Doorgaan naar artikel
Splatoon
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

Splatoon brengt een nieuwe unieke en bijzondere ervaring naar de Wii U. Het feit dat de game bijna overal is uitverkocht en dat de Amiibo zelfs al voor drie keer de prijs op marktplaats staan zegt genoeg. Jammer genoeg is de multiplayer, het belangrijkste van het spel, nog niet helemaal gebalanceerd. Maar naar verwachting zal dit niet lang meer duren voor dit wel zo is.

Splatoon ligt amper 24 uur in de winkel en de game verkoopt in heel veel winkels al uit. In Japan is het spel zelfs niet meer te verkrijgen. De Amiibo’s zijn zelfs al helemaal uitverkocht. Is al deze aandacht voor het spel dat door zoveel mensen wordt bewonderd terecht, of is het een tijdelijke hype die binnen enkele weken weer voorbij is? Je leest het in onze review over Splatoon.

Singleplayer

Meer dan een likje verf

Toen Splatoon vorig jaar werd aangekondigd dacht iedereen dat het alleen een multiplayer-game zou worden. Niets bleek echter minder waar. Het spel is voorzien van een singeplayer waarin de speler de kans krijgt om de besturing onder de knie te krijgen. Iets wat overigens ook echt nodig is, zo lees je later in deze review. De singleplayer kent weliswaar geen oersterk verhaal en zal ook echt geen uren duren, maar maakt Splatoon zeker een complete game.

Daarnaast is er in de singleplayer ook zeker iets te verdienen. De speler krijgt de kans om blauwdrukken te verzamelen, die nodig zijn om sterkere wapens te kopen in de shop. Daar waar je begint met een soort van super soaker, krijgt een meer ervaren speler al snel de beschikking over bijvoorbeeld een enorme verfroller of een bazooka. Zonder deze wapens zul je merken dat het overleven bijna onmogelijk is.

Splatoon02

Multiplayer

Zeer verslavend, maar matig gebalanceerd

Het belangrijkste onderdeel van het spel is absoluut de multiplayer. Met vier tegen vier spelers (mits alle spelers echt meedoen), is het de bedoeling dat je het level waarin je speelt van zoveel mogelijk verf voorziet. Ieder team krijgt een eigen opvallende kleur. Waar het ene team al is geweest kun jij met alle gemak je eigen kleur er weer over spuiten. Ondertussen lopen natuurlijk de tegenstanders ook rond, maar met een paar rake schoten kun je ze neerschieten.

Lukt je dit dan verdwijnt de speler tijdelijk van het speelveld en zal hij aan het begin van het level terugkomen. De grootste frustratie in de multiplayer is dat er nog slecht een balans wordt gemaakt. Meer dan eens zul je met ruime cijfers verliezen of juist met ruimte cijfers winnen. Dit tweede frustreert natuurlijk niet, maar is net zo min eerlijk. Het lijkt er vaak ook op dat er niet wordt gekeken naar het level dat een speler heeft. Vier spelers van level 20 kunnen zomaar spelen tegen vier spelers met level vijf.

Splatoon03

Gelukkig zal naarmate je het spel meer speelt deze frustratie verdwijnen. Daarmee wordt de multplayer alsmaar beter. Dit is dan ook wat Splatoon uniek en bijzonder maakt. Iets wat we nooit eerder hebben gezien.

RPG-elementen

Op een grappige manier

Door veel te spelen krijg je niet alleen ervaringspunten waardoor je level voor level rustig groeit, je krijgt ook muntjes waarmee je jezelf zowel uiterlijk als wapentechnisch kunt verbeteren. Heel veel objecten beïnvloeden de stijl van je Inkling, iets wat voor de wezens nogal belangrijk is. Kleding, accessoires en vooral natuurlijk je wapens zijn een belangrijk onderdeel van hoe je personage eruit ziet. Je hebt tevens de kans om te kiezen voor een mannelijke of een vrouwelijke versie.

Splatoon

De prijs van de game valt met slechts 40 euro enorm mee. Je krijgt daarmee de volledige multiplayer- en singleplayer-ervaring van het spel. Er is echter nog meer. Er zijn namelijk ook drie Amiibo te koop die iets toevoegen aan het spel. Je krijgt een enorme lading aan uitdagingen die de speler van Splatoon extra munten geeft en de spelervaring uitbreidt. Een goede zet van Nintendo, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de toevoegingen van de Super Smash Bros. collectie die qua speelervaring weinig toevoegde.

Er is helaas wel één nadeel en dat is dat de Squid Inkling in Nederland (vooralsnog) alleen te verkrijgen is in de collectors edition. Mocht je deze niet hebben kunnen bemachtigen of bijvoorbeeld het spel digitaal aan hebben geschaft, dan loop je deze mis.