Doorgaan naar artikel
The Red Turtle
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

The Red Turtle bevat geen dialoog, maar verveelt desondanks geen moment dankzij het technisch verbluffende niveau en de sterke symboliek.

The Red Turtle is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Wanneer je het over animatiefilms hebt, zullen de meeste mensen denken aan Pixar of Disney. Toch is er nog een absolutie gigant op dit gebied; het Japanse Studio Ghibli, bekend van films als My Neighbor Tortoro en Howl’s Moving Castle. Zij sloegen de handen ineen met Nederlander Michael Dudok de Wit, die maar liefst tien jaar werkte aan zijn eerste lange animatiefilm The Red Turtle.

Een schipbreukeling spoelt na een zware storm aan op een eiland, waar hij kennis maakt met lokale flora en fauna. De man doet een aantal pogingen om via een vlot van het eiland te vertrekken, maar wordt keer op keer tot zinken gebracht. De boosdoener blijkt een mysterieuze rode schildpad, waar de man een haat/liefde verhouding mee ontwikkelt. Terwijl hij een leven op het eiland begint op te bouwen, blijft de schildpad een belangrijke rol in zijn leven spelen.

The Red Turtle

De namen van de acteurs zijn niet vergeten in deze samenvatting, de film bevat namelijk geen dialoog. De gehele vertelling gebeurt op visuele wijze. Dit gaat Michael Dudok de Wit goed af; de regisseur won in 2001 al een Oscar voor de korte animatiefilm Father & Daughter, waarin ook niet werd gesproken. Ook The Red Turtle zakt, ondanks de langere speelduur, nooit in en weet continu te boeien. Dit komt niet alleen door betrokkenheid met het fascinerende verhaal, maar ook door bewondering voor de sterke vormgeving en technische prestatie.

De animaties zien er geweldig gedetailleerd uit; aan elk lijntje of stipje is duidelijk met uiterste zorg gewerkt. Door de afwezigheid van dialogen krijg je het idee naar een tot leven gekomen schilderij te kijken, van de Kanagawa Oki Nami Ura-achtige golven tot het sprookjesachtige eiland. De schoonheid van de natuur wordt verder nog perfect benadrukt door slimme symboliek, waarin de levenscycli van de mens en zijn omgeving centraal staan. Een sterke prestatie van Michael Dudok de Wit waar we in Nederland zeker trots op mogen zijn.