Doorgaan naar artikel
Impressie: Evolve
Michael Aartssen
Michael Aartssen
Profiel

In aanloop naar de E3 wordt er ieder jaar weer met man en macht gewerkt aan speelbare versies van allerlei games. Sommigen krijgen hun game op tijd af om het door het grote publiek te laten bewonderen en anderen halen de deadline net niet. De nieuwe titel van 2K Games, Evolve, is er een die tot het eerste rijtje behoort. Ontwikkelaar Turtle Rock Studios wist een werkende code te leveren die natuurlijk uitgeprobeerd moest worden.

Het spel is nog volop in ontwikkeling en er was dus slechts één scenario speelbaar. Dit was een speciale multiplayer set-up in een rotsachtrige omgeving met de Kraken als monster.

evolve_603714040

Evolve draait om een groep van vier spelers die samen enorme monsters moet verslaan. Elke speler heeft een andere rol en andere sterke en zwakke punten. Zo zijn er in principe maar twee personages die daadwerkelijk schade kunnen doen aan de tegenstander. Echter kan de hospik veel belangrijker zijn, gezien deze gewonden terug het gevecht in kan brengen. Andere vaardigheden zijn het vastketenen van het beest en het creëren van een zwaartekrachtveld, waardoor het monster niet kan ontsnappen. Alleen goede samenwerking binnen het team leidt naar een overwinning. Het is goed dat een game als deze zo goed de nadruk op samenspel legt en ook laat zien dat het anders kan dan ieder voor zich.

De verschillende persoonlijkheden en eigenschappen binnen het team zijn al erg interessant. Hetgeen dat het nog specialer maakt is dat een speler ook het monster kan besturen. Je speelt in principe zonder computergestuurde personages. Het spelen van in dit geval de Kraken bleek snel erg verschillend van het besturen van een teamlid. Allereerst is het spelbeeld anders. Als monster heb je tien seconden voorsprong en moet je zo snel mogelijk kleine dieren doden en deze opeten om extra krachten te vergaren. Je kunt zelfs in level stijgen waardoor je nog sterker wordt. Verder kan jij overal op klimmen en is de besturing van het vliegen iets moeilijker dan het besturen van een jetpack van de gewone personages. Wel heb je een groot aantal enorm sterke aanvallen die zeer effectief kunnen zijn als je een goede techniek aanhoudt.

2K_Evolve_E3_Screenshot_03

Evolve toont een spel dat traditioneel is opgebouwd, maar een vernieuwende uitwerking kent. Tactiek en samenwerking is veel belangrijker dan het goed kunnen mikken met een geweer. Het spel is erg leuk om in co-op te spelen al is nog niet duidelijk hoe goed de computer een uitvallende speler over kan nemen. Daarnaast is het nog afwachten op de singleplayer net zo boeiend is als deze multiplayer versie van het spel.