Doorgaan naar artikel
Sabrina Atsma
Sabrina Atsma
Pokémon GO-redacteur
Profiel

Je hebt in Pokémon GO Stardust en Candy nodig om een Pokémon sterker te maken. De Candy kun je tevens gebruiken om je Pokémon te evolueren. In dit artikel vertellen we je alles over deze twee elementen van het spel.

Stardust

Stardust is een soort poeder in een flesje, dat een speler krijgt bij het krijgen van een Pokémon (gevangen of uit een ei). Ook bij het voeren van Pokémon die in gyms zitten krijgen spelers Stardust. Omdat elke Pokémon Stardust nodig heeft om sterker te worden, hebben spelers over het algemeen veel Stardust nodig. Naarmate het level van de Pokémon hoger is, kost het sterker maken meer Stardust. Je krijgt standaard 100 Stardust voor een gevangen Pokémon, maar geëvolueerde versies leveren meer op. Zoals bijvoorbeeld bij Machop:  Machop – 100 Stardust, Machoke – 300 Stardust en Machamp – 500 Stardust. Tevens krijg je meer Stardust tijdens de Daily Streak. Dit begint bij 700 Stardust op de eerste dag en eindigt bij 3100 Stardust op de zevende dag.

Candy

Candy is zowel nodig voor een power up als voor het evolueren. Voor een power up is er net als bij Stardust afhankelijk van het level meer en meer Candy nodig. Voor het evolueren is er soms wel 100 Candy (zelfs 400 bij een Gyarados) nodig en zeker voor een bijzondere Pokémon is dat lastig bij elkaar te sparen. Door een Pinap Berry in te zetten bij het vangen van een Pokémon krijgt een speler dubbel zoveel Candy. Je krijgt standaard drie Candy voor een gevangen Pokémon, maar geëvolueerde versies leveren meer op. Zoals bijvoorbeeld bij Machop:  Machop – drie Candy, Machoke – vijf Candy en Machamp – tien Candy.

Het versturen van een Pokémon naar de professor levert nog eens een extra candy op. Als een Pokémon uit een ei komt, krijgt de speler daar meer Candy voor, maar het is altijd een verassing wat er uit een ei komt dus dat maakt het sparen voor een speciale Pokémon wel lastiger. De laatste optie om candy te krijgen is door een Pokémon in een gym te voeren. Dit is echter puur op geluk gebaseerd wanneer je hiervoor een candy krijgt en komt slechts zeer incidenteel voor.

Iedere Pokémon (verdeeld per evolutie) heeft zijn eigen Candy. Zo kan bijvoorbeeld een Pikachu Candy ook gebruikt worden voor Pichu en Raichu maar niet voor een andere Pokémon. Dan bestaat er ook nog Rare Candy. Deze krijg je soms na Raids. Rare Candy is in tegenstelling tot normale Candy te gebruiken door iedere Pokémon.

Meer over Pokémon GO lees je hier. Wil je nog sneller al het nieuws in het Nederlands, volg dan onze speciale Facebook-groep en discussieer tevens mee!