en biedt dankzij de mogelijkheid tegen muren op te lopen niet alleen meer vrijheid, maar ook nieuwe manieren om levels te verkennen.

Mario 3D

Gameplay

Het gemis van vrijheid


Op de Nintendo 64 heeft Nintendo een aantal revolutionaire games uitgebracht, waaronder Super Mario 64. Bijzonder aan het spel was dat deze een grote mate van vrijheid bood. Spelers konden in levels verschillende opdrachten doen en dan ook nog zelf bepalen wanneer ze wat deden. Deze vrijheid voelde goed en gaf de speler het gevoel zelf te kunnen bepalen hoe het spel werd gespeeld.

Al sinds Super Mario Galaxy (Wii) is deze vrijheid verdwenen. Alhoewel Nintendo recentelijk aangaf hier in de toekomst weer verandering in te willen brengen, is het ontbreken van deze vrijheid een groot gemis in Super Mario 3D World. In dit spel kun je namelijk maar één ster per level halen en ben je tevens verplicht om de levels op een grotendeels vooraf gekozen volgorde te halen.

Grafisch

Mario in HD


Super Mario 3D World biedt spelers voor het eerst de mogelijkheid om een 3D Mario-avontuur in Full HD te spelen. Mede dankzij de details die Nintendo aan de werelden heeft gegeven is dit een ware lust voor het oog. Voor het eerst ziet Bowser er bijvoorbeeld ook echt angstaanjagend uit.