Doorgaan naar artikel
Slow West
Priscilla Man
Priscilla Man
Profiel

Conclusie

Slow West biedt anderhalf uur een fraaie western die focust op de zoektocht naar een mooie en onafhankelijke vrouw. Kodi Smit-McPhee en Michael Fassbender vormen een goed duo en Ben Mendelsohn een prima antagonist. Het decor, de kostuums, maar vooral de buitengewone landschappen die dienen als visueel leidraad voor het verhaal, zijn adembenemend. Het is een vermakelijke western zonder al te veel geweld en heeft dus al een streepje voor op anderen in dit genre.

In het wilde westen is Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee) op zoek naar de liefde van zijn leven. Boerin Rose Ross (Caren Pistorius) is samen met haar vader John Rosse (Rory McCann bekend uit Game of Thrones) namelijk gevlucht uit de stad en daardoor besluit Jay om naar Colorado te reizen. Het is geen veilige trip, want al snel komt hij in aanraking met gevaarlijke criminelen. Gelukkig ontmoet hij de nuchtere Silas (Michael Fassbender). De twee reizigers trekken met elkaar op en hebben dezelfde bestemming. Silas belooft om Jay te beschermen zonder dat de arme jongen weet van zijn geheime agenda.

slow_west_67000123_st_3_s-low

Jay is een tienerjongen met een filosofische kijk op het leven. Hij houdt van dichten en diepe vragen. Hij lijkt een watje, maar ontpopt zich tot een echte vechter en is niet bang voor bloed. Zijn rustige karakter en gehoorzaamheid past prima bij het karakter Silas. Hij is een man op wie je kan bouwen en biedt bescherming (wel tegen betaling natuurlijk). Zijn persoonlijkheid is nogal koel en hij vindt het leven niet zo boeiend als Jay. Wel ontwikkelt hij een affectie voor de jongeman, wat nogal verrassend is. Hij is een man van vele mysteries.

slow_west_67000123_st_6_s-low

Ook de lieftallige Rose is een mysterieuze vrouw. Zij is de enige, maar heeft genoeg pit en doet zeker niet onder voor de (barbaarse) mannen. Haar schoonheid zit zowel binnen als buiten. De hele film draait om Rose maar veel blijft vaag. De achtergronden van alle karakters zijn onduidelijk en worden ook niet uitgewerkt. Voor Slow West is dit geen ramp, want het acteerwerk is solide. De vlakke personages komen tot leven door middel van de acteurs en actrices; vooral Smith-McPhee (The Congress) Pistorius en Fassbender (Prometheus en The Counselor), steken er met kop en schouders bovenuit.

slow_west_67000123_st_5_s-low

Als laatste is er nog de vreemde eend en een oude bekende van Silas genaamd Payne (Ben Mendelsohn, Lost River, Exodus). Deze premiejager draagt een bontjas die doet denken aan Pino van Sesamstraat. Hij is een dronkaard maar ontzettend sluw en past daarmee perfect bij de vreemde mengelmoes van de personages in Slow West. De prachtige landschappen, die het een typische western maken, zijn niet vervelend om te zien. Het einde is uniek en de kleuren springen van het witte doek. Het gaat niet zozeer om leven en dood, maar over de fraaiheid hoe men zijn leven lijdt. John Maclean houdt van westerns met een bijzondere twist en dat heeft hij geleverd voor het grote publiek.