Doorgaan naar artikel
Recensie: HBO GO
Pim van den Berg
Pim van den Berg
Profiel

Met de nieuwe streaming-service HBO GO is het nu mogelijk om overal je favoriete series te kijken. Maar is HBO GO wel de innovatie waar we op wachtten?

Video: HBO GO en Game of Thrones Seizoen 3

Tv zit in een lastige positie. De kwaliteit van de programma’s is ongekend hoog: Amerikaanse, Britse en Scandinavische drama- en komedieseries worden zodanig geprezen dat er gesproken wordt dat tv Hollywood al gepasseerd is. Zelfs Nederlandse tv wordt ambitieuzer (A’dam – E.V.A.). Dit is een goed teken.

Daarentegen heeft tv te kampen met een andere kwaal: toegankelijkheid. Nog altijd is de manier om buiten je tv om al deze content te ontvangen vrij ontoereikend. Zelfs Uitzending Gemist blokkeert het terugkijken van het eerdergenoemde A’dam – E.V.A.. Het lijkt alsof de tv-industrie hun programma’s op de tv wil houden, ondanks dat het publiek steeds meer verkast naar het on-demand-systeem van internet, zoals de omvangrijke illegale downloadpraktijken rond series als Game of Thrones aantonen. Game of Thrones is opmerkelijk omdat deze, ondanks zijn populariteit, vrijwel onmogelijk was om te krijgen buiten de VS. Dat was dan ook de reden voor veel kijkers om het via torrents binnen te halen, aldus TorrentFreak.

Netflix brak met deze traditie door de eigen serie House of Cards exclusief aan te bieden via hun online streaming-dienst en oogstte succes. Het volledige eerste seizoen van House of Cards was vanaf dag één al te streamen. Een nadeel voor ons is dat Netflix nog geen diensten levert in ons land.

Soepele streaming in Nederland
Gelukkig is daar nu HBO GO. HBO GO is een online streaming-dienst van het bekende kabelnetwerk en biedt de kijker de mogelijkheid om overal HBO’s originele programmering te bekijken. Het aanbod bestaat onder andere uit klassiekers als The Sopranos, Band of Brothers en Sex and the City, maar ook de nieuwste afleveringen van hedendaagse favorieten als Girls, Curb Your Enthusiasm en Game of Thrones – echter alleen het tweede seizoen.

Dit alles is te bekijken via de website. Voor mobiele apparaten is er een app ontwikkeld die gratis te downloaden is. Het enige wat vereist is, is een abonnement. Dit abonnement is enkel te krijgen in combinatie met een tv-pakket van je kabelprovider. De aparte, extra kosten voor GO liggen dan rond de €15,- per maand, wat redelijk is. Om HBO GO te kunnen kijken op je computer, moet je eerst tv hebben en daarvoor betalen. Dit is een onnodig ouderwetse maatregel die lijnrecht tegenover de functionaliteit en flexibiliteit van de dienstverlening staat. Gelukkig overweegt HBO inmiddels om GO apart te gaan aanbieden.

Wat de website en app betreft: deze werken geweldig. De interface is stijlvol, toegankelijk en hapert zelden. Streams laden onmiddellijk in hoge kwaliteit mét Nederlandse ondertitels en zonder reclame. Zelfs op oudere apparaten als de oorspronkelijke iPad, die normaal al moeite heeft met zwaardere websites, draait HBO GO als een zonnetje. Op drukker bezette of minder sterke WiFi-signalen blijkt de stream haast moeiteloos door te komen, met een enkele uitzonderlijke bufferpauze. Het is ook mogelijk om via 3G te kijken, maar dit vreet snel aan je limiet door de hoge beeldkwaliteit.

Soms is het navigeren tussen series en afleveringen wat omslachtig: om een bepaalde aflevering te kiezen dien je eerst het seizoen te selecteren uit een submenu, om vervolgens terug te keren om in een ander submenu de aflevering te kiezen. Waarom dit niet via een doorklik-systeem van seizoen naar aflevering werkt, is een raadsel. Ook simpele dingen als scrollen tussen de alfabetische lijst van series werkt niet. Om te kunnen scrollen moet je de balk aan de rechterzijde van het venster op en neer slepen. Een andere kleine ergernis is dat op de Mac de muisaanwijzer altijd verdwijnt van het scherm, wanneer de HBO-GO interface oplost om het scherm vrij te maken voor het videomateriaal. Normaal is dit wenselijk, maar dit gebeurt ook wanneer je in een venster kijkt. Als je tegelijk in andere vensters bezig bent, is dit simpelweg irritant.

Service aan banden gelegd
Het aanbod van HBO is groot, gevarieerd en kan alleen maar groeien. Van het intense oorlogsdrama Band of Brothers tot het absurde, luchtige Flight of the Conchords: er is voor ieder wat wils. Desalniettemin is een streaming-service die beperkt blijft tot één netwerk gering in omvang. Series als Mad Men en House of Cards zijn niet van HBO en nergens te bekennen. Dit tekort wordt lichtelijk verzacht door de toevoeging van een wisselend assortiment films, die lang niet allemaal de moeite waard zijn. Ideaal zou er een een universele dienstverlening zijn waar verschillende netwerken aan bijdragen, maar HBO GO is dat zeker niet. Een tv-equivalent van Spotify is nog ver te zoeken.

Gebruik van GO is beperkt tot drie apparaten: een computer, een tablet en een telefoon. Voor de individuele gebruiker is dat prima, maar het is voor te stellen dat een gezin met voorheen een tv op elke kamer dit als een enorme beperking zal zien. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld vanaf een extra computer te kijken in plaats van een smartphone – de apparatenlimiet is absoluut. Het is mogelijk om tussen apparaten dezelfde te wisselen, maar daartussen zit een wachttijd van vier uur.

Helaas verloopt dit wisselen nog niet helemaal soepel. Aanvankelijk kreeg ik het voor elkaar om twee computers, een laptop en een iMac, te koppelen aan één HBO GO-account. Met een iPad en een iPhone kwam het totaal op vier. Toen ik mijn iPad inwisselde en de laptop verwijderde om een nieuwe iPad te proberen, verscheen de melding dat de apparatenlimiet was bereikt. Zelfs twaalf uur later, met geen tablet aan het account verbonden, is het nog onmogelijk om met de nieuwe iPad aan te melden. Momenteel lijkt er nog geen Nederlandse ondersteuning voor HBO GO te zijn, dus is het wachten tot de oplossing zichzelf aandraagt.

Conclusie
HBO GO is een verfijnd product en een stap in de goede richting voor tv. Doordat de dienstverlening nu nog exclusief voor kabelklanten is en door de strenge apparatenlimiet de toegankelijkheid ernstig aangetast wordt, is het voor de daadwerkelijke gebruiker een verademing. €15,- per maand is een redelijke prijs, al dan wel voor een ietwat beperkt aanbod. Desalniettemin: een dienstverlening als deze is hard nodig in Nederland en als we de nieuwsberichten moeten geloven, kan wellicht iedereen er binnenkort gebruik van maken. Dat zou erg mooi zijn.