Doorgaan naar artikel
Recensie: F1 2014
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

F1 2014 biedt ondanks enkele uitbreidingen niet erg veel ten opzichte van zijn voorloper, het zou eerder een uitbreiding kunnen zijn dan een volledig nieuwe game. Hierdoor heeft het niet veel meerwaarde om een nieuwe versie te kopen. Het zal voor de fans voornamelijk te doen zijn om het nieuwe seizoen waar alle coureurs, banen en wagens in verwerkt zijn. Door het verwijderen van de Classics-mode zijn er veel auto’s en banen niet meer speelbaar wat voor de oudere fans een tegenvaller zal zijn. Door het invoeren van het evaluatiesysteem wordt het voor de beginners toegankelijker gemaakt waardoor ze makkelijker kunnen instappen en zich omhoog kunnen werken in de Formule 1 wereld.

Het einde van Formule 1-seizoen van 2014 is weer in zicht wat inhoudt dat ontwikkelstudio Codemaster met een nieuwe Formule 1-game komt. Alle circuits, coureurs en auto’s zijn verwerkt in de game zoals deze in het seizoen van 2014 actief waren. Dit alles om een zo realistisch mogelijke racegame te creëren om je mee te nemen naar de wereld van de Formule 1.

Formule 1 2014 is een racegame waarbij de F1-fanaten zelf hun eigen race-ervaring kunnen beleven. De game wordt in tegenstelling tot de meeste sportgames aan het einde van het seizoen uitgebracht. Hierdoor heeft de ontwikkelstudio meer tijd om alle banen en auto’s zo realistisch mogelijk na te maken. F1 2014 zal voor nu alleen beschikbaar zijn voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC, maar voor de Xbox One en PlayStation 4-eigenaren komt er in 2015 ook een F1-game.

Vernieuwingen in de game

Moeten het verschil maken

Codemaster komt er niet mee weg om dezelfde game te gebruiken als vorig jaar en alleen het nieuwe seizoen erin te plaatsen. Ze zullen de gamers tevreden moeten stellen met vernieuwingen en een ultieme race-ervaring. Hoewel er verschillende opties zijn toegevoegd lijkt F1 2014 erg veel op de voorgaande delen. Er zijn zelfs onderdelen verwijderd, zoals F1 Classics welke vorig jaar werd geïntroduceerd. In de F1 Classics-modus was het mogelijk om met klassieke wagens te racen op nostalgische banen. Door deze optie te verwijderen zal de game voornamelijk gericht zijn op het publiek wat houdt van de huidige coureurs, wagens en banen. Dit wil zeggen dat de liefhebbers in F1 2013 meer auto’s en banen tot hun beschikking hebben, alleen niets van het 2014 seizoen.

Gelukkig zijn er ook opties toegevoegd aan de game, zoals een uitbreiding op de scenario-modus. Hierin wordt de speler een opdracht voorgeschoteld waaraan hij zal moeten voldoen om hem te voltooien. Zo zal je bijvoorbeeld een race moeten winnen bij erg slecht weer, maar je hebt niet de juiste banden onder je auto liggen. Of je bent in het heetst van de strijd een stuk voorvleugel verloren, maar je hebt geen tijd om een pitstop te maken en je zult je plek in de racen moeten behouden. Door de verschillende scenario’s en de bijbehorende doelstelling is het best pittig om ze allemaal te halen. Daarnaast biedt het positieve afwisseling met betrekking tot de standaard races.

f1

Iedereen kan racen

Met het evaluatiesysteem

In F1 2014 is een geavanceerd evaluatiesysteem verwerkt. Dit systeem evalueert tijdens het racen de speler en past hierop de game aan zodat het beter bij jouw vaardigheden past. Dit is ideaal voor de beginners of voor de spelers die zich niet willen mengen in allerlei functies en opties. Het leuke van dit systeem is dat naarmate de speler beter wordt dit er automatisch voor zorgt dat de game moeilijker wordt. De doorgewinterde F1-fanaten kunnen zichzelf ook helemaal laten gaan en alles naar eigen wens aanpassen voor een zo realistisch mogelijke ervaring. Een race rijd je niet alleen. Je hebt een compleet team waarmee je samenwerkt in de pit. Vanaf het moment voor de race, wanneer je nog in de pit staat kun je de auto en alle opties instellen zoals jij denkt dat het beste is. Door een goede samenwerking en te luisteren naar je team kun je de race tot een goed einde brengen. Je team zal inspelen op de veranderingen in bijvoorbeeld het weer, maar ook de posities van je concurrenten. Ze zullen je daarom weleens adviseren om door te rijden of om juist eerder de pit in te rijden. Door deze opties is het spel geschikt gemaakt voor elke gamer.

f1-2

Een realistische game

Met beperkingen

De game is ontwikkeld voor de vorige generatie consoles (PS3 en Xbox 360). Deze consoles zijn qua specificaties een stuk minder dan de nieuwste consoles. Door deze beperkte specificaties zijn de ontwikkelaars beperkt in hun grafische vormgeving van de game. Dit is op sommige momenten goed te zien, maar niet storend. Daarbij gaat het racen ook zo snel dat je niet eens tijd hebt om te kijken naar de omgeving. De auto’s zijn wel tot in de kleinste details uitgewerkt. Van profiel op de banden, tot de bestickering op de auto tot het overvolle steur voor de neus van de coureur. Volgens de regels van de F1 maken de auto’s gebruik van een V6 motor in plaats van de voormalige V8 motor. Dit is zuiniger, maar creëert ook minder geluid. De welbekende schelle racegeluiden zijn dus enorm vermindert. Hoewel het geluid van de motoren in de game niet zachter klinkt stoort dit niet. De meeste liefhebbers vinden het zelfs een genot om naar zo’n brullende machine te luisteren. De combinatie van de brullende motor en de tribunes, hekken en reclameborden die om je oren vliegen geven echt het gevoel dat je hard rijdt.