Doorgaan naar artikel
Transit Havana
Nisrine Sahla
Nisrine Sahla
Profiel

Conclusie

Het sterke aan Transit Havana is dat het een spiegelbeeld laat zien van de werkelijkheid. Terwijl de documentaire veelvuldig interviews toont en verhalen tentoonstelt, komen de daarachterliggende bedoelingen van de filmmakers alleen maar nog sterker naar voren.

Transit Havana vertelt het verhaal van diverse transgenders in Cuba. In Havana wachten onder andere Malú, Odette en Juani op hun operatie. Deze geslachtsverandering wordt door een Nederlandse en een Vlaamse topchirurg verricht. De dochter van de president van Cuba, Mariela Castro, leidt een seksuele revolutie binnen deze socialistische staat en organiseert de mogelijkheid voor transgenders om hun geslacht aan te passen.

De documentaire toont het leven van transgenders in Havana, een klein stadje gelegen in Cuba. In de film staat onder andere Malú centraal. Zij kan niet wachten tot ze de operatie mag ondergaan. Terwijl ze bijeenkomsten en feesten organiseert voor andere lotgenoten, is ze ook vaak in haar geboortestad te vinden. Haar familie lijkt het niet moeilijk te hebben met haar geslachtsoperatie. In tegenstelling tot die van Odette. Terwijl Odette zich het meest van de tijd bezig houdt met haar geloof, is ze doodongelukkig en wil ze zo snel mogelijk de operatie ondergaan. Lijnrecht tegenover Malú en Odette staat Juani. Hij is op jonge leeftijd al aan de hormonen. Terwijl hij als vrouw geboren werd, is hij nu een man op leeftijd. Zijn laatste operatie lijkt niet lang meer op zich te laten wachten.

transit_havana_10000250_st_4_s-high

De film toont de strijd van transgenders die opzoek zijn naar hun geluk midden in een intolerante en arme omgeving. Terwijl de documentaire in eerste instantie informatief en objectief lijkt te zijn, wekt het al snel de indruk dat de filmmakers een bepaald soort beeld naar buiten willen brengen. Daarnaast ontbreekt er emotie in de documentaire. Bij zo’n lastig onderwerp, zou je denken dat er toch wat tranen zouden vallen. Helaas.

Wat mooi is aan deze documentaire zijn de stiltes die op de juiste momenten vallen. Tijdens de stiltes, worden de straten van Cuba getoond. Zo krijgt de kijker, niet alleen een kijkje in het leven van de transgenders, maar ook van het land en de locaties. De mooiste en indrukwekkendste scène speelt zich af op de boulevard. Transgenders van verschillende leeftijden spreken hier met elkaar af. Hoe de camera en montage daar op in heeft gewerkt is fantastisch.

transit_havana_10000250_st_2_s-high

De regisseur van Transit Havana, Daniel Abma, werkte een aantal jaar als jongerenwerker in steden rondom Berlijn. Van 2008 tot 2015 studeerde hij aan de Film University Babelsberg in Potsdam. Met zijn afstudeerfilm, de documentaire ‘’Nach Wriezen’’ won hij de Grimprijs voor meest prestigieuze documentaire. Alex Bakker, die vooral aan het scenario van deze documentaire heeft gewerkt, is gespecialiseerd in de problemen van transgenders.

Het sterke aan deze film is dat het een spiegelbeeld laat zien van de werkelijkheid. Terwijl de documentaire veelvuldig interviews toont en verhalen tentoonstelt, komen de daarachterliggende bedoelingen van de filmmakers alleen maar nog sterker naar voren.