Doorgaan naar artikel
Classic Mini SNES top 30: Super Mario World 2 en Chrono Trigger
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Vorig jaar verraste Nintendo ons met de Classic Mini NES, een kleine versie van de originele NES (Nintendo Entertainment System) uit 1985. De Classic Mini NES heeft 30 ingebouwde spellen en bevat een hoop klassiekers zoals: Super Mario Bros. 3, Metroid en Zelda. De NES was zonder twijfel een geweldige console, maar zijn opvolger was pas echt super. In 1990 kwam Nintendo met de SNES (Super Nintendo Entertainment System) en de bijbehorende slogan: Now you’re playing with super power. Hoe mooi zou het zijn als Nintendo in 2017 met een Classic Mini SNES zou komen? En veel belangrijker natuurlijk: welke 30 games zou de Classic Mini SNES moeten krijgen?

Vorige week zijn wij aangekomen bij de top 10 van de lijst en hebben we EarthBound en Mega Man X besproken. Deze week gaan we het hebben over een zeer populaire platformer en een bekende (voor de meeste gamers althans) RPG.

8.

Super Mario World 2: Yoshi’s Island

Ontwikkelaar: Nintendo
UitgeverNintendo

Elke Nintendo-console heeft, tot nu toe, een game met Mario in de hoofdrol. Voor de SNES waren dit zelfs meerdere titels, waarvan wij er al een besproken hebben in een vorig deelSuper Mario World 2: Yoshi’s Island is het vervolg op het best verkochte spel voor de SNES: Super Mario World (20.6 miljoen exemplaren). Alhoewel het een vervolg is, lijken de spellen niet heel erg op elkaar. In dit deel speelt Yoshi een grote hoofdrol en moet hij met baby Mario samenwerken om het avontuur tot een goed einde te brengen.

Super Mario World 2 was het eerste spel dat gebruik maakte van de Super FX 2-chip en dat zorgt ervoor dat deze game er, zelfs nu nog, prachtig uitziet. Ook dit spel spel staat in de top 10 van meest verkochte SNES-spellen, maar met vier miljoen exemplaren komt het niet in de buurt van het eerste deel. In 1998 heeft het spel zelfs een vervolg gekregen in de vorm van Yoshi’s Story, een titel voor de Nintendo 64. Helaas werd die titel lang niet zo’n succes, vooral omdat het door de meeste gamers als kinderachtig werd bestempeld. Super Mario World 2 heeft ook nog een remake gekregen voor de Gameboy Advance, maar kreeg daar de naam Super Mario Advance 3: Yoshi’s Island.

Eigenlijk is er geen reden om dit spel niet te spelen, want zowel grafisch als qua gameplay is dit een geweldige game. Daarom heeft Super Mario World 2: Yoshi’s Island zijn plek in deze lijst meer dan verdiend.

7.

Chrono Trigger

OntwikkelaarSquare
Uitgever: Square

Chrono Trigger is een RPG ontwikkeld door het bekende Square Enix, in samenwerking met de bekende Dragon Ball-tekenaar Akira Toriyama. Hoewel de meeste gamers dit spel wel kennen, is het nooit uitgebracht in Europa. Square Enix (toen nog Square) vond namelijk dat Secret of Evermore meer geschikt was voor de Europese markt. Ook de remake voor de PlayStation is alleen uitgebracht in Noord-Amerika en Japan. In 2009 konden spelers in Europa dan ook eindelijk kennis maken met Chrono Trigger, maar dan in de vorm van Chrono Trigger DS, een versie speciaal voor de Nintendo DS.

Chrono Trigger staat bekend om zijn toegankelijke, doch complexe, verhaallijn en personages. De gevechten en het verzamelen van items staan in dienst van het verhaal. Het combat-systeem is snel en niet al te moeilijk, maar zeker wel uitdagend. Ook hebben de makers van Chrono Trigger er alles aan gedaan om het uiterste uit de SNES te halen, waardoor het grafisch ook nog eens goed is. Dit alles maakt Chrono Trigger een van de beste RPG’s die beschikbaar is voor de SNES en daarom mag het niet ontbreken in deze lijst.