Doorgaan naar artikel
When You Heart It: Videoclips op het Nederlands Film Festival
Lorraine Joore
Lorraine Joore
Profiel

Vroeger kon je eindeloos zappen tussen The Box, TMF en MTV voor de mooiste, raarste of vunzigste videoclips. Wie kent ze nog? De clip waarin The Backstreet Boys zich ontpoppen van Dracula tot Mummie, de korte film voor het nummer Ghosts van Michael Jackson waarin Michael zowel zichzelf als zijn stijve en stevige tegenhanger speelt, The Riddle gevisualiseerd tot een surrealistische versie of een groen riddertje dat over bergjes heen rijdt. En dan had je nog Christina Milian die haar nummer wel heel letterlijk neemt en zichzelf onderdompelt in een modderig chocoladesausje (vanaf 1.57). Met de verschuiving van het podium voor videoclips van televisie naar kleine schermpjes via YouTube, lijkt de videoclip zijn glans verloren te zijn. En dat is zonde, want er worden nog steeds zoveel prachtige clips gemaakt. Het Nederlands Film Festival en 22Tracks willen de videoclip weer op de kaart zetten.

Op 24 september slaan het Nederlands Film Festival en 22Tracks de handen ineen en presenteren zij de top 22 meest spraakmakende videoclips van Nederland van het afgelopen jaar. Na het verdomhoekje verschijnen videoclips nu dus weer op het grote doek. De presentatie wordt gehost door muziekjournalist Job de Wit, die ook verschillende afspeellijsten voor 22Tracks samenstelt.

Als het om de top der muzieklijsten gaat, is 22Tracks een goede partner. Het concept werd in 2010 als app in het leven geroepen bestaande uit 22 DJ’s of artiesten die in 22 verschillende genres 22 verschillende nummers verzamelen. Het is als een jukebox met 22 verschillende afspeellijsten, zoals de makers het zelf graag beschrijven op hun website. Zo kun je onder meer kiezen uit Disco, Electro, Funk / Jazz, Techno en Tropical. Artiesten lopen uiteen van SHMLSS tot Falco Benz, tot Sef. Na een succesvolle lancering van de app en de website, hebben de makers het idee van de jukebox het afgelopen jaar ook in een festival gegoten. Het doel was: zo min mogelijk bekende artiesten samenbrengen op één festival. En dat is ze met 22Fest aardig gelukt.

Nu maar hopen dat hun top 22 zich net zo goed vertaalt naar het witte doek. Het programma vindt op 24 september plaats om 19.30 uur. Kaartjes kosten €9,50 en zijn te koop via de site van het Nederlands Film Festival.