Doorgaan naar artikel
Mad Catz Micro C.T.R.L.
Wilco Beuckens
Wilco Beuckens
Profiel

Conclusie

De Mad Catz Micro C.T.R.L. is een uitstekende controller voor je iOS apparaat. De kleine vorm maakt het ideaal voor onderweg en maakt overzichtelijk welke games geschikt zijn. Het gebruik van AAA-batterijen is niet altijd even handig, maar de controller gaat gelukkig lang mee. Mocht je een controller zoeken voor je iOS apparaat dan is dit de beste keuze

De opkomst van gamen op smartphones en tablets maakt mobiele controllers populairder dan ooit. Weet de Mad Catz Micro C.T.R.L. zich te onderscheiden? 

Het spelen van traditionele games op telefoons en tablets heeft last van één groot nadeel. Het ontbreken van fysieke knoppen. De markt heeft hier op ingespeeld en er verschijnen steeds meer draadloze game controllers. Deze controllers verschenen vaak alleen voor Android systemen, omdat dit besturingssysteem meer vrijheden biedt voor ontwikkelaars van zowel hardware als software. De Mad Catz Micro C.T.R.L. is speciaal ontwikkeld voor iOS apparaten met iOS 7.0 of hoger. Door middel van bluetooth verbind je deze controller met je iOS apparaat en kun je op een meer traditionelere manier gamen.

mad catz micro c.t.r.l.

Vormgeving
Het eerste wat opvalt is de compacte vorm van de controller. Het heeft het meeste weg van een mini Xbox controller. Naast de fysieke toetsen is er een indicator aanwezig om te zien of de controller is gekoppeld met het apparaat. De controller bevat een aan/uit knop en een bluetooth knop om de controller met een nieuw apparaat te koppelen. Daarnaast beschikt de controller over een clipje waar je een smartphone boven op de controller kunt klikken. Ideaal voor onderweg. De clip is makkelijk te verwijderen. In een aantal concurrerende controllers is de clip onderdeel van de form factor en kan je hem dus niet kwijt raken of verliezen. Dit nadeel heeft deze controller wel. Je kunt het clipje vergeten of per ongeluk kwijt raken.

Batterijen
Een groot onderscheid met andere controllers op de markt is het ontbreken van een accu. Deze controller maakt gebruik van twee AAA batterijen. Mad Catz belooft een gebruikstijd van maar liefst 30 uur. In de praktijk blijkt dat wat minder, maar desalniettemin gaat de controller zeker meer dan 25 uur mee. Het ontbreken van een accu is dus geen minpunt. Het is lastig dat je hem niet kunt opladen en altijd een paar batterijen bij de hand moet hebben, maar dit maakt de controller goed door heel erg lang mee te gaan.

IMG_1275

Compatibiliteit
Een nadeel van een draadloze controller is de compatibiliteit met software en games voor telefoons. Het is lastig uit te zoeken welke software voor de controller geschikt is. Vooral op iOS apparaten is het vanwege beperkingen vanuit Apple moeilijk uit te vinden welke apps geschikt zijn voor de controller. Mad Catz heeft hier een uitstekende oplossing voor gevonden. Direct na het koppelen van de controller met je iOS apparaat wordt je doorverwezen naar de App Store waar je een speciale app kunt downloaden. Deze app laat zien hoeveel procent van de batterij je hebt verbruikt en kun je de firmware van de controller updaten. Dit is nodig om de controller in de toekomst geschikt te maken voor nieuwere games. Het meest handige is de “Gamesmart”. Hierin vind je een overzicht van vrijwel alle iOS games die werken met deze controller.

Gamen
Het gamen zelf gaat prima. De controller reageert nagenoeg perfect op input en het is heerlijk om games zoals Grand Theft Auto en FIFA op iOS te spelen zonder gebruik te moeten maken van het touchscreen. Een nadeel blijft wel de comptabiliteit binnen een game zelf. Zo is het in de ene game wel mogelijk om door het menu te bladeren met je contoller (GTA), maar kun je in, bijvoorbeeld, FIFA 15 alleen maar de controller gebruiken bij het voetballen zelf. Ook is er nauwelijks de mogelijkheid om controls naar je eigen wens aan te passen. Iets wat op een gameconsole wel kan.

Geld waard?
Toch is het afvragen of een controller zoals deze zijn geld waard is. Het is ideaal om mee te gamen, maar kan zich niet meten met de controllers van de gameconsoles. Het moeilijk kunnen zien welke games nou wel of niet werken met de controller blijft een lastig punt. Hoewel Mad Catz het makkelijk maakt met de “gamesmart” is het lastig te bepalen of de controller zijn geld waard is. De prijs voor de controller is ongeveer gelijk aan een controller van een gameconsole. Een hoop geld dus. Maar goed, je krijgt voor dat geld wel een degelijke gamecontroller die uitstekend werkt met je iOS apparaat.