Doorgaan naar artikel
Apple Watch
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Conclusie

De eerste Apple Watch is een mooi nieuw Apple-product. Er is over zowel het design als de functionaliteit nagedacht en dit is terug te zien in alle aspecten, van de verpakking tot aan het gebruik. Zoals met vrijwel alle eerste generatie producten zijn er nog wel wat verbeterpunten. De hoeveelheid functionele apps van derden is minimaal en het laden van de apps duurt soms te lang. Dat neemt echter niet weg dat de Apple Watch een zeer geslaagd product is.

Met de Apple Watch maakt Apple een sprong in het diepe. Het is niet alleen het eerste volledig nieuwe Apple product sinds de dood van Steve Jobs in 2011, ook is het horloge een stap in de richting naar de markt voor luxe stijlproducten. Deze review is gebaseerd op het gebruik van een retailversie van de stainless steel Apple Watch, met zwarte sportband. Hoewel de watch nog niet te koop is in Nederland, zal het product op de verschillende opladers na niet afwijken van het toekomstig in Nederland aan te kunnen schaffen horloge.

Applewatchface

Luxueus product
Luxe is de leidraad voor het bestaan van de Apple Watch. In eerste instantie is het erg opvallend hoe zwaar de verpakking is. In tegenstelling tot de Apple Watch Sport komt de Apple Watch niet in een rechthoekige, maar een vierkante doos. Wanneer je de doos opent, wordt je vervolgens opnieuw gegroet door een doos, dit keer van plastic. Deze doos heeft veel weg van klassieke horlogeverpakkingen. Onder deze plastic doos waar het horloge zich in bevindt, is de oplader geplaatst. De Apple Watch gebruikt een soortgelijke USB-lader als de iPhone in combinatie met een magnetische inductielader.
Het horloge bevindt zich samen met het uitgekozen bandje in de plastic doos. De binnenkant van de plastic doos is gevoerd met microfiber en functioneert eventueel ook als opberg/oplaad plek. Als de keus is gevallen op een sportband ontvang je ook nog een tweede (halve) band voor een dikkere pols.
Het ontwerp van de Apple Watch is niet te vergelijken met smartwatches van andere merken. De Apple Watch lijkt veel meer op een gewoon horloge. Het valt dan ook op dat het formaat een stuk kleiner is dan de horloges van de concurrentie. Hierdoor lijkt het minder op een iPhone die op je pols is gebonden. Nadeel is wel dat het scherm dus kleiner is en soms ook lastiger te lezen en te bedienen is.

AppleWatch in doos

Bediening
Zoals bij alle Apple producten is de aandacht voor detail ook terug te vinden in de Apple Watch. Het horlogebandje is erg makkelijk te verwisselen. Gewoon een druk op de knop en het bandje is eruit te schuiven. Er zijn zeven verschillende soorten bandjes te kiezen die variëren van kunststof tot leer tot plastic. Daar blijft het echter niet bij. Apple heeft ontwikkelaars in staat gesteld zelf ook bandjes uit te brengen, waardoor de keus nog veel groter wordt. Dit mechanisme om de bandjes te kunnen verwisselen en de keus aan bandjes zorgt ervoor dat er voor iedereen een Apple Watch is die bij hem of haar past.
De Apple Watch werkt alleen in combinatie met een iPhone 5 of nieuwer die iOS 8.2 of nieuwer moet draaien. Het koppelen werkt gemakkelijk via de Apple Watch-app. De telefoon verbindt met het horloge via bluetooth en wifi, waarna je alle instellingen vanaf het toestel door kan voeren naar de Apple Watch. In een van de eerste stappen vraagt de app of je alle Apple Watch-apps die al op je telefoon staan wilt installeren op de Apple Watch. Beter is het om dit handmatig te doen aangezien niet alle apps even functioneel zijn in dit vroege stadium. Het duurt soms lang om apps op te starten of ze werken maar half. Ook wordt door een flinke hoeveelheid apps het thuisscherm nogal onoverzichtelijk.
Navigatie door de interface van het horloge werkt erg prettig, maar is soms wat onwennig. Je gebruikt zowel het touchscreen als de digitale kroon om door de verschillende apps en notificaties te navigeren. De kroon voelt erg subtiel en luxueus aan. Scrollen door pagina’s of in- en uitzoomen op het homescreen gaat zeer geleidelijk en voelt natuurlijk. Een nieuwe toevoeging op de Apple Watch met betrekking tot het touchscreen is de force touch-mogelijkheid. Het horloge voelt hoe hard je op het scherm drukt en koppelt hier een extra functie aan. Als je hard genoeg op het scherm drukt krijg je in sommige apps een extra aantal knoppen weergegeven. Helaas is het niet duidelijk wanneer deze optie wel aanwezig is en wanneer niet. Daarom zit je soms op het scherm te drukken en gebeurt er niks of mis je juist functionaliteit omdat het lijkt alsof de force touch-mogelijkheid niet in deze app zit.
De sensatie die je op je pols voelt wanneer je force touch gebruikt wordt ook gebruikt om je op de hoogte te stellen van de nieuwe notificaties die binnenkomen op je telefoon. Het heeft iets weg van de trilstand van een telefoon, maar werkt net iets anders. Het lijkt als of iemand op je pols tikt en het maakt nagenoeg geen geluid in tegenstelling tot de vibratiemotor in de telefoon. Het is een prettige manier van ontvangen van notificaties en ik raad dan ook aan om het geluid op de Apple Watch verder uit te zetten.

Apple watch liggend in doos

Gezondheid en beweging
Naast notificaties van de gekoppelde telefoon doorgeven, is ook gezondheid en beweging een focuspunt van de Apple Watch. De Apple Watch gebruikt een ingebouwde accelerometer, hartslagmeter en de GPS van de gekoppelde telefoon om beweging en inspanning te registreren. Die beweging wordt door middel van twee standaard apps geregistreerd. De activiteiten app registreert het aantal verbrande calorieën, inspanningsminuten en het aantal keer je minimaal één minuut hebt gestaan in een uur. Daarnaast kan je de via de workout app verschillende workouts starten die de intensiteit van je beweging nauwkeuriger registreren. Vooralsnog is het niet mogelijk de hartslagmeter te gebruiken in andere apps zoals Nike Running of Runkeeper, maar wellicht wordt die functionaliteit later nog toegevoegd (Apple ontzegt ontwikkelaars nu nog de toegang tot de hartslagmeter). Helaas heeft de Apple Watch ook geen ingebouwde GPS. Wil je zien waar je gefietst of hardgelopen hebt? Dan moet je je telefoon meenemen. Ook zorgt de GPS voor een nauwkeurigere registratie van afstand en tempo.
Het sporten met de Apple Watch werkt goed, maar misschien niet goed genoeg voor de fanatieke sporter. De basisfunctionaliteit is er, maar horloges als TomTom multi-sport of de Nike+ Sportwatch GPS werken prettiger en beter. Ook is het overzicht van voltooide workouts niet erg uitgebreid, maar voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Een groot voordeel ten opzichte van gewone sporthorloges is dat de Apple Watch in staat is veel verschillende soorten workouts te registreren. Dit zal alleen maar meer worden met de komst van andere sportapps.

Bijgehouden activiteiten

De Apple Watch is een stap in de goede richting. Het horloge moet zowel de technologie fanaten als de fashionscene aanspreken. Dit is terug te zien in het design, voor ieder wat wils. Het is echter goed te zien dat dit een eerste generatie is. De basisfunctionaliteit is er, maar enkele obstakels zoals gebrek aan functionele apps en onwennige besturing moeten nog overbrugd worden.