Doorgaan naar artikel
ROKH Early Access
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Early access is een prachtig idee om spelers input te laten leveren bij de ontwikkeling van een game. Zo kan het spel precies gevormd worden naar de wensen van de gamers zelf. Het concept wordt steeds populairder met games als ARK: Survival Evolved en DayZ en aan het rijtje kan nu de ROKH early access toegevoegd worden. Deze hebben wij getest om te kijken of het nu al je geld waard is, of dat je beter nog even kunt wachten. ROKH is een survivalgame op Mars, waar jij neerstort met je een een-persoons-ruimteschip. Je zult de extreme weersomstandigheden, wisselende temperaturen, lage zuurstofgehalten en giftige gassen moeten trotseren, terwijl je ondertussen een plekje bouwt wat je thuis kunt gaan noemen.

rokh early access

Het spel bevat zo goed als geen verhaal, dit komt vaker voor in het survival-genre en is geen verassing. De enige manier om er verhaal in te krijgen zal zijn door het zelf te verzinnen. De rode planeet ziet er prima uit met redelijke lichteffecten, alleen is het wel allemaal hetzelfde. Wie weet worden er in de loop van de tijd meer soorten gebieden toegevoegd, maar tot nu toe is het alleen een rode woestijn met wat heuvels. In die heuvels vind je soms sporen van vorige Mars-missies, hier kun je je batterijen opladen en af en toe algemene overlevingsspullen vinden, zoals water, eten en een hamer.

Het beste aspect aan ROKH is het craften, dit is heel uitgebreid. Je begint met het vinden van wat spitse punten en handvatten om daarmee een pikhouweel te maken. Daarmee kun je de eerste basis materialen gaan verzamelen. Nadat je nog wat meer gereedschap hebt gemaakt en materialen hebt bemachtigd, begint het spel pas echt. Je gaat panelen maken waarmee je een huis kunt bouwen, maakt een luchtfiltersysteem en een apparaat dat water zuivert. De gameplay deed ons persoonlijk erg denken aan Minecraft, waarin de eerste dagen vrij lastig zijn, maar waar je daarna kunt gaan focussen op bouwen. De vierkante panelen waarmee je bouwt maakt de vergelijking des te treffender.

rokh early access

Je speelt het spel op een server met maximaal 20 mensen, er zijn privé servers en openbare. Dit nodigt erg uit om met vrienden de planeet te gaan verkennen en prachtige geautomatiseerde vestigingen te bouwen. Helaas wordt de gameplay nog vaak verstoord door bugs. Denk aan een kist niet kunnen openen en na tien keer proberen een stuk terug in de tijd geplaatst worden. Dit kun je wijten aan dat het early access is, maar we nemen het toch mee in ons oordeel. Het frustreert na een tijdje namelijk heel erg en tast het spel in zoverre aan dat het geen ongelukjes meer te noemen zijn.

ROKH is een niet spectaculaire toevoeging aan het steeds langer wordende lijstje survival-games. De setting is redelijk uniek, maar komt wat saai uit de verf en echt heel speciale of originele dingen kun je niet craften. Mensen die echt van het genre houden zullen er waarschijnlijk veel plezier aan beleven, maar voor de rest van de gamers zal het niks speciaals zijn. Hopelijk komen de ontwikkelaars nog met spectaculaire updates en toevoegingen, poetsen ze de wereld nog wat op en lossen ze de serverproblemen op. Als dat allemaal gebeurt kan het wellicht nog een spel worden waar wij graag naar terugkeren, om nog wat meer op Mars te bouwen.