Doorgaan naar artikel
Elite Dangerous
Quentin Beglinger
Quentin Beglinger
Gameredacteur
Profiel

Conclusie

Elite Dangerous is een aankoop waar je vele uren in kan stoppen. Doordat het een open einde heeft kan je uren lang doorgaan en dat zelfs zonder maar één missie te doen. De keuze is reuze en is helemaal aan jou. Wel zou ik je aanraden op zijn minst een joystick aan te schaffen om deze spacegame mee te spelen. Verder is het spel erg mooi weergegeven en heb je echt het idee je in de ruimte te begeven. Tot de sterren en daar voorbij.

Elite Dangerous is het derde hoofdstuk in het Elite-universum. Het is het vervolg op Frontier: First Encounters uit 1995. Elite Dangerous speelt zich af in onze eigen Melkweg. Benieuwd naar deze game? Lees dan snel verder.

In Elite Dangerous begin je met een klein schip en 1000 credits. Deze credits kan je uitgeven om je schip te upgraden of investeren in bijvoorbeeld bouwmaterialen die ergens anders in de Melkweg gewild zijn. Dit is slechts één van de manieren om te beginnen met Elite Dangerous. De speler kan er ook voor kiezen om de dichtstbijzijnde speler aan te vallen en zijn vracht te stelen. Er staat niks vast in Elite Dangerous, er is geen vaardighedensysteem of vooraf te kiezen beroep. Wil je misschien piraat, handelaar, mijnwerker of huurling worden? Dan is het aan jou om je weg hier in te vinden, misschien wel een combinatie? Het is helemaal aan de speler.

Elite Dangerous speelt zich af in de Melkweg, de hele Melkweg. Deze is namelijk met alle huidige gegevens uit de wetenschap en ruimtevaart opgebouwd. Zo kan je dus ook in ons eigen sterrenstelsel rondvliegen en een rondje Aarde doen. In de Melkweg kan je heel veel andere spelers tegenkomen, deze kunnen vijandig, vriendelijk of neutraal zijn. De Melkweg is voortdurend in ontwikkeling en het politieke landschap verandert als spelers kiezen waar hun loyaliteiten liggen. Het is namelijk mogelijk om voor een factie te kiezen waar jij missies voor gaat doen en deze de grootste te maken in de Melkweg. Worden al die spelers je te veel dan is er ook een solo modus waarin je het alleen opneemt tegen de computer.

Er zijn geen vastgestelde missies die je moet volgen, het is geheel aan jou of je missies aanneemt of niet. Alle missies worden op prikborden in ruimtestations gepresenteerd. Van het afleveren van goederen tot het vermoorden van belangrijke figuren, er kan van alles langskomen en het is aan jou of je meedoet of niet. In deze ruimtestations is het ook mogelijk je schip te voorzien van nieuwe gadgets en upgrades. Niet alle upgrades en nieuwe schepen zijn in elk ruimtestation beschikbaar, dus het kan soms even zoeken zijn naar die ene upgrade.

Wat Elite Dangerous vooral bijzonder maakt zijn de gevechten en voortbeweging in het spel. Aangezien het zich afspeelt in de ruimte kan het schip 360 graden draaien en alle kanten opgaan. Met een muis en toetsenbord is het spel wel te spelen, maar een Hotas is toch aan te bevelen. De Hotas is een combinatie van een joystick voor beweging en gevechten en een throttle waarmee je gas geeft. Hiermee gaat het omkeren en tijdig reageren een stuk sneller en soepeler.  De vijanden kunnen zicht van alle kanten op je storten en je schip opblazen of alleen maar immobiel maken. Hoe meer je investeert in je schip, hoe betere upgrades je krijgt. Zo is het mogelijk om specifieke gadgets te kopen die de wapens of motoren van je vijand uitschakelen, zo kan je ze dan makkelijk van hun vracht afhandig maken. Het klinkt allemaal leuk, totdat ze het bij jou proberen en je met geen mogelijkheid weg komt.

Ongeacht de gameplay is onze Melkweg een mooie plek om te zien. Elk systeem heeft wel iets moois om te zien. Elke planeet, ster of maan ziet er weer anders uit. Ook de ruimtestations hebben niet allemaal dezelfde vormgeving. Het landen op en verkennen van een planeet is een optie die nog niet in het spel is verwerkt, maar zal eind 2015 worden uitgerold. Het landen in een ruimtestation overigens wel, dit gaat allemaal met de hand. Eerst is het de bedoeling toestemming te krijgen van het station waarna je een landingsplaats krijgt aangewezen. Hier zul je handmatig moeten landen, dit zal in het begin met enige moeite gaan. Later is het mogelijk als upgrade een auto-landing aan te schaffen waarmee je niet meer handmatig hoeft te landen.

Elite Dangerous zal je niet bij de hand nemen en je door het spel heen leiden. Dit is zoals eerder genoemd helemaal aan de speler. Wanneer je dan iets bereikt, groot of klein, zal dit veel beter aanvoelen dan wanneer je alles wordt voorgekauwd. Natuurlijk kan je via de ingame-chat altijd hulp vragen aan andere spelers. Daarnaast heeft Frontier een levendige community die je graag helpen met welke vraag je ook hebt.