Doorgaan naar artikel
INDIGO, de indiegame-expositie in Utrecht
Pim van den Berg
Pim van den Berg
Profiel

Afgelopen weekend vond in het Utrechtse Stadhuis INDIGO plaats, een indiegame-tentoonstelling door de Dutch Game Garden. Op Indigo pronken tientallen van Nederlands beste games, gloednieuw of in ontwikkeling.

Oud en nieuw treffen elkaar in het Utrechtse stadhuis. Het oude, neoclassicistische gebouw wisselt op plekken abrupt af met moderne, overwegend glazen uitbouw. Onder het hoge plafond van de grote hal staan de witte speelkasten van INDIGO, die ook het Dutch Pavilion op Gamescom sierden. Elke kast is gewijd aan één spel, met uitzondering van de beruchte INDIGO Browser, met een wisselende samenstelling van oudere, kleinere en onvoltooide spellen. Na een iets te lange en overduidelijke uitwijding over de Vrede van Utrecht en een groot en een bijbehorend, statig schilderij dat in de hal hangt, opent burgemeester Aleid Wolfsen de tentoonstelling met een praatje houdt over de bloeiende game-industrie van Utrecht en Nederland. Organisator Dutch Game Garden, een kweekvijver voor ‘onafhankelijke’ Nederlandse spelontwikkelaars, zit namelijk gevestigd in een pand aan De Neude, bekend bij alle Nederlandse Monopoly-spelers. Zij huizen en steunen een breed scala ontwikkelaars, waaronder Ronimo en Vlambeer. Voordat de bier, wijn en hapjes de zaal rondgingen, had NWTV al een aantal spellen kunnen proberen.

Klik op de titels voor meer informatie.

Dark Day LA

Een vampier teistert de sombere, grauwe straten van Los Angeles en een enkele scherpschutter jaagt op deze vermomde ondode, voordat deze teveel bloed van voorbijgangers drinkt. Dark Day LA is een kort, hectisch spel voor twee spelers. De vampier oogt als een doorsnee burger en kan zich razendsnel door de straten verplaatsen. De scherpschutter kan hem met één schot ombrengen, maar als een onschuldige passant de kogel krijgt, speelt dit alleen maar de vampier in de kaart. Wij speelden de iPad-versie samen met een vrouw die het uitstekend deed, maar nog nooit een game had gespeeld in haar leven. De ontwikkelaar hield steeds een hand halverwege het scherm om zijn zetten te verhullen, maar of dit daadwerkelijk handig is, valt te betwijfelen. De Windows-versie is gratis te downloaden op de website (klik op de titel hierboven), de Ipad-versie zal ongeveer een euro kosten wanneer deze uitkomt.

March of War (ISOTX)

March of War is een turn-based strategiespel dat zich afspeelt in een fictieve versie van de Tweede Wereldoorlog, waarin zes verschillende facties elkaar te lijf gaan met conventioneel wapentuig als tanks, infanterie en explosieven, maar de historiciteit wordt ook met een korreltje zout genomen door de toevoeging van fantasierijkere Mechs en soldaten op woeste olifanten en neushoorns. Het spel hanteert een inmiddels bekend ‘Freemium’ free-to-playmodel, bekend van o.a. League of Legends en War Thunder, waar door te spelen één valuta verdiend kan worden om nieuwe inhoud als eenheden en onderzoekspunten vrij te spelen. Een andere valuta is alleen met echte centen te koop, waarmee alles in het spel, maar ook extra’s unieke pakketten en grafische toevoegingen gekocht kunnen worden. Spelers vechten voor een bepaalde factie en breiden, met genoeg overwinningen, gestaag hun territorium uit over een massaal gedeelde wereldkaart. De vormgeving was niet bijzonder inspirerend en de framerate liet wat te wensen over, maar het spel is wel ontzettend aanstekelijk. ISOTX is afhankelijk van inkomsten van de betaalde munteenheid, maar heeft al een respectabel gevolg. March of War is al te spelen via Steam Early Access.

Nott Won’t Sleep (Developlay)

Voor de jongere gamers van 2-5 jaar die nodig naar bed moeten en hun vermoeide ouders is Nott Won’t Sleep voor de iPad ontworpen. Het korte, lieflijke en rustige spel is middels herhalende, toegankelijke handelingen een slaaproutine voor de peuter. De paarse Nott moet naar bed, maar moet eerst haar kussen en teddybeer vinden en afscheid nemen van de maan. Doordat het spel gegrondvest is in herhaling en eigenlijk geen handeling fout is, is het voor iedereen makkelijk uit te spelen. De vormgeving is aandoenlijk, met name Notts superschattige teddybeer, en de muziek is niet kinderlijk hyper, maar lekker rustig. Het spel zal zo’n €2,79 kosten wanneer het uitkomt, maar dat zal later iets omhoog gaan.

[one_half]

Nott Won't Sleep

Nott Won’t Sleep

[/one_half]

[one_half_last]

An Alien with a Magnet

An Alien with a Magnet

[/one_half_last]

Home Adventure System (Mapije)

De kloof tussen een digitale spelervaring en elkaar bekogelen met NERFgeweren wordt overbrugd met Mapijes Home Adventure System. Een app en allerlei spelvoorwerpen als de geweren, medkits, sleutels en sloten creëren een avontuurlijke ervaring voor meerdere spelers. Er is één protagonist die obstakels overwint die opgezet zijn door de andere speler, geleid door een spelmeester. Home Adventure System is het antwoord op de kinderfantasieën van mensen die eigenlijk te oud zijn om nog met Lego te spelen, maar uiteindelijk zou iedereen er mee aan de slag kunnen. Het spel is nu nog in een prototype-fase: zo wordt er nog gezocht naar een uitgever.

An Alien with a Magnet (Rejected Games)

Het verfrissend simpele An Alien with a Magnet wordt gespeeld met één knop. Het ruimtewezen uit de titel heeft een ruimteschip met magneet er aan gemonteerd, waarmee hij allerlei sieraden uit de zwaartekrachtvelden van minuscule planeten plundert. An Alien with a Magnet speelt vlot en lekker; bovendien is het gratis voor iOS, Windows Phone-gebruikers zullen moeten gaan betalen. De PC- en Android-versies volgen nog.

Er stond nog veel meer in en om de grote hal van het stadhuis, maar er was lang niet genoeg tijd om alles te verkennen. Moonscrapers stond tentoongesteld, maar die hebben we reeds gespeeld op Gamescom. In een Koude Oorlog-omgeving bouwen de VS en de Sovjet-Unie tegelijk een toren naar de maan, om deze als eerste te bereiken. Één of twee spelers proberen de ander te saboteren of te overtreffen in een hectische race.

Het is onvoorstelbaar hoeveel uren vermaak al deze spellen bij elkaar bieden voor een schijntje. Neem de tijd om langs INDIGO te gaan wanneer het weer plaats vindt, of hou de website van de Dutch Game Garden in de gaten.