Doorgaan naar artikel
Disney’s Zootropolis
Anne Slegten
Anne Slegten
Profiel

Conclusie

Zootropolis moet je gezien hebben. Een film die hilarische beelden brengt voor alle leeftijdsgroepen. De tot in de detail uitgewerkte animaties maken van Zootropolis een lust voor het oog.

Zootropolis is het nieuwste lid in de Disney-familie en gaat over grenzen verbreden, het beste uit jezelf naar boven halen en niet zomaar tevreden zijn met wat je verteld wordt. De moraal van het verhaal is, zoals vele andere Disney-films, dat je er vol voor moet gaan. Ook haalt Zootropolis thema’s als wraakgevoelens en discriminatie aan, waarbij de wraakgevoelens uit een onverwachte hoek komen.

De grote stad Zootropolis: “Where anyone can be everything.” Dit is tevens de gedachtegang van konijn Judy Hops. Zij volgt niet traditiegetrouw haar ouders op als wortelboerin, maar wil het eerste konijn worden die politieagente is. Judy kan rekenen op veel kritiek en tegenspraak, want welk konijn wordt er nou politievrouw? Toch begint Judy aan de politie-academie en al gauw komt ze erachter dat ze toch wel erg klein is naast alle leeuwen, nijlpaarden en beren. Maar wie niet sterk is, moet slim zijn. Daar komt bij dat ze veel doorzettingsvermogen heeft. Na hard trainen wordt ze uiteindelijk de beste uit haar klas. Haar droom wordt werkelijkheid: ze wordt overgeplaatst naar het stadscentrum van Zootropolis en haar grote avontuur kan beginnen. Opnieuw moet Judy obstakels overwinnen en begint ze weer onderaan de ladder: als parkeerwachter. Wanneer ze zich een keer op het juiste tijdstip op de juiste plaats bevindt, krijgt ze het voor elkaar (met veel tegenzin van de grote baas) om achter grote criminelen aan te gaan. Dan begint haar avontuur pas echt.

Zootropolis

Foto: Disney

Elke film van Disney brengt hoge verwachtingen met zich mee. Denk aan klassiekers als The Lion King, het recentere Frozen en de verschillende Pixar-films zoals Inside Out. Ook Zootropolis maakt deze verwachtingen helemaal waar. Wanneer Judy de stad voor het eerst binnenkomt kijkt ze haar ogen uit. Judy is hierin zeker niet de enige: de kijker geniet er net zoveel van. Over alles is nagedacht en ook de kleine details kloppen. Erg indrukwekkend. De film is daarnaast erg sterk door de combinatie van clichés en onverwachte gebeurtenissen en scènes. Zo is Judy’s oude pestkop een grote vos die niet al te snugger is en bestaat het politiekorps alleen maar uit grote, brede mannen vol met testosteron.

Naast de clichés zitten er ook verrassingen in personages die je soms niet verwacht. Met name de Italiaanse mollen-familie is op zich al een nieuwe film waard. Zo zijn de mollen op een feestje wat erg komische situaties oplevert, met name wanneer het totaalshot zichtbaar wordt: buitengewoon hilarisch. Misschien iets voor in de toekomst, Disney?

zootropolis

Foto: Disney

Zootropolis is een echte aanrader voor jong en oud. Je lacht, maar je kunt evengoed in de positie komen dat je schrikt. Ook komt Judy in situaties waar je als persoon niet in wil komen. Een voorbeeld: je zit in een donkere, stille kamer en je mobiel gaat af. Dat soort dingen zijn herkenbaar voor het leven van nu en dat is prettig om terug te zien. Er valt vrijwel niets op deze film aan te merken.