Doorgaan naar artikel
NFF-tips: woensdag 1 oktober
Daniël Steneker
Daniël Steneker
Profiel

Het NFF is inmiddels alweer een week aan de gang, maar ook vandaag nog is er weer heel wat moois te bezichtigen, zowel fictie als documentaire.

Aanmodderfakker

Louis Hartlooper Complex 1 – 13:30

Regisseur Michiel ten Horn en scenariste Anne Barnhoorn verrasten in 2012 met De Ontmaagding van Eva van End, waarin een messias-achtige Duitse uitwisselingsstudent het ingedutte leven van een Hollandse familie op de kop zet. Aanmodderfakker, over een 32-jarige slampamper en een 16-jarig meisje met torenhoge ambities, belooft de ongemakkelijkheid van ten Horns debuut voort te zetten. De film wordt voorafgegaan door de videoclip Naaktslak van Rico en A.R.T. door het succesvolle animatietrio Job, Joris & Marieke en zal afgesloten worden met een vraaggesprek met Djurre de Haan, beter bekend onder zijn alias awkward i, componist van de soundtracks van De Ontmaagding van Eva van End en Aanmodderfakker.

Onze Kresj

Rembrandt 2 – 13:30

Wie echter liever voor documentaire gaat, kan hetzelfde moment naar Onze Kresj van Marije Meerman. Zij zat in de vroege jaren zeventig met haar broer, cameraman Gregor, op de anti-autoritaire crèche Prins Constantijn in Amsterdam, waar kinderen opgevoed werden tot ‘maatschappij-kritische, creatieve, geëmancipeerde, lustvolle, solidaire mensen’. Aan de hand van documenten van haar moeder – een van de begeleiders op de school – en interviews met anderen ouders die vrijwilliger waren op Prins Constantijn reconstrueert ze de ideologie waarmee men de kinderen wilde opvoeden en de praktische uitwerking hiervan. Terwijl de koters elkander de hersenen insloegen, waren de begeleiders enkel bezig met vergaderen.

Sexy Money

Rembrandt 2 – 21:30

In deze documentaire van Karin Junger worden Nigeriaanse vrouwen gevolgd die proberen een weg te vinden uit de prostitutie. Ze beginnen aan een opleiding tot automonteur, auditeren bij een theaterschool of proberen een baan te vinden in een educatieproject. Hoe sterk de jonge vrouwen ook zijn, de werkelijkheid is weerbastig en de dromen worden vakkundig verbrijzeld door corruptie, geldgebrek en omstandigheden. Tussen deze verhalen door zijn interviews verwerkt met vrouwen die hun heil in Europa hebben gezocht; tevergeefs, ook daar wachtte de illegale prostitutie. Ondanks alle ellende is de moed en veerkracht van de vrouwen uit Sexy Money bewonderenswaardig en inspirerend.