Doorgaan naar artikel
Classic Mini SNES top 30: A Link to the Past en Super Mario All-Stars
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Vorig jaar verraste Nintendo ons met de Classic Mini NES, een kleine versie van de originele NES (Nintendo Entertainment System) uit 1985. De Classic Mini NES heeft 30 ingebouwde spellen en bevat een hoop klassiekers zoals: Super Mario Bros. 3, Metroid en Zelda. De NES was zonder twijfel een geweldige console, maar zijn opvolger was pas echt super. In 1990 kwam Nintendo met de SNES (Super Nintendo Entertainment System) en de bijbehorende slogan: Now you’re playing with super power. Hoe mooi zou het zijn als Nintendo in 2017 met een Classic Mini SNES zou komen? En veel belangrijker natuurlijk: welke 30 games zou de Classic Mini SNES moeten krijgen?

Vorige week hebben we de nummer drie en vier van deze lijst besproken en dat betekent dat we aangekomen zijn bij de laatste twee spellen van onze top 30. De laatste twee games die we behandelen zijn ontwikkeld en uitgegeven door Nintendo zelf.

2.

The Legend of Zelda: A Link to the Past

The Legend of Zelda A Link to the Past title screenThe Legend of Zelda A Link to the Past gameplay

Ontwikkelaar: Nintendo
UitgeverNintendo

The Legend of Zelda: A Link to the Past is het derde spel uit de Zelda-serie. Hoewel Zelda II goed in de markt lag, week het veel af van het eerste spel en was daarom minder populair. Met A Link to the Past keerde Nintendo weer terug naar de gameplay van het eerste deel. Hoewel ze teruggingen naar de oude stijl, werden er wel veel nieuwe elementen toegevoegd. Veel van deze, zoals kerkers met meerdere niveaus, het Master Sword, de hookshot, en een dynamische omgeving met parallelle werelden, zijn ook te vinden in de latere delen. Samen met Ocarina of Time, Twilight Princess en Link’s Awakening wordt A Link to the Past door velen gezien als een van de beste Zelda-spellen ooit.

Ook al is dit spel 25 jaar geleden uitgebracht in Europa, het is grafisch gezien nog steeds een meesterwerk. Natuurlijk kunnen we dit niet vergelijken met een game als Horizon Zero Dawn, maar toch heeft de cartoon-achtige-stijl de tand des tijds weten te doorstaan. Het verhaal, de muziek en gameplay zijn erg goed, net zoals (bijna) alle andere Zelda-spellen. Mocht je nog nooit een klassieke Zelda-game hebben gespeeld, dan is The Legend of Zelda: A Link to the Past waarschijnlijk de beste titel om mee te beginnen. Wanneer je geen mogelijkheid hebt om dit op een SNES te spelen, dan kun je altijd nog de heruitgave op de Game Boy Advance proberen.

1.

Super Mario All-Stars + Super Mario World

Super Mario All-Stars and Super Mario World title screenSuper Mario All-Stars and Super Mario World gameplay

Ontwikkelaar: Nintendo
UitgeverNintendo

Eigenlijk is het een beetje valsspelen, maar onze lijst wordt aangevoerd door Super Mario All-Stars + Super Mario World. Het is dus eigenlijk een combinatie van twee verschillende spellen: Super Mario All-Stars en Super Mario World. Super Mario All-Stars is een soort van remaster van de eerste drie Mario-spellen; deze zijn ook aanwezig op de Nintendo Classic Mini. Super Mario World is een alleenstaand spel en had zijn plek waarschijnlijk ook wel verdiend zonder Super Mario All-Stars.

Super Mario World is het meest verkochte spel voor de SNES en dat komt mede doordat het bij het systeem werd geleverd. De game is ontworpen door de bekende Shigeru Miyamoto en de muziek gecomponeerd door Koji Kondo. En ook al was dit het eerste spel voor de SNES, het wordt nog steeds gezien als de beste platformer voor de console. Dit komt vooral door de soepele besturing, leuke muziek en goede leveldesign.

Super Mario All-Stars was een van de eerste remakes, iets dat tegenwoordig niet zo uniek meer is. Grafisch is het opnieuw ingekleurd en verbeterd voor de SNES. Ook zijn er veel bugs, die in het originele spel zaten, uitgehaald. Daarnaast is de gameplay soepeler gemaakt, het achtergrondgeluid verbeterd ten opzichte van de originele representatie en is er een opslagmogelijkheid toegevoegd aan alle spellen.