Doorgaan naar artikel
Recensie: Aliens: Colonial Marines neemt je mee naar een buitenaards gevecht – multiplayer
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Conclusie

Al met al is deze game wel voor een tijdje vermakelijk. Het is alleen wel te hopen dat er snel wat meer qua uitrusting voor de mariniers en wat meer aanvallen en dergelijke voor de aliens te behalen zijn. Mocht dit niet zo zijn, zal je snel aan het maximale level van je personage zitten. Kortom: het is een leuk spel met veel potentie, maar dit is helaas (nog) niet helemaal bereikt.

Het inmiddels derde deel van de Aliens-reeks spellen is gisteren verschenen. De speler wordt in de rol van korporaal Winter geplaatst, waar het verhaal gaat verder waar de tweede Aliens film is gestopt. Is dit voldoende voor een goed en een spannend spel?

De multiplayer is onderverdeeld in vier onderdelen, het welbekende Team Deathmatch, Extermination, Escape en Survivor. Het goede aan de multiplayer is dat je naast de marinier ook als alien kunt spelen. Elk spelonderdeel van de multiplayer is verdeeld in twee rondes. Dit biedt niet alleen een gelijke kans voor beide teams, maar zorgt ook voor wat extra variatie.

Vier modi
Team Deathmatch spreekt voor zich, twee teams van vijf leden strijden tegen elkaar en zullen van elkaar moeten winnen. De mariniers lijken in het eerste opzicht wat sterker omdat zij wat geavanceerdere manieren hebben om de vijand te vernietigen door de moderne wapens en de uitbreidingen daarop. Niets is natuurlijk minder waar. De aliens bezitten aanvallen waardoor zij even krachtig kunnen zijn als de mariniers. Dit is bij andere speltypen anders.

Bij Extermination is het de bedoeling dat de mariniers de eieren van de aliens vernietigen. De aliens moeten op hun beurt juist de eieren beschermen tegen de mariniers. Degene die aan het einde van de speelronde het meeste heeft beschermd of vernietigd is de winnaar. Bij dit speltype zijn de aliens een stuk zwakker. Zij worden wel vaker opnieuw tot leven gewekt totdat alle mariniers vernietigd zijn. Dit zorgt voor een leuke afwisselende gameplay.

Escape, zoals het woord al doet vermoeden, geeft aan de mariniers de opdracht om zo ver mogelijk te kunnen ontsnappen van de aliens. Dit moeten zij zoveel mogelijk samen doen. Mariniers kunnen elkaar weer op de been helpen als zij aangevallen zijn door één of meerdere aliens. Speel je aan de kant van de aliens, is het de bedoeling om de mariniers te stoppen voordat zij ontsnappen. Achtervolgen voelt vooral lekker, maar ook opgejaagd worden brengt een nieuwe dimensie met zich mee.

Als laatste is de spelmodus Survivor. Hierbij is het noodzaak voor de mariniers om te overleven tegen oneindig veel vijanden. De aliens zijn net als bij Extermination en Escape zwakker maar worden vaker tot leven gewekt totdat alle vijanden dood zijn. Na het wisselen van kant is het de bedoeling dat de andere partij zo lang mogelijk overleefd.

Er zit een leuke en ook handige optie in Alien: Colonial Marines. In de single- en multiplayer modus kan ervaring worden opgedaan, wat in beide speltypen te gebruiken is. Dit is vooral nuttig om die Aliens een goed lesje te leren, met betere wapens. De ervaring wordt niet alleen verdiend door simpelweg alleen aliens neer te schieten maar ook door bepaalde dingen te doen in het spel.

Load-outs
Voordat er een multiplayer spel gestart wordt is het mogelijk om een vooraf ingestelde alien of marinier te maken. De aliens, genaamd Xeno’s, komen in drie verschillende vormen voor. Door een load-out te veranderen kan de speler zelf de aanvallen kiezen waar hij of zij het beste mee kan werken of het meeste schade mee kan aanrichten. Een groot voordeel bij de Xeno’s is dat zij erg onopvallend zijn. Vanuit het niets kunnen ze hun slachtoffer aanvallen door ze te besluipen of vanaf de muur of het plafond te springen. Maar om de onopvallendheid van de aliens tegen te gaan hebben de mariniers een apparaat met sonar bij zich om de aliens te kunnen ontdekken.

Bij de mariniers zijn er vijf load-outs mogelijk. Elke marinier zijn uitrusting is te veranderen en er kan voor elke situatie een andere marinier gemaakt worden. De wapens bij de mariniers zijn volop aan te passen voor ieder wat wils. Het is bij de mariniers wel zo dat enkele wapens juist alleen in de singleplayer verdiend kunnen worden. De aliens kunnen alleen maar door ervaring meer aanvallen krijgen. Voor de liefhebber is ook nog het uiterlijk van beiden te veranderen.

Oordeel
Door de verschillende multiplayer-spelmodi wordt dit spel pas interessant. Het is een goede afwisseling tussen de vijand afknallen en samenwerken waar het spel Aliens: Colonial Marines naar streeft. Ook het feit dat er niet alleen met mariniers gespeeld kan worden maar ook met aliens, is leuk. Op deze manier kan je niet alleen de voordelen van beide rollen ontdekken, het is ook handig om goede plekken te vinden om het andere team aan te vallen.

Naast dit meest positieve punt vallen de graphics wat tegen. De omgeving ziet er allemaal nogal wat simpel en redelijk ongedetailleerd uit als je in de singleplayer rondloopt, waar normaal gesproken toch wat meer aandacht voor detail nodig is. Gelukkig is je wapen wel een stuk beter vormgegeven, maar klinkt helaas als een erwtenschieter. Nog een minpuntje was dat de maps bij de multiplayer die op dit moment beschikbaar zijn, wat aan de kleine kant zijn. Je bent snel door een level heengelopen, maar dit kan natuurlijk ook een voordeel zijn voor sommige spelers.