Doorgaan naar artikel
Dirty Grandpa
Anne Slegten
Anne Slegten
Profiel

Conclusie

Dirty Grandpa is goed geschikt om achterover te hangen met een hapje en een drankje. Je hoeft er niet veel bij na te denken en zal vaak genoeg moeten lachen. Een goede film waarvan wel een paar dingen voor verbetering vatbaar zijn. Maar nadat er weer gelachen is vergeet je die kleine dingen snel.

De nieuwe komedie Dirty Grandpa is zeker een aanrader als je nodig moet lachen, want dat gebeurt geheid. De bekende Hollywood-acteurs Robert De Niro (Joy, Grudge Match) en Zac Efron (Bad Neighbours) spelen opa Dick en kleinzoon Jason in rollen die je niet zo snel bij ze zult verwachten. Na de dood van oma gaat De Niro samen met zijn kleinzoon op avontuur om nog wat mee te maken op zijn ouwe dag. En dat doen ze.

UDEP_D28_07565.CR2

De relatie van Jason en zijn opa is niet meer zoals die was; vroeger waren ze erg close en trokken ze veel met elkaar op. Nu is Jason een keurige advocaat en werkt hij bij zijn vader op het kantoor. De bruiloft met verloofde Meredith (Julianne Hough) is aanstaande en opa Dick ziet hier geen “happy ending” in. Meredith is een zeur en ze houdt Jason 24/7 in de gaten. Ook is Jason veranderd door haar: hij is een vreselijke bangerik geworden die voornamelijk doet wat een ander wil. Dick wil per se dat Jason mee gaat golfen en na veel trammelant krijgt hij zijn kleinzoon zover. Bij de binnenkomst in opa’s huis ontdekt Jason dat de oude man niet zo onschuldig is als hij zich voordoet. Opa heeft twee doelen voor ogen: Jason losweken van zijn verloofde en met een mooie vrouw naar bed gaan.

De Niro speelt een racistische homofoob die wel houdt van de aandacht van de vrouwtjes. Elke kans die hij ziet, pakt hij met volle teugen aan. Wanneer Jason oud-klasgenoot Shadia (Zoey Deutch) tegenkomt, ziet opa zijn kans bij diens vriendin Lenore (Aubrey Plaza). Lenore heeft op haar beurt ook grote interesse in hem, maar dan vooral omdat Dick zich als “professor” voorstelt. Ook al wordt hij vaak “shitty grandpa” genoemd, het karakter van De Niro heeft toch ook zeker zijn positieve punten. Hij is een trouwe man voor zijn vrouw en wanneer zijn vrienden of familie in de problemen zitten, komt hij voor ze op. “Hey that’s my black-basterd-gay-son. Leave him alone”, zegt hij, ondanks dat hij de homoseksueel de hele film al belachelijk maakt. Het paringsgedrag komt met name bovendrijven omdat hij al vijftien jaar droogstaat. Dat valt hem natuurlijk ook niet aan te merken.

dirty grandpa

Wat erg komisch is aan Dirty Grandpa is het aantal synoniemen dat gebruikt wordt voor Jason en zijn auto. Zo wordt Jason door verschillende mannen uitgemaakt voor lesbienne en ook termen als ‘pepe’ en ‘young Michael Bublé’ worden, vanwege zijn kak-uiterlijk, naar zijn hoofd gegooid. Ook zijn roze Mini Cooper heeft het zwaar te verduren. Termen als ‘Dildo Mobile’ en ‘Cars Vagina’ komen veelvuldig langs en zijn erg vermakelijk om te horen. Er zitten ook andere lachwekkende scènes in. Zo denkt Jason een serieus gesprek met zijn opa te voeren, terwijl opa alleen maar standaard teksten opleest die op T-shirts gedrukt staan.

Toch zitten er een aantal aspecten in de film die minder goed uitpakken. De personages en scènes van twee politieagenten bijvoorbeeld. Op het eerste gezicht is dit een beetje lachwekkend, maar later is dit gewoon niet meer geloofwaardig. Dat is vooral zonde. Ook in de laatste scène, waar je de hele film op hebt zitten wachten, zitten elementen die twijfelachtig zijn. Het rondt de film niet op een goede wijze af, wat jammer en onnodig is. Het haalt de film vooral naar beneden.

Dirty Grandpa is al met al een film waarin je een beetje om kan lachen. Hij is zeker het bekijken waard en dit kan vanaf 18 februari in de bioscoop. “Are you coming or are you dying?”