Doorgaan naar artikel
Recensie: The Jury, tikkeltje voorspelbaar
Tim Damen
Tim Damen
Profiel

Het rechtssysteem in Groot Brittannië staat onder druk. De politiek is verdeeld over de afschaffing van de juryrechtspraak. Maar Alan Lane gaat zijn vonnis nog wel, voor de tweede keer, te horen krijgen van een twaalfkoppige jury. Is deze jury wel een voorbeeld voor de samenleving? Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen geheim. Dit wordt in deze vijfdelige ministerie langzaam maar zeker duidelijk.

Het verhaal
Het is bijna vijf jaar geleden dat Alan Lane (John Lynch) schuldig werd bevonden aan de moord op drie vrouwen die hij op internet ontmoet had. Hij haalt opnieuw de krantenkoppen, want het Hof van Beroep is volledig van mening verandert en stuurt de zaak naar de Old Bailey. Nieuw bewijs is aan het licht gekomen en het strijdtoneel wordt ingericht voor een felle strijd tussen Lane’s advocate Emma Watts (Julie Walters) en aanklager John Mallory (Roger Allam). Twaalf juryleden worden gekozen uit alle geledingen uit de samenleving. De oproep om aan het hof te verschijnen zal ook hun leven, zonder dat ze het van te voren weten, voor altijd veranderen.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=VXkmL3T0xPI&hd=1[/tube]

Politieke verdeeldheid over het rechtssysteem
Vanaf aflevering twee wordt duidelijk dat er een grote politieke verdeeldheid is over de juryrechtspraak. De afleveringen beginnen dan met een radio interview waarin verschillende belangrijke personen uitspraken doen over hun visie. Uiteindelijk zal in de laatste aflevering duidelijkheid komen over eventuele afschaffing van de juryrechtspraak.

De advocaten in de serie staan lijnrecht tegen over elkaar. Beide hebben hun argumenten waarom de verdachte schuldig, danwel onschuldig is. Beide voeren een heftige strijd, waarin bewijs ontkracht wordt en de rechter op de proef wordt gesteld. Ze gaan tot het uiterste om de jury te overtuigen van hun gelijkheid. Ondanks dat de advocaten aan elkaar gewaagd zijn, wordt in de laatste aflevering duidelijk dat dit in het dagelijks leven heel anders is.

                               

De jury
Is de gekozen jury wel een voorbeeld voor de samenleving? Het merendeel misschien wel, maar een aantal draagt ook een geheim met zich mee. Een vrouw die de plaats in neemt van haar vriendin. Een man die zich laat beïnvloeden door iemand van buiten. Een lerares die zwanger is van één van haar scholieren. Veel van hen hebben een verhaal wat beter niet bekend mag worden.

Voorspelbaar verloop
Het verhaal heeft een erg voorspelbare lijn. Dit komt de miniserie niet helemaal ten goede. Waar wel goed over is nagedacht, is de setting van de serie. Het grootste deel speelt zich af in de rechtszaal. De pauzes die de rechter inlast, worden gebruikt om buiten de rechtszaal te treden en zo kom je meer te weten over de karakters. Dit is een voordeel om de simpele setting te doorbreken, want de kijker heeft zo ook nog iets te zien.

Ondanks het voorspelbare verhaal is de serie redelijk aantrekkelijk om naar te kijken. In de serie wordt het steeds duidelijk waarom het proces over gedaan moest worden en dat maakt het kijken boeiend. De simpele setting maakt het misschien langdradig, maar de advocaten maken het wel interessant. Uiteindelijk wil je weten hoe het gaat aflopen. Het vonnis wat uitgesproken moet gaan worden maakt je nieuwsgierig. Ook de jury leden die een geheim hebben maakt het het kijken waard. De extra verhalen die in deze miniserie verwerkt zijn, maken het niet te veel. Kortom, een ideale serie om te kijken als er niks op TV is.