Doorgaan naar artikel
Classic Mini SNES top 30: Donkey Kong Country 2 en Super Mario Kart
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Vorig jaar verraste Nintendo ons met de Classic Mini NES, een kleine versie van de originele NES (Nintendo Entertainment System) uit 1985. De Classic Mini NES heeft 30 ingebouwde spellen en bevat een hoop klassiekers zoals: Super Mario Bros. 3, Metroid en Zelda. De NES was zonder twijfel een geweldige console, maar zijn opvolger was pas echt super. In 1990 kwam Nintendo met de SNES (Super Nintendo Entertainment System) en de bijbehorende slogan: Now you’re playing with super power. Hoe mooi zou het zijn als Nintendo in 2017 met een Classic Mini SNES zou komen? En veel belangrijker natuurlijk: welke 30 games zou de Classic Mini SNES moeten krijgen?

We zijn bijna aan het einde gekomen van onze top 30 en toevallig ging vorige week het gerucht rond dat Nintendo een kleine versie van de SNES gaat uitbrengen. Laten we hopen dat Nintendo dit bericht binnenkort gaat bevestigen. Vorige week hebben we Super Metroid en Turtles in Time bekeken. Deze week behandelen wij twee spellen die door Nintendo zelf zijn uitgegeven, zoals meerdere titels in deze lijst.

4.

Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest

Donkey Kong Country 2 Diddy's Kong Quest title screenDonkey Kong Country 2 Diddy's Kong Quest gameplay

Ontwikkelaar: Rare
UitgeverNintendo

Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest is het vervolg op Donkey Kong Country, een spel dat ook in deze top 30 staat. Dit tweede deel heeft andere personages dan het eerste, namelijk Diddy Kong en Dixie Kong. Dixie is het vriendinnetje van Diddy en lijkt in vele opzichten op hem, maar heeft een grote paardenstaart waar ze vijanden mee weg kan slaan. Diddy heeft nog steeds dezelfde manier van aanvallen als in het eerste deel, namelijk meet een radslag. Zijn uiterlijk is wel wat aangepast ten opzichte van het eerste deel. Zo heeft hij twee gele sterren op zijn shirt, een Nintendo-logo op zijn pet en is hij voorzien van wat meer details.

Donkey Kong Country 2 lijkt erg veel op het eerste deel en dat is alleen maar goed, omdat daar weinig mis mee was. Toch heeft Rare het gepresteerd om dit deel nog een stukje beter te maken. Grafisch gezien is het nog net iets kleurrijker en mooier, maar vooral de levels in Diddy’s Kong Quest zijn van hogere kwaliteit. Wat betreft de gameplay is er niet heel erg veel aangepast, maar dat was ook niet nodig. Het is gewoon het beste deel uit de Donkey Kong Country-serie en verdient daarom zijn plek in de top 5.

3.

Super Mario Kart

Super Mario Kart title screenSuper Mario Kart gameplay

Ontwikkelaar: Nintendo
UitgeverNintendo

Super Mario Kart is een racespel dat dankbaar gebruik maakte van Mode 7, een ingewikkelde methode voor het creëren van een soort 3D-effect. Het spel is het eerste deel uit de Mario Kart-serie en is met een verkoopcijfer van zo’n acht miljoen exemplaren wereldwijd, het derde bestverkochte SNES-spel ooit. In deze game heb je de keuze uit acht verschillende personages uit de Mario-serie: Luigi, Princess Toadstool, Yoshi, Bowser, Donkey Kong Jr., Koopa Troopa, Toad en natuurlijk Mario zelf. Elk personage heeft zijn eigen specialiteiten, zo is Toad niet heel erg snel, maar kan hij wel erg snel accelereren.

Super Mario Kart heeft twee verschillende singleplayermodi: Mario Kart GP en Time Trial. In Mario Kart GP heb je de keuze uit drie verschillende moeilijkheidsgraden: 50cc (easy), 100cc (normal) en 150cc (hard). Daarnaast heb je ook nog eens vier verschillende cups: Mushroom Cup, Flower Cup, Star Cup en Special Cup. Iedere cup heeft ook nog eens vijf verschillende banen, zo heeft Super Mario Kart in totaal twintig verschillende circuits om op te rijden. Veel van deze banen zijn ook gebruikt in latere delen van Mario Kart, zoals Mario Kart DS, Mario Kart Wii en Mario Kart 8. In Mario Kart GP is het de bedoeling om in het eindklassement als eerste te eindigen om zo de cup te veroveren.

In Time Trial is het de bedoeling om zo snel mogelijk vijf verschillende rondjes af te leggen, zonder tegenstanders. In deze modus heb je geen mogelijkheid om een moeilijkheidsgraad te kiezen, want dit is altijd 100cc. De reden waarom Super Mario Kart vroeger zo populair was, heeft waarschijnlijk ook te maken met Battle Mode, een multiplayermodus. Hierin heeft elke speler drie ballonnen en de bedoeling is om de ballonnen van je tegenstander zo snel mogelijk kapot te maken. Het is de ideale couch-coöp-modus en is zelfs nu nog erg leuk om te doen met een aantal vrienden. Super Mario Kart was het begin van een totaal nieuw genre, een die zelfs nu nog vrij populair is. Alleen daarom al verdient het zijn plek in de top 30.