Review: Crawl

Joost Klein Middelink, 14 april 2017
Profiel
Crawl is een geweldig lokaal multiplayer-spel die vooral tot zijn recht komt als je het met vrienden speelt. In het begin is er vrij weinig beschikbaar waardoor het wel tijd kost om alles echt vrij te spelen. Ondanks dat is het een enorm leuk spel.

Crawl is een roguelike dungeon crawler met een twist. Het spel is sinds 11 april beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Deze game is voornamelijk gefocust op lokale multiplayer, maar is het in je eentje ook leuk?

In Crawl bestuur je een held en is het de bedoeling dat je een enorme baas verslaat om zo te ontsnappen uit de kerker. Onderweg naar deze baas, die overigens steeds weer anders is, moet de speler minimaal level tien bereiken om hem te mogen uitdagen. Je kunt een level omhoog gaan door monsters te verslaan en het leuke is dat deze bestuurd worden door andere. Dit kunnen drie vrienden op de bank zijn of de computer, maar zij zullen er alles aan doen om het jou zo moeilijk mogelijk te maken. Zodra de held vermoord is, zal de speler die hem vermoord heeft zijn plaats innemen. De verslagen held neemt vervolgens weer de plek van een monster in. Het gevecht aan het begin van het spel bepaalt wie mag beginnen als held.

Crawl

Het spel is uitermate geschikt om samen met drie vrienden te doen. Terwijl een persoon probeert te ontsnappen, proberen de anderen hem juist te doden. Wanneer je het spel start, kies je een monster dat je aanbidt. Dit bepaalt welke monsters je tot je beschikking hebt, denk daarbij aan skeletten, wormen of wolven. Zodra de held een level omhoog gaat, krijgen de andere personages ‘woede’ en kunnen zij hiermee hun monsters upgraden. Zo worden ze allebei sterker. Je kunt monsters laten evolueren in twee versies en hoe sterker ze worden, hoe unieker de transformatie. De held wordt sterker door te levelen en kan in de winkel een nieuwe uitrusting kopen om hem te helpen. Alle spelers – held en monsters – beschikken over een speciale aanval. Deze kun je niet onbeperkt gebruiken, maar moet na gebruik weer herladen. De speciale aanval zorgt wel voor enorm veel schade. Iedere speler beheerst zijn eigen uitrusting, dus als je sterft, bewaart het spel jouw uitrusting tot je weer held wordt.

Crawl Launchtrailer

Crawl heeft een leuk pixelstijltje en de muziek is opzwepend. Doordat je als spelers tegen elkaar strijdt en de muziek daarbij enorm helpt, creëert dit spel met enige regelmaat chaos in de kamer. Als je in je eentje gaat spelen, kun je de overige drie plekken laten innemen door de computer. Je kunt kiezen uit drie verschillende moeilijkheidsgraden en verder zullen zij jou proberen te dwarsbomen. Nu is het wel zo dat de moeilijkheid flink varieert. In de makkelijkste stand zal de computer vaak misslaan en, in het geval van de held, kun je veel klappen opvangen. Op de moeilijkste stand heb je bijna geen kans om te overleven en ontwijken ze veel klappen. Gelukkig zit hier ook de uitdaging om het spel vaker te spelen.

Of je nou met vrienden speelt of alleen, het spel biedt genoeg om interessant te blijven. Ook zijn er unlockables en uitdagingen om uren zoet mee te zijn. Voordat je alle transformaties vrijspeelt, zul je wel wat vaker moeten spelen. Het aanbod van monsters is het begin wel wat mager. Crawl komt het best tot zijn recht zodra je met vrienden speelt.