Doorgaan naar artikel
Whiskey Tango Foxtrot
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De ervaringen van journaliste Kim Barker brengen een licht oorlogsdrama met een spaarzame komische noot. De acteurs leveren aardig werk, maar het verhaal komt wel wat traag op gang. Het maakt van Whiskey Tango Foxtrot een aardige film die niet stoort, maar ook niet veel indruk maakt.

Whiskey Tango Foxtrot is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Het boek The Taliban Shuffle: Strange Days in Afghanistan and Pakistan, een documentatie van de belevenissen van journaliste Kim Barker als oorlogsverslaggever, vormde de basis voor Whiskey Tango Foxtrot.

Kim Barker (Tina Fey) wordt op haar werk in New York uitverkozen om verslag te doen van de oorlog in Afghanistan. Hoewel ze hier zelf aanvankelijk weinig zin in heeft, hoort ze bij de zekere werknemers die ongehuwd zijn en geen kinderen hebben. Eenmaal aangekomen in het conflictgebied komt ze, onder leiding van generaal Hollanek (Billy Bob Thornton), al snel de harde realiteit onder ogen. Vastberaden om interessante verslaggeving te doen neemt ze meer en meer risico’s. Ze raakt hierbij niet alleen bevriend met concullega Tanya Vanderpoel (Margot Robbie) en de Schotse versierder Iain MacKelpie (Martin Freeman), maar ook met dubieuze politieke figuren als Ali Massoud Sadiq (Alfred Molina).

Hoewel de trailer een komedie probeert te verkopen, en we Tina Fey vooral van dit genre kennen, is Whiskey Tango Foxtrot in de eerste plaats een drama, met een aantal spaarzame komische elementen. Het gaat de hoofdrolspeelster goed af; ze weet een geloofwaardig personage neer te zetten. Datzelfde kunnen we zeggen over Margot Robbie, Billy Bob Thornton en Alfred Molina, al weet geen van hun een echt blijvende indruk te maken. Martin Freeman lukt dat wel; De Hobbit-acteur speelt als ruige Schot een iets andere filmrol dan we van hem gewend zijn. Het verhaal komt wat traag op gang en er gaat veel tijd verloren aan Kims kennismaking met Afghanistan. Naarmate de film vordert wordt het geheel wat interessanter, maar de film had zeker wat strakker gemonteerd kunnen worden.

Helaas lijkt de toon soms wat zoek. De komische elementen verzwakken het drama vaak, maar zijn niet sterk genoeg aanwezig om van een echt grappige film te kunnen spreken. De acteurs lijken hetzelfde probleem te hebben. Zo lijkt Billy Bob Thornton thuis te horen in een oorlogsfilm, terwijl Alfred Molina acteert alsof hij in een parodie van Sacha Baron Cohen zit. Wellicht is hier iets misgegaan in de samenwerking tussen regisseursduo Glenn Ficarra en John Requa. Toch is Whiskey Tango Foxtrot een aardige film om een zondagmiddag mee te vullen, maar zeker niet meer dan dat.