Doorgaan naar artikel
Recensie: Plants vs. Zombies: Garden Warfare (Xbox One + Xbox 360)
Danielle Rooijakkers
Danielle Rooijakkers
Profiel

Conclusie

Plants vs. Zombies: Garden Warfare is een erg leuke en gevarieerde game. Met een drietal gamemodi bevat deze titel voor ieder wat wils en zul je je niet snel vervelen. De game is geschikt voor zowel beginners als doorgewinterde shooter-fanaten, door de vele mogelijkheden wat betreft upgrades en verbeteringen aan de personages. Een klein nadeel is het ontbreken van een singleplayer, maar dat mag de pret niet drukken. De overgang van 2D tower-defense naar 3D shooter heeft Garden Warfare dan ook glansrijk doorstaan. Ben je op zoek naar een vrolijke, kleurrijke shooter die stiekem toch nog behoorlijk wat diepgang brengt, dan ben je bij Plants. vs. Zombies: Garden Warfare helemaal op je plek.

Plants vs. Zombies is voor de meesten geen onbekende titel. Een game met een simpel doel: voorkom dat zombies jouw tuintje verwoesten, door het strategisch neerzetten van planten met verschillende vaardigheden. Deze eenvoudige 2D tower defense-game wist, met zijn kleurrijke en vrolijke uiterlijk, al snel een grote schare fans te verzamelen. Bijna vijf jaar na de release van de eerste Plants vs. Zombies-game, heeft PopCap besloten het over een heel andere boeg te gooien. Plants vs. Zombies ging van een 2D tower defense-game naar een 3D shooter: Plants vs. Zombies: Garden Warfare voor de Xbox 360 en Xbox One. Een succes of rijp voor een portie onkruidverdelger?

Plants vs. Zombies: Garden Warfare kent drie verschillende gamemodi. De eerste is ‘Garden Ops’, hierin word je met drie andere spelers in een omgeving gedropt met als doel het beschermen van jouw tuintje en het overleven van een tiental zombie-waves. Dit is eigenlijk de 3D-versie van de originele Plants vs. Zombies, waarbij het jammer genoeg ontbreekt aan het tactische deel. Waar je in het origineel goed na moest denken over de plaatsing van verschillende planten, speel je in Garden Ops zelf maar één plant die zich een weg knalt door horden zombies.

Plant of Zombie

Meer dan genoeg keuze

Team Vanquish is de tweede modus die Garden Warfare rijk is, een team deathmatch waarbij het ene team uit zombies bestaat en het andere team in de groene huid van de planten kruipt. Het team dat als eerste vijftig kills op zijn naam heeft staan, heeft gewonnen. Voordat je je in één van de vier stages, met namen als Port Scallywag en Zomboss Estate, begeeft, krijg je eerst de keuze uit een viertal verschillende zombies of planten. Elk daarvan heeft zijn eigen vaardigheden. Zo kun je aan de plantenkant bijvoorbeeld spelen als Peashooter die als een kanon erwten op de vijand afvuurt, of als Sunflower die naast het afschieten van krachtige zonnestralen ook de kracht heeft om zijn teamgenoten te healen. Bij de zombies heb je onder andere de keuze uit de Scientist Zombie, die zich snel voort kan bewegen door middel van portalen en de All-Star Zombie die het vooral moet hebben van het afvuren van footballs en lomp geweld.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare Plants vs. Zombies: Garden Warfare
Daarmee ben je er nog niet, want door voldoende geld te verdienen tijdens matches kun je sticker-packs kopen, waarmee je jouw zombies of planten kunt upgraden. Zo maak je van een Engineer Zombie bijvoorbeeld een Mechanic en tover je een Chomper om in Count Chompula. Elke zombie en plant kent vijf van deze upgrades en elke upgrade heeft zijn eigen speciale vaardigheden. Ook kun je per plant/zombie doelstellingen behalen om te levelen, waardoor meerdere en krachtigere aanvallen vrijgespeeld worden. Je zult al snel merken dat je per team een favoriet krijgt waarmee je zover mogelijk probeert te komen, maar het is zeker de moeite waard om alle zombies en planten een tijdje uit te proberen en ze ook allemaal zover mogelijk te levelen en te upgraden.

Beschermen of veroveren

Eén modus, twee game-ervaringen

De laatste modus heet Gardens & Graveyards en is een variant op het welbekende Capture the Flag. Hierbij is het de bedoeling dat je als plant je tuintjes met je leven beschermt en als zombie probeer je deze te veroveren en tot begraafplaats om te dopen. Gardens & Graveyards is eveneens goed voor de nodige uurtjes vermaak. Het leuke van deze modus is dat spelen als een plant een heel andere game-ervaring geeft dan wanneer je als zombie speelt, doordat de doelen van beide teams lijnrecht op elkaar staan. Naast je teamgenoten kun je hierbij ook de hulp inroepen van extra zombies of planten die je op bepaalde locaties uit de grond kunt laten schieten. Zo heb je in het zombieteam bijvoorbeeld Coffin Zombies en Buckethead Zombies, die door hun ‘schild’ net wat lastiger uit te schakelen zijn. En bij de planten heb je onder andere de keuze uit Gatling Peas en Heal Flowers, die respectievelijk erwten knallen of jou en je teamgenoten healen.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare

Je hoeft nooit langer dan een paar seconden te wachten voordat je in een match geplaatst wordt, Plants vs. Zombies: Garden Warfare kent dus al flink wat spelers. De matches bestaan uit 12×12 spelers en duren over het algemeen zo’n vijf tot tien minuten, al kunnen ze in Gardens & Graveyards wel wat langer duren, waarna je steeds switcht van locatie en zombie-/plantenteam. Dit houdt de matches heerlijk gevarieerd, of je nu tussendoor één of twee potjes speelt, of gewoon lekker de hele avond zoet bent met het neerknallen van de vijand.

Diepgaand

Maar alleen online

Je zou het vanwege het vrolijke en kleurrijke uiterlijk van Plants vs. Zombies: Garden Warfare niet verwachten, maar de game is behoorlijk uitgebreid en gaat redelijk diep qua mogelijkheden, upgrades en andere extra’s. Je kunt hier zelf net zo ver induiken als je zelf wilt. Wil je gewoon lekker een avondje knallen, zonder al te veel poespas en nadenken, dan zit je helemaal goed bij Garden Warfare. Maar ook wanneer je alle upgrades, elke doelstelling en iedere sticker wilt behalen, ben je verzekerd van uren en uren aan toffe gameplay. Het enige wat je eventueel zou kunnen missen in Plants vs. Zombies: Garden Warfare is een gedegen singleplayer modus. Hier ontbreekt het namelijk totaal aan. Maar goed, PopCap heeft al laten weten dat alle toekomstige DLC gratis zal zijn, dus wie weet kunnen we daarbij ook nog eens een aantal leuke singleplayer missies verwachten.

Xbox One

Geschreven door Johan

Zowat de complete game dient online gespeeld te worden, zelfs de “splitscreen-modus”, althans dit geldt voor de PC en Xbox 360. Voor de Xbox One eigenaren geldt dit niet. Dit is één van de exclusieve opties voor de Xbox One ten opzichte van de PC en Xbox 360. Volgens EA en Popcap was dit omdat de Xbox 360 dit niet zou aankunnen. De Xbox One is een krachtige gameconsole en heeft daarom ook de mogelijkheid om offline splitscreen te kunen spelen. Dit houdt in dat twee spelers op dezelfde console (met twee controllers uiteraard) met elkaar of tegen elkaar kunnen strijden.

Daarnaast kun je met de Xbox One ook gebruik maken van SmartGlass- en Kinect-gameplay in de “Boss-modus”. Het is zo mogelijk om via bijvoorbeeld de tablet of Kinect mee te spelen. Het is niet dezelfde manier van spelen want je hebt nu een bovenaanzicht van het speelveld. Hierbij kun je het spel beïnvloeden of je teammaten helpen door bijvoorbeeld te ondersteunen met artillerie. De Boss-modus is in elke Plants vs Zombies speelmodi te selecteren, maar hij kan maar door één speler tegelijk worden gekozen. In het plantenteam zal de speler in de huid kruipen van Crazy Dave in zijn vliegende bus en in het zombieteam is Dr. Zomboss in zijn ZomBlimp het personage. De toevoeging van deze modus is erg innovatief en geeft de speler een andere kijk op het spel.

Daarnaast kan deze speler meespelen zelfs als er geen Xbox One controller beschikbaar is. Het brengt ook een tactische toevoeging aan de game. Naast deze twee exclusieve Xbox One opties zijn natuurlijk ook de graphics verbeterd simpelweg doordat de Xbox One een gameconsole is met betere specificaties. De omgeving is goed uitgewerkt en ziet er goed uit. Ook de gevechten zijn leuk en zien er spectaculair uit wanneer er flink wat erwten in het rondvliegen.